Kosovska vlada predstavila nove mere, ograničenje kretanja, zatvaranje ugostiteljskih objekata

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovska vlada na današnjem sastanku uvela je novi set antikovid mera. Jedna od mera je i ograničeno kretanje za građane u periodu od 22:00 do 5:00 ujutru. Pravilno nošenje maske je obavezno, u svim slučajevima sem kada je osoba sama u vozilu, sa članovima uže porodice, kada se trči, kada se hoda van naseljenih mesta. 

Iako ih je najavila, kosovska vlada još uvek nije iznela detalje mera, kao ni kada one tačno stupaju na snagu, ali su Vitia i Kurti nakon današnjeg sastanka održali konferenciju za štampu, potvrdivši nove mere. KoSSev je imao uvid u današnji dokument.

Od policijskog sata izuzeti su slučajevi hitne prirode, kao što je traženje i pružanje medicinske pomoći i kupovina lekova.

Takođe, slobodno kretanje je dozvoljeno u bilo koje vreme za osoblje u sektorima zdravstva, bezbednosti, javnog i privrednog delovanja, te oni koji imaju posebne dozvole ministarstva industrije, privrede i trgovine.

Škole

Što se tiče obrazovanja, osnovne i srednje škole na Kosovu biće na onlajn nastavi od 12. do 18. aprila, a univerzitetske od 7. do 18. aprila.

Izuzetak od onlajn nastave može da postoji kod ocenjivanja ili polaganja ispita koji se mogu održati fizički, ali uz poštovanje mera i fizičke udaljenosti u grupi od najviše 10 ljudi.

Takođe u ovom periodu zatvaraju se studentski domovi i menze.

Predškolske ustanove, sa druge strane radiće normalno uz poštovanje predviđenih mera i preporuka.

Za sve nivoe obrazovanja, svaka vrsta organizovanja vannastavnih aktivnosti u vidu ekskurzija, grupnih šetnji, izleta je zabranjena.

Zabranjena okupljanja

Takođe, zabranjena su sva okupljanja u kojima se nalazi više od 10 ljudi, to se odnosi i na sastanke, seminare, treninge, venčanja, proslave, itd.

Izuzetak u vezi sa zabranom okupljanja su sastanci skupštine Kosova, sastanci vlade ili sastanci koji su od posebnog javnog interesa.

Trgovina i ugostiteljstvo

Zatvaraju se tržni centri, osim delova gde se pružaju osnovne usluge, kao što su prehrambene prodavnice i apoteke u periodu od 7. do 18. aprila.

Ali i one su dužne da poštuju sve potrebne mere uz ograničen broj potrošača i to prema pravilu jedan potrošač na 8 metara kvadratnih, dok između samih potrošača distanca mora biti najmanje dva metra.

Takođe, zabranjuje se rad pijacama, auto-placevima i stočnim pijacama. Klanje stoke dozvoljeno je samo u prostorijama koje imaju dozvolu za takav rad.

Sektor gastronomije odnosno ugostitelji dužni su da obustave svoju delatnost od 7. do 18. aprila. Slično je i sa hotelima, gde je usluga pića i hrane dozvoljena samo u sobama.

Ovaj sektor može da radi samo sa uslugom „za poneti “ i „dostava“.

Kultura i sport

Kulturnim ustanovama se dozvoljava rad od 05.00 do 21.00, ali koristeći samo 20% svog prostora za sve svoje aktivnosti – uključujući predstave ali i probe.

Sportske aktivnosti dozvoljene su samo profesionalnim sportistima i unutra i spolja ali bez prisustva publike. Zabranjuje se rad teretana, a dozvoljen je rad fitnes centrima i teretanama na otvorenom i to samo za individualne aktivnosti.

Prevoz

Vozila za javni prevoz mogu da saobraćaju koristeći najviše do 50% svojih kapaciteta za smeštaj putnika. Taksi vozila smeju da prime samo jednog putnika ili tri ukoliko su iz iste porodice.

Sahrane

Sahrane su dozvoljene samo u prisustvu užih članova porodice.

Javni, privatni i privredni sektor – pravila za zaposlene

Što se tiče javnih i privatnih institucija u njima će raditi samo osoblje koje pruža osnovne usluge. Rukovodioci ovih institucija su dužni da utvrde ko pruža osnovne usluge, a prema potrebama ovih ustanova.

Poslodavci u javnom i privatnom sektoru upućuju se na to da za one svoje zaposlene čije fizičko prisustvo nije neophodno na poslu, stvore uslove za rad od kuće.

Takođe, poslodavci treba i da definišu koja se to radna mesta mogu premestiti na rad od kuće.

Posao na daljinu se savetuje i unutar kancelarije premijera, ministarstvima, izvršnim i regulatornim agencijama, uključujući njihove lokalne ogranke.

U ovakvim ustanovama ima izuzetaka, od službenika se može tražiti fizičko prisustvo kada je ono neophodno i to samo u meri u kojoj je to neophodno.

Takvi su zdravstveni sektor, sektor bezbednosti, pružanje direktnih usluga građanima, sastanci vlade itd.

Rukovodioci moraju da budu detaljno upoznati sa tim ko od zaposlenih nije fizički prisutan.

Javne i privatne inistitucije dužne su da u svojim prostorijama imaju zaštitna sredstva,  dezinfekciono sredstvo i maske, te da jasno istaknu pravila ponašanja za zaštitu od širenja zaraze kovid-19, uključujući i znak kojim se zabranjuje ulazak u zgradu bez maske, a uz istovremeno poštovanje fizičke distance.

Takođe, rukovodioci u javnim i privatnim preduzećima, institucijama i drugim objektima obavezni su da očiste i dezinfikuju ventilaciju u zatvorenim prostorima.

Putovanja – PCR

Svi građani Kosova, uključujući i one koji imaju mesto boravka van njega, prilikom ulaska na Kosovo su u obavezi da imaju sa sobom negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok će u suprotnom morati u samoizolaciju na 7 dana, saopštila je večeras kosovska vlada.

Ova mera se ne odnosi na građane Kosova, uključujući i one koji imaju boravište u drugim zemljama, koji napuste Kosovo samo na 24 sata.

Kada je reč o stranim državljanima, kao i onim koji imaju privremeno ili stalno boravište na Kosovu, a koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, oni su takođe u obavezi da sa sobom imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Mera se ne odnosi na strane državljane kojima je Kosovo samo usputna stanica, nezavisno od toga da li ulaze na teritoriju Kosova preko kopnenih prelaza ili avionom. Oni su u obavezi da u roku od 3 sata napuste Kosovo i potpišu izjavu kojom se na to obavezuju.

Mera se ne odnosi i na profesionalne vozače, pod uslovom da se pridržavaju međunarodnog transportnog protokola za zaštitu od kovida-19, kao i za strane državljane koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu deklaraciju da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 sati.

Mera ne važi i za strane diplomate koji su akreditovani na Kosovu i njihove porodice.

Ministarstvo zdravlja dužno je da odmah pruži uputstvo u vezi sa novim merama, što do sada još uvek nije uradilo.

Za građane sa srpskim dokumentima ovo se do sada nije primenjivalo s obzirom na meru reciprociteta koju je Kosovo do sada koristilo prema onim zemljama koje su to zahtevale.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.