Najčitanija godina na KoSSevu – pregled tekstova koji su obeležili 2020

Korona KBC Kosovska Mitrovica zdravstveni radnici
FOTO: KoSSev

Godina za nama istorijski je jedna od, do sada, najznačajnijih u ovom veku. Iako se lična uverenja o poreklu, pa čak i postojanju koronavirusa različita, jedno sve ujedinjuje – pandemijа, odnosno njene posledice, obeležile su svima 2020. Tako je bilo i na našem sajtu. Ipak, pored pandemije, pažnju čitalaca privukle su i teme u vezi sa dijalogom.

„Glad“ za informacijama o pandemiji osetio se i na našem sajtu, pa je ova godina najčitanija godina na KoSSevu od našeg osnivanja 2014.

Tako smo ove godine zabeležili čak 16.232.002 pregleda svih stranica, što je povećanje veće od 50% u poređenju sa 2019. Naš sajt posеtilo je preko 1,3 miliona korisnika.

Od najčitanijih vesti svakog meseca, čak 5 je u vezi sa pandemijom, konkretno merama ili vestиma u vezi sa paketima ekonomskog oporavka, a vest o uvođenju rasporeda za kretanje u trajanju od 90 minuta dnevno, ujedno je i najčitanija vest protekle godine. Ova vest objavljena u aprilu, zabeležila je 35.884 pregleda.

Pored vesti o pandemiji koje su obeležile mart (Kosovska vlada uvela policijski čas u dva vremenska termina dnevno, Tači i Haradinaj protiv), april (Vitia: Od srede građani će imati pravo da se kreću samo 90 minuta), maj (Krizni štab doneo preporuku o otvaranju administrativnog prelaza), novembar (Zatvaraju se radnje i ugostiteljski objekti od 20h večeras do ponedeljka ujutru, karantin za 7 opština) i decembar (Od petka prijava za podizanje 10% ušteđevine iz Trusta), pažnju čitalaca, uobičajeno je privukla i hronika.

Vesti iz hronike, posebno one u vezi sa tučama koje su sredinom godine postale učestale u Kosovskoj Mitrovici, obeležile su januar (Saobraćajna nezgoda u Leposaviću: Povređeno dvoje), jun (Izbila tuča na šetalištu, reagovala policija, hitna na licu mesta), avgust (Šta se dogodilo u današnjoj tuči? Oprečne informacije) i oktobar (Pronađena 26-godišnjakinja iz Srbice posle sedam dana potrage).

Odnosi između Beograda i Prištine obeležile su jun, mesec kada je nakon 18 meseci zastoja zbog taksi obnovljen proces pregovora u Briselu i tada je najčitanija bila vest: Francuska i Nemačka: Vučić i Hoti složili se da normalizuju odnose uz postizanje sporazuma. Ova vest koja je zabeležila 32.212 pregleda ujedno je i najčitanija politička vest na našem sajtu u 2020.

Dijalog, ali onaj u Vašingtonu, obeležio je i mesec u kom je u prisustvu američkog predsednika, Donalda Trampa, došlo do potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji. Radi se o septembru kada je najčitanija vest bila ona koja se ticala najspornijeg dela sporazuma za кosovsku stranu – studiju o izvodljivosti „za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“: Koha: Tačka sporazuma o jezeru Gazivode promenjena nakon Haradinajevih pretnji da napušta koaliciju.

Februar je bio „najmirniji“ mesec koji je obeležila vest o nevremenu: Jak vetar u KM: Vatrogasci na terasi solitera u centru grada obezbeđuju oslabljenu pregradnu konstrukciju terase.

Pet najčitanijih vesti ove godine ne odskaču mnogo od onih najčitanijih na mesečnom nivou:

  1. Vitia: Od srede građani će imati pravo da se kreću samo 90 minuta
  2. Francuska i Nemačka: Vučić i Hoti složili se da normalizuju odnose uz postizanje sporazuma
  3. Kosovska vlada: Novčana pomoć za nezaposlene – uputstvo za registraciju
  4. Zatvaraju se radnje i ugostiteljski objekti od 20h večeras do ponedeljka ujutru, karantin za 7 opština
  5. Izbila tuča na šetalištu, reagovala policija, hitna na licu mesta

April, pa mart, bili su najčitaniji meseci na KoSSevu, u oba je zabeleženo preko 1.8 miliona pregleda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.