Pretučen sin Nenada Rašića, uhapšeno 8 osumnjičenih

Vest je ažurirana

21:30 – Portal na albanskom „Reporteri“ večeras je objavio video navodne tuče kada prebijaju Rašićevog sina. I drugi mediji su takođe objavili isti video, a snimak bez medijskih logoa je i naš portal dobio.

Osamnaestogodišnji sin srpskog političara sa Kosova Nenada Rašića, pretučen je danas oko podneva u dvorištu gimnazije u Lapljem selu. Smešten je u bolnicu. Večeras je uhapšeno osam lica, kojima je određen i 48-časovni pritvor. Nižu se reakcije.

Kosovska policija se upravo oglasila saopštenjem za medije u kojem je potvrdila da je u policijsku stanicu privedeno osam osoba osumnjičenih za napad u blizini škole u Lapljem Selu, od kojih je jedan maloletnik.

U međuvremenu oglasilo se i Osnovno tužilaštvo u Prištini, koje je odredilo 48-časovni pritvor za C.Z., B.Z.,M.R.,D.N.,M.J.,D.T.,L.K., i jedno maloletno lice.
I tužilaštvo je potvrdilo da je N.R. pretrpeo ozbiljne povrede.

Iako ne potvrđuju da se radi o napadu na Rašićevog sina, kosovski mediji su već to javili.

Mladić se trenutno nalazi u bolnici, takođe je potvrdila Kosovska policija.

Da je više lica danas fizički nasrnulo na sina Nenada Rašića, nismo uspeli kroz više pokušaja u toku dana da potvrdimo, bilo preko policijske stanice u Gračanici, odnosno komandira Bratislava Trajkovića, bilo preko policije u Prištini, a koja nas je uputila upravo na Trajkovića. On se do objavljivanja ove vesti nije javljao na više naših poziva, i to još od poslepodneva.

Nenad Rašić je u izjavi za Kallxo potvrdio da je njegov sin prebijen danas metalnim predmetima i da je zadobio teške povrede lica i glave, te da su mu zubi polomljeni, a za večeras u 10 je najavljen i intervju sa njim na ovoj televiziji o ovom događaju.

„Prihvatio sam da moram da platim cenu ideologije koju zastupam ali zaista nisam očekivao da će moj sin platiti tako neprirodnu cenu“, kazao je za ovaj medij Rašić.

KoSSev je prethodno pokušavao da dobije odgovor od Rašića, u čemu takođe nismo uspeli. Kratko nam je rekao da „ne može da priča“.

Kurti: Izgleda da je zverski napad zbog njegovog oca

Večeras se oglasio i lider LVV Aljbin Kurti.

„Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je danas u Gračanici 18-godišnji dečak Nikola Rašić zverski pretučen hladnim oružjem. Nikola je sin Nenada Rašića, poznatog srpskog demokratskog političara na Kosovu“, naveo je u obraćanju preko Fejsbuka.

„Čini se da je ovo razbojništvo nad Nikolom Rašićem organizovano i ima veze sa njegovim roditeljem koji nije slomljen, niti podvrgnut pritiscima i pretnjama Srbije. Verovatno, pošto nisu mogli da zaplaše Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu“, naveo je u poruci, dodajući da će u „novoj vladi“ raditi na tome da „svi građani Kosova, bez obzira na nacionalnost, žive bezbedno“.

Kurti je apelovao na policiju i tužilaštvo da reše slučaj.

„Molim agencije za sprovođenje zakona da hitno reše ovaj slučaj i privedu zločince pred lice pravde, dok Nikoli želim pun i brz oporavak“, poručio je.

Ranije danas, objavljen je intervju sa Rašićem na portalu Indexonline, u kojem je još jednom kritikovao srpske lokalne vlasti na Kosovu, kao i vlast u Beogradu, preko onoga što vidi kao uskraćivanje njegovog izbornog prava da slobodno učestvuje u izbornoj trci na Kosovu proteklih osam godina, te da se sada posvetila veća pažnja kada se otvorilo pitanje na koji je način lista Adrijane Hodžić dobila glasove na poslednjim izborima.

Ono što se dogodilo Bošnjacima na izborima – početak je ambicija Srpske liste, poručio je Rašić u intervjuu koji je objavljen danas na Indexonline, na šta mu je odmah odgovorio ministar Dalibor Jevtić sa porukom: „Licemerje i autoprojekcija Rašića na delu! On koji se u kampanji za izbore obraćao Albancima i tražio da glasaju za njega kako bi uništili Srpsku listu, kockar koji se još jednim blefom dodvorava Albancima napadajući Srbe i Srpsku listu“.

Verbalni napadi na Rašića od strane Srpske liste i dela vlasti u Beogradu su učestali i tokom proteklih godina, kao i tokom predizborne kampanje za nedavne izbore, te i u danima nakon njih. Teškim rečima opisuje se kao „izdajnik srpskih interesa“.

 

Kancelarija za KiM: Ne sme da ostane jedan u nizu nerasvetljenih incidenata

I Кancelarija za Кosovo i Metohiju osudila je napad i „izražava duboku zabrinutost zbog fizičkog napada na Nikolu Rašića, sina Nenada Rašića“.

„Кancelarija zahteva od pripadnika kosovske policije da bez odlaganja i oklevanja otkriju i procesuiraju počinioce ovog čina nasilja. Samo tako se može obezbediti sigurnost za pripadnike srpskog i nealbanskog stanovništva na Кosovu i Metohiji i poslati neophodna poruka o nultoj toleranciji na bilo koji oblik nasilja“, naveli su u svojoj pisanoj reakciji.

Upozoravaju da ovaj slučaj ne sme da ostane „samo jedan u nizu nerasvetljenih incidenata na Кosovu i Metohiji, posebno jer se na meti izgrednika našlo dete“.

„Ovaj slučaj je i zadatak za međunarodnu zajednicu da na delu pokaže da je spremna i sposobna da ispuni svoju misiju i osigura bezbednost na Кosovu i Metohiji, kao i prostor za miran suživot svih zajednica“, poručili su.

Trajković: Kakvo licemerje

„Kakvo licemerje Srpske liste! Nenada Rašića i mene je juče pred medijima kao ‘izdajnike’ prozvao lično predsednik Srbije Vučić. Danas je Nenadu brutalno pretučen sin na izlasku iz škole, a ja sam obaveštena da mi MUP Srbije ukida obezbeđenje jer nisam ‘više bezbedonosno ugrožena’,“ ovako je reagovala srpska političarka sa Kosova Rada Trajković, prenoseći na tviteru saopštenje Srpske liste koja osuđuje napad na Rašićevog sina, a koje je preneo portal Kosovo online.

Prethodno je saopštila da je na nesrećnog mladića navodno nasrnula grupa od 30 osoba.

„Evo predsedniče, kakvim metodama vaša Srpska lista ostvaruje svoje ‘pobede’ od 95%!“, poručila je Trajković.

„Nisu predstavnici Srba sa Kosova oni koji dobiju 0,62%, i oni koji dobiju dva i tri posto, već oni koji dobiju 95%. Pokušavali su oni na sve moguće načine da instališu Srbe sa kojima bi voleli da razgovaraju, od Rašića do Rade Trajković, pa im nije pošlo za rukom. Zato što možete da kupite nekoga, a 95% ljudi ne možete da kupite“, kazao je juče srpski predsednik Aleksandar Vučić prilikom dočeka 150.000 vakcina AstraZeneke.

Rašić i Trajković na izborima ovog meseca podržavali su listu GI „SPO“, na kojoj se nalazila i Trajković kao kandidat za poslanicu, i koja je osvojila, prema do sada dostupnim podacima, 0.17 odsto – to jest 1.300 glasova. Rašić nije zvanično učestvovao na izborima sa svojom Progresivno demokratskom partijom, ali je ovu listu podržavao.

Britanski ambasador: Bolesno. Policija da pronađe inspiratore i učesnike
Stižu i međunarodne reakcije.
„Vest o napadu na sina Nenada Rašića je bolesna, kakva god bila motivacija. Ovakvo nasilje, bilo fizičko ili verbalno, neprihvatljivo je prema bilo kome, a naročito je šokantno prema mladoj osobi. Tražim od kosovske policije da istraži ovaj incident brzo i pronađe one koji su ga inicirali i učestvovali u ovom incidentu“, poručio je britanski ambasador Nikolas Ebot (Nicholas Abbot) preko društvenih mreža.
PKS: „Oliver Ivanović politički linč platio svojim životom, Nikola Rašić svojim zubima“

„Na Kosovu nema potrošne dece ni među Srbima niti Albancima, Romima, Bošnjacima, Turcima…“, oglasila se i Partija kosovskih Srba.

Poručujući da su deca najveća vrednost i najveća svetinja, dodaju istovremeno:

„Batine nanete malom Nikoli Rašiću, batine su za svu našu decu i njihovu budućnost i te batine nisu dečije, tinejdžerske. To su naručene i mafijaške batine. Naručene iz Beograda i od Srpske liste, a sprovedene preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti“.

„Jedan otac, makar bio i ‘najgori’ a Nenad Rašić to zasigurno nije, ne daje nikome za pravo da se na njegovu decu podigne ruka iz političkih i odgovorno tvrdimo, političkih pobuda. Ludilo koje je Beograd i Srpska lista unela među Srbe na Kosovu, mora da prestane momentalno i bez uslova. U svakoj drugoj opciji Beograd će biti totalni gubitnik, a Srpska lista moraće, htela ili ne, da preuzme odgovornost za posledice njenog medijskog linča protiv političkih protivnika“.

Podsetili su na to da je „Oliver Ivanović politički linč platio svojim životom, Nikola Rašić svojim zubima“.

„Ni jedan Srbin više neće plaćati ništa Srpskoj listi i ovde se postavlja jasna tačka izmedju nas i njih. Zahtevamo najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zločina i kažnjavanju počinilaca“.

Osmani okrivila Beograd

Večeras je reagovala i v.d. kosovskog predsednika Vjosa Osmani, koja je takođe osudila napad na Rašićevog sina, kao i paljenje automobila zvaničnika LVV Mefailja Bajćinovcija.

Za prebijanje Nikole Rašića kaže da je to akt protiv demokratije i slobode pojedinca, ali i da je u pitanju „nastavak brojnih pretnji i nezakonitih intervencija Srbije na Kosovu“, sa ciljem da se „zastraše srpski građani“.

„Pozivam organe reda da počinioce privedu pravdi što je pre moguće. Već je jasno da je napad na njega nastavak brojnih pretnji i ilegalnih intervencija Srbije na Kosovu, čiji je cilj zastrašivanje srpskih građana“, naglasila je Osmani u svojoj reakciji.

Pozvala je takođe i da se istraži slučaj paljenja automobila poslanika LVV.

„Naša država će učiniti nemoguće da se svaki njen građanin oseća slobodno da deluje politički i da izrazi svoje političke stavove“, naglasila je ona.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.