Sve nove mere: Zabranjene svadbe, skraćeno radno vreme kafića, posebni uslovi za masovne događaje

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Nedelju dana nakon donošenja prethodne odluke, nakon rekordnog uvećanja broja inficiranih, kosovska vlada odlučila je da uvede nove, strožije mere u borbi protiv koronavirusa. Osim onih koje su odmah stupile na snagu, odlučeno je da se od 20 avgusta do 1. septembra zabrani rad noćnih klubova i održavanje venčanja. Ujedno je utvrđeno da za takoreći sve masovnije događaje, osim osnovnih mera, građani moraju da se pridržavaju još jedne – da dokažu da su vakcinisani ili da nisu inficirani, odnosno – da su preležali kovid.

Rad privatnih i javnih institucija u vreme pandemije

Iz kosovske vlade i u najnovijoj odluci ističu da su trudnice oslobođene da budu fizički prisutne na radnom mestu, te da je neophodno da im poslodavac omogući da rade od kuće.

Javne i privatne ustanove dužne su, kao i drugi subjekti, da drže sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske na pristupačnim mestima, na ulazu u objekat.

Poslodavci i institucije u obavezi su da ukažu na pravila ponašanja u vezi sa zaštitom od koronavirusa – postavljanjem informativnih postera, uključujući i one koji informišu građane – da je zabranjen ulazak bez maske, kao i da je neophodno održavati distancu.

Ujedno se nalaže dezinfikovanje i provetravanje zatvorenih prostorija, ali i angažovanje osobe koja će nadgledati da li se poštuje mera o nošenju zaštitne maske.

Kada je reč o radu obrazovnih institucija, precizira se da će se on odvijati u skladu sa smernicama obrazovnog sektora. I dalje je zabranjeno organizovanje ekskurzija i grupnih šetnji.

I u novoj odluci našla se i mera da korisnici socijalnih i penzijskih šema nisu u obavezi da se prijavljuju nadležnim kancelarijama radi evidencije.

I dalje je dozvoljen rad tržnih centara, ali uz nošenje zaštitnih maski, a u skladu sa ranije objavljenim uputstvom. Vlasnici prodavnica su u obavezi da utvrde maksimalan broj kupaca u lokalu prema principu – jedna osoba na 8m2 i to naznače na ulazu.

Kada i gde nositi masku

Nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno, ali postoje i izuzeci.

Građani nisu u obavezi da nose masku tokom šetnje na otvorenom kada su sami, tokom vožnje kada su u vozilu najviše četiri osobe, tokom trčanja, vožnje biciklom i vežbanja, kao i kada neko jede ili konzumira tečnost.

Venčanja i rad noćnih klubova zabranjeni, posebni uslovi za masovne događaje

Kao što je i najavljeno, od 20. avgusta do 1. septembra biće zabranjen rad noćnih klubova, ujedno, zabraniće se održavanje venčanja, veridbi, porodičnih proslava, maturskih večeri, na celoj teritoriji Kosova.

Sa druge strane, vlada je odlučila da je za prisustvo na skoro svim masovnim događajima u periodu od 20 avgusta do 1. septembra, pored uobičajenih mera, neophodno poštovanje još jedne – tj. da građani dokažu da su vakcinisani ili nisu inficirani, odnosno da su preležali kovid.

„Od 20. avgusta do 1. septembra, ulaz u prostorije u kojima se održavaju okupljanja i skupovi više od sto ljudi, poput koncerata i festivala, sportskih i kulturnih aktivnosti, biće dozvoljeno samo ukoliko učesnici ispunjavaju jedan od predviđenih uslova:

Potvrdu o vakcinaciji jednom ili sa dve doze, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, pozitivan PCR test o preležanom kovidu, izdat ne pre 21 dan ili nakon 180 dana, pozitivan rezultat serološkog testa na antitela izdat pre najviše 30 dana ili brzi negativni test ne stariji od 48 sati“, nalaže se u tački 17. odluke vlade o novim merama.

Ovi uslovi se, međutim, ne odnose na lica mlađa od 16 godina.

Koncerti i festivali dozvoljeni, ali uz posene uslove

U skladu sa novim merama, dozvoljena su okupljanja u zatvorenim prostorijama poput seminara i sastanaka, pod uslovom da se koristi 30 odsto kapaciteta prostorije i uz poštovanje mere fizičke distance od najmanje jednog metra i uz poštovanje uslova iz tačke sedamnaest ove odluke.

Okupljanja na otvorenom poput festivala i koncerata takođe su dozvoljena, ali pod uslovom da se koristi 50 odsto kapaciteta predviđenog prostora i takođe uz poštovanje tačke 17.

Ujedno, od 20. avgusta, jedan od uslova naveden u prethodnoj tački moraju da ispunjavaju svi zaposleni u objektima na koje se odnosi mera, a koji su u direktnom koraku sa mušterijama.

Odgovorna osoba ujedno mora da zaposli radnika koji će proveravati da li se poštuju ovi uslovi.

Ugostiteljski objekti

Strožije mere kosovske vlade primenjene su i u ugostiteljskom sektoru.

Ugostiteljskim objektima, uključujući restorane i objekte u hotelima dozvoljen je rad samo do 22.30, uz korišćenje 50 odsto kapaciteta prostorije, a na otvorenom – do 70%.

Neophodno je osigurati prostor od najmanje jednog metra između stolica, dok je za jednim stolom dozvoljeno da budu najviše četiri osobe.

U slučaju da su stolovi duži od dva metra, onda je preduslov da se iskoristi prostor, imajući u vidu kapacitet – prema principu pet osoba na 10 m2, dodaju iz Vlade.

U baštama je dozvoljeno da za jednim stolom bude najviše šest osoba, dok svaki sto, bez obzira gde se nalazi, mora da bude opremljen sredstvom za dezinfekciju najmanje jačine 60-70 odsto alkohola.

Vlasnici lokala su ujedno u obavezi da okače informativne postere o merema protiv kovida.

Kulturni i sportski događaji

Tačka sedamnaest odluke, koja se odnosi na dokaze o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, odnosno negativnom testu, vezuje se za sportske i kulturne događaje.

Pozorištima, bibliotekama, galerijama, bioskopima, kulturnim centrima i drugim institucijama koje funkcionišu pri kosovskom ministarstvu kulture ili opštini, dozvoljen je rad koristeći 50 odsto kapaciteta prostorija, ali u uz obavezno nošenje maski i ispunjavanja jednog od uslova iz tačke 17.

Kada je reč o organizovanju sportskih takmičenja ili treninga, oni moraju biti u skladu sa protokolima i preporukama međunarodnih organizacija za organizovanje sportskih dešavanja i zaštitnih mera kosovske vlade, dodaje se u odluci.

Tokom takmičarskih aktivnosti u zatvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo gledalaca do 15 odsto kapaciteta objekta (stadion, sportska hala, bazeni…) i uz poštovanje mere distance, nošenja maske, ali i jednog od uslova iz tačke 17.

Kada su u pitanju takmičarske aktivnosti na otvorenom, dozvoljeno je prisustvo gledalaca do 30% punog kapaciteta objekta, takođe uz poštovanje mera i jednog od uslova u tački 17.

Dozvoljen je rad teretana, sportskih dvorana i drugih objekta za pojedinačne aktivnosti u skladu sa vodičom i uz poštovanje principa – jedna osoba na 8m2, ali i uz poštovanje tačke 17.

Vlasnici su u obavezi da postave informativne postere i obezbede sredstva za dezinfekciju pored svake sprave.

U autobusima sa maskama

Kosovska vlada je ujedno omogućila prevoznicima da koriste pun kapacitet vozila, ali sam opod uslovom da svi u autobusu nose zaštitne maske, sa druge strane. Kada je reč o taksi vozilima, sada je dozvoljeno da u njima budu najviše dva putnika.

Kako ući i izaći sa Kosova?

Strani državljani koji ulaze na Kosovo, uključujući i one sa privremenim ili stalnim boravkom, ukoliko dolaze iz visoko rizičnih zemalja, prilikom ulaska su u obavezi da imaju sa sobom negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Ova mera se, međutim, ne odnosi na one strane državljane koji se obavežu da će napustiti Kosovo u roku od tri sata – kopnenim ili vazdušnim putem.

Takođe, ova mera ne važi i za strane državljane koji rade kao profesionalni prevoznici, pod uslovom da se pridržavaju protokola za međunarodni transport za zaštitu od kovida.

Od mere su izuzeti i oni strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom – autobusom ili redovnom međunarodnom linijom, u tranzitu su, pod uslovom da se obavežu da će ga napustiti u roku od pet sati.

Strane diplomate i njihove porodice, osobe koje su u potpunosti vakcinisane, imaju pozitivan rezultat na testu za antitela, ne stariji od trideset dana, i deca mlađa od 11 godina, takođe nisu u obavezi da se pridržavaju ove mere.

Jučerašnjom odlukom kosovske vlade, ukinuta prethodna odluka od 12. avgusta, kada su uvedene nove mere. Nove će važiti do 1. septembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.