Godina sa najviše čitalaca na KoSSevu i praćenja na mrežama, Jarinje – ključna reč

Foto: KoSSev

Za razliku od prošle godine koja je od 2014, od kada postoji KoSSev, bila najčitanija za naš portal, godina na izmaku je sa najviše čitalaca – 1.367.363 pojedinačnih IP adresa. To je 7.298.307 ukupno, ili 14.686.307 prikaza po stranici za 2021. Takođe, ova godina bila je pravi bum za praćenje našeg portala na društvenim mrežama.

Najčitaniji smo bili u Srbiji, zatim na Kosovu, a onda i u Sjedinjenim Američkim Državama. Čitaoci koji žive u SAD-u su od osnivanja portala na trećem mestu po čitanosti naših tekstova.

Ove godine, za razliku od prethodnih, znatno smo se više čitali u Nemačkoj, koja je sada izbila na četvrto mesto, a zatim slede i zemlje regiona, pre svega – BiH, Crna Gora, Hrvatska, Albanija i Austrija.

Kriza na Jarinju privukla je najviše pažnje, sudeći prema statistici o čitanosti na KoSSevu. Prva tri najčitanija teksta tiču se upravo događaja s kraja septembra, odnosno početka oktobra.

Najčitaniji dan u godini je 27. septembar, koji je ujedno i najčitaniji mesec – sa preko milion sesija.

Vučić: NATO ima 24 sata da reaguje, do tada nećemo ulaziti, posle više nećemo dozvoliti pogrom – upozorenje predsednika Srbije koje je izneo u emisiji Hit Tvit na Pinku 26. septembra, bio je najčitaniji tekst na našem sajtu za 2021. Ovaj tekst pročitan je sa 40,542 pojedinačnih IP adresa.

Iako je prošla godina bila rekorder po ukupnoj čitanosti, ipak su najčitaniji tekstovi ove godine i za po 10,000 pojedinačnih adresa čitaniji u odnosu na tekstove iz prethodne.

Sledi Harčenko i Stefanović na Jarinju: Vest o srpskim avionima nad Jarinjem glavne za kosovske i deo srpskih medija. Ovaj tekst koji je objavljen istog dana je propraćen sa 25,528 pojedinačnih IP adresa.

Sa neznatno manjom čitanošću – 25,126 sledi autorski tekst urednice našeg portala „Kosovo na zemlji, Srbija na Nebu“.

I video snimak koji je poslužio kao inspiracija za ovaj tekst, takođe je bio jedan od najviralnijih kada su društvene mreže u pitanju – Fejsbuk, Jutjub i Instagram, sa preko milion pregleda ukupno.

Kada je višestruku plivačicu i pobednicu trke za Časni Krst Milicu Đurić, početkom godine na ovoj manifestaciji zaprosio tadašnji momak, to je bio događaj koji je imao najveći broj pregleda na našoj Fejsbuk stranici – više od 1,100.000, sa izuzetkom, naravno, prenosa koje smo imali uživo preko ove mreže.

Višemilionski pregledi na društvenim mrežama za sada su rezervisani posebno za događaje uživo – od izbora, preko događaja na Jarinju.

Pažnju naših čitalaca i gledalaca privlače i priče i video snimci sa lepim temama – o ljudima, njihovim uspesima i životnim pričama.

Domet KoSSeva na društvenim mrežama najviši je upravo u ovoj godini, pre svega na Instagramu i Fejsbuku. Na početku Nove godine, sa više od 45 hiljada tzv. organskih pratilaca, približavamo se zacrtanom cilju od 50,000 korisnika na Fejsbuku. Naša primarna ciljna grupa već godinama na ovoj mreži je srednja generacija. Iako je zastupljenost polova u našoj čitalačkoj publici skoro uravnotežena, u blagoj prednosti su ipak muškarci.

Na Instagramu, najnovijom platformom za KoSSev, publika je znatno mlađa i za razliku od prethodnih godina, u 2021, smo posebnu pažnju usmerili na komunikaciju sa našim čitaocima i gledaocima upravo preko ove mreže – kroz redovne objave, storije, a od nedavno i ankete.

Jednu od takvih smo postavili i jutros sa pitanjem šta želite u 2022. Oko 800 čitalaca je do sada odgovorilo, uglavnom poželevši dobro zdravlje.

KoSSev portal čestita svima Novu 2022, i želi da bude bolja od prethodne!

Zahvaljujemo se svima na poverenju, onima koji podržavaju naš rad, ali i onima koji ga ne odobravaju. Zajedno nas podstiču da budemo još bolji u sledećoj.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.