Mali: Za nezaposlene ukupno po 120 evra, na Kosovu po 100, a svi sa Kosova i još po 100

Srpski ministar finansija Siniša Mali najavio je da je u trećem paketu pomoći privredi i građanima od dve milijarde evra, odlučeno da novina bude i jednokratna isplata svim nezaposlenim licima u iznosu od 60 evra. Tako će sa dve dvokratne isplate od po 30 evra, u maju i novembru, to biti ukupno 120 evra po nezaposlenom licu; dodatno po 50 evra za penzionere u septembru. Pomoć od 100 evra dobijaju nezaposleni i na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, dok nezaposleni sa Kosova mogu da očekuju i dodatnih 100 evra, što je ukupno 200 evra.

Detalje o pomoći iznosio je hvaleći se jutros u studiju TV Prva, sa grafikonima o uspehu i brojkama.

Prijave punoletnih građana za 60 evra od 28. aprila

Od 28. aprila se započinje sa prijavljivanjem punoletnih građana koji žele po 60 evra pomoći od države, kao i da će prvih 30 evra biti isplaćeno u maju, a drugih 30 u novembru, a preko ovih 60, dobiće još 60 evra u junu.

„Takođe, svaki penzioner dobiće 30 plus 30 evra, kao i dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra. Nezaposleni takođe mogu da se prijave i za ovih 30 plus 30 evra, i uz ovih 60 evra u junu, dobiće ukupno 120 evra“, kazao je.

„U maju idemo sa prvih 30 evra, u junu sa 60 dodatnih za nezaposlene, u septembru 50 evra za penzionere i u novembru idemo sa poslednjih 30 evra“, dodao je.

Tvrdi da će pomoć od 100 evra dobiti i svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni sa Kosova mogu da očekuju i dodatnih 100 evra, što će biti ukupno 200 evra.
Pomoć za 1.550.000 zaposlenih

„Imali smo sastanke i sa predstavnicima muzičke i event industrije, danas i sa predstavnicima filmske industrije, takođe i sa frizerima i malim preduzetnicima, kako bi sa svima njima dopunili ovaj paket. Znaćemo u narednih nekoliko dana ko će još dobiti dodatnu pomoć“, naglasio je ministar.

Podsetio je i da će polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća, te da će prva isplata uslediti 8. aprila.

„Reč je o ukupno 1.550.000 zaposlenih. Prijava za mart je u toku. Mi ćemo 8. aprila napraviti prvu isplatu za sve koji se prijave do kraja marta“.

U sklopu trećeg paketa pomoć već dobijaju najugroženiji sektori, kao što su auto-prevoznici za koje kaže da će dobiti 600 evra po autobusu na šest meseci. Pomoć je obezbeđena i za ugostitelje, zaposlene u turizmu, turističkim vodičima, rent-a-kar agencijama, i hotele.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.