„Kada izađeš prazna iz porodilišta“

KBC Kosovska Mitrovica
KBC Kosovska Mitrovica, Foto: KoSSev

Nakon što je devet meseci nosila bebu u stomaku, Aleksandra Perić iz Kosovske Mitrovice napustila je prošle nedelje porodilište KBC Kosovska Mitrovica – bez deteta u naručju. Neposredno pre porođaja utvrđeno je da se bebi obmotala pupčana vrpca oko vrata, te da nema otkucaja srca. Ova mlada žena optužuje dežurne lekare za navodni nemar. Šta se dogodilo u porodilištu mitrovičkog KBC, pokazaće istraga.

Sa Aleksandrom Perić razgovarali smo prošle nedelje, u njenom domu, nakon što nas je sa porodicom kontaktirala. Ona želi da javno svedoči o, kako je kazala, najtežih 30 sati u svom životu, kao opomena na ono što ne bi smelo da se u 21. veku dešava budućim majkama.

Pri svom iskazu ostala je i danas.

Sagovornica KoSSeva vodila je trudnoću kod doktora Valdeta Adžića u Kosovskoj Mitrovici za kojeg ima samo reči hvale.

Kaže da je tokom celokupne trudnoće sve bilo u redu sa bebom.

„Na svakom pregledu detaljno mi je objašnjavao šta se zbiva sa plodom, da li zaostaje u razvoju i ni u jednom slučaju mi nije rekao da dete ima anomaliju ili da bilo šta loše može da se dogodi“, kaže Aleksandra.

Da je sve u redu sa bebom, potvrđeno joj je i početkom ovog meseca, samo nedelju dana pre nego što se uputila ka bolnici.

Aleksandri je pukao vodenjak prošle subote – pre tačno nedelju dana, u jutarnjim satima. Kako kaže, prema savetu lekara koji je vodio njenu trudnoću, otišla je u KBC Kosovska Mitrovica, gde ju je sačekala dežurna doktorka (ime poznato redakciji). Uradila joj je CTG, ginekološki pregled i ultra zvuk.

„Tu je ustanovljeno da je sve savršeno, da je sve u redu, međutim, ja nisam bila dovoljno otvorena, a doktorka nije htela da mi da indukciju tada“, kazala je Perić naznačivši da joj je termin za porođaj bio zakazan za 24. jun, te je doktorka odlučila da se sačekaju prirodni bolovi.

Sledeći pregled obavljen je tek oko 13.00 istog dana, a nakon što je doktor koji je vodio njenu trudnoću pozvao da pita da li se porodila, tvrdi Perić.

„Isto je pokazalo da su CTG i ginekološki dobri, a ultra zvuk mi nije rađen“, dodala je.

Novi pregled usledio je tek oko 19.00. Odrađen je samo CTG i ginekološki, a bez ultra zvuka, tvrdi sagovornica KoSSeva, naznačivši da su ove preglede oba puta navodno obavile babice. Perić dalje govori da je dežurna doktorka navodno nije posećivala, sve do malo pre ponoći u subotu.

„U pola 12 uveče babica je instistirala da odradimo CTG, ultra zvuk i ginekološki – malo sam više bila otvorena, ali opet doktorki to nije bilo dovoljno da mi da indukciju, opet je rekla da čekam prirodne bolove i kazala mi je da ću tokom noći da ih dobijem. Odradila je ultra zvuk poslednji oko pola 12 i ima fotografija koja stoji u istoriji porođaja, gde se tačno vidi da beba nema pupčanu vrpcu oko vrata, da je sve bilo sasvim normalno“, kazala je Perić.

Jači bolovi krenuli su oko 4 sata nakon ponoći i tada je sagovornica KoSSeva pozvala babicu koja joj je u ranim jutarnjim satima odradila CTG i ginekološki pregled.

„Bila sam još malo više otvorena, ali je grlić materice bio tvrd, rekli su, na CTG-u je pokazivao savršen otkucaj srca“, dodala je.

Aleksandra tvrdi da je dežurna doktorka ni tog jutra nije pregledala.

„Ustala je ujutru, videla sam je sa sestrom u sobi, međutim, mene nije obilazila, ultra zvuk nije bio odrađen“, dodala je.

Tog jutra, novi doktor preuzeo je smenu (ime poznato redakciji).

„On mi je odradio ginekološki i rekao mi je da sam već bila spremna za porođaj a babici je rekao da odradi CTG kako bi proverio otkucaje srca bebe“, tvrdi Aleksandra.

Nema otkucaja 

Međutim, kako dodaje, test nije pokazao otkucaje srca.

„Babica je tada insistirala da se odradi ultra zvuk, i tad su na ultrazvuku ustanovili da beba nema otkucaje srca i da je pupčana vrpca obmotana dva puta oko vrata“, kazala je Aleksandra.

Otpusna lista

U otpusnoj listi, izdatoj 15. juna, koju su nam dostavili Aleksandra i Bojan navodi se da je ona u bolnici boravila od 12. do 15. juna. Iz otpusne liste se vidi da je CTG zapis rađen u više navrata, ali i da je poslednji odrađen 13. juna u 05.45.

Takođe se potvrđuje da je po prijemu urađen ultrazvuk, da je ponovljen istog dana, u subotu 12., u 22.40, a poslednji urađen sledećeg dana, 13. juna, u 08.20, kada je utvrđeno da se „ne registruje srčana radnja“. Što se tiče nalaza prethodnih ultrazvukova, zabeleženi su i parametri ploda, uključujući i srčane radnje.

Na kraju otpusne liste se navodi da je dete rođeno 13. juna u 11:50 bez znakova života i sa obmotanom pupčanom vrpcom dva puta oko vrata.

„Ja mislim da u trenuku kada su mi krenuli bolovi, beba je pokušala da izađe, te da je to bio povod za ono što se kasnije desilo“, svedoči mlada žena.

Ona smatra da bi njena beba i dalje bila živa da je dežurni lekar, pre nego što je izašla iz smene, uradila ultra zvuk i preduzela potrebne radnje kako bi se ubrzao, odnosno ostvario proces porođaja bezbedan po bebu i majku.

„Stvarno mi je krivo. Jer, da je odradila ultra zvuk, da je videla i položaj bebe i pupčanu vrpcu, verovatno da se to ne bi tako završilo. Za šta postoje aparati?! 21. vek je. Naše majke, prababe, babe, same su se porađale. A ovo sada 21. vek, da li lekar ne zna da upotrebi aparat ili neće?“, kazala je Aleksandra.

Konačno, ova pacijentkinja primila je indukciju, prema sopstvenom svedočenju, navodno nakon što je ustanovljeno da beba nije živa.

„Na kraju su mi dali indukciju ali je beba već bila mrtva, to je bilo samo mučenje koje je trajalo tri sata“, tvrdi sagovornica KoSSeva.

Aleksandri je ovo bila prva trudnoća. Kaže da je tek kasnije saznala da je ultra zvuk, kao i ostali pregledi, trebalo da se rade mnogo češće.

„Kao prvorotka, ja očekujem da mi oni kao stručnjaci kažu ‘trebalo bi na CTG’, ‘trebalo bi ginekološki’, ‘trebalo bi ultrazvuk’, a pogotovu ultrazvučno, jer se beba sve vreme okreće u stomaku, pogotovu kada treba da izađe. To znači da je možda meni mogao porođaj i da krene karlično. Ja stvarno smatram da je greška bila u tome što ultra zvuk mi nije bio odrađen ujutru, što doktorka uopšte nije obraćala pažnju na mene. Prvi put sam je videla u pola 9 ujutru kad sam stigla, i uveče u pola 12 pre nego što su svi otišli da spavaju. Ona mene ujutru nijednom nije obišla“, kazala je sagovornica KoSSeva.

„Dešava se… Bog je tako hteo… Kako kao majka nisi primetila da beba nije živa…“

Svoje iskustvo opisuje kao „mučenje“, a, kako kaže, obrazloženje doktora za to što se bebi obmotala pupčana vrpca dva puta oko vrata bilo je – „dešava se“, „Bog je tako hteo“, ali i „dešavaju se greške u karijeri i ljudi budu obeleženi zbog toga“.

Meni je stvarno žao ali je moj čitav život obeležen time, život dve porodice, niko iskreno nije mislio na to

Perić ujedno kaže da je, nakon što je sve završeno i uprkos svemu kroz šta je prošla, smogla snage da načelniku porodilišta pohvali rad babica i medicinskih sestara, ali ne i lekara.

„Lično doktor koji me je porodio je bio pregrub, od prvog trenutka kada je ušao u smenu, drao se, bio je neljubazan, nehuman i bezosećajan. Ja stvarno nemam reči“.

Ono što me je stvarno zabolelo, i što neću nikada da zaboravim, je rečenica koju mi je rekao na ultrazvučnom pregledu – ‘kako ti kao majka nisi primetila da se beba ne pomera i da nije živa’

Kaže da je „izgubila veru u lekare“ i da ima osećaj kao da žele da krivicu prebace na nju.

„Ja kao prvorotka otišla sam tamo, krenula sam sa verom… a izašla sam prazna, ne bih htela da iko zna osećaj kako je izaći prazna iz porodilišta“, dodala je.

Pokreće se postupak

Dan posle porođaja, Aleksandrin suprug Bojan otišao je na razgovor sa direktorom mitrovičkog KBC-a, Zlatanom Elekom.

U razgovoru za KoSSev Bojan kaže da je Elek bio korektan i najavio da će biti sprovedena istraga lokalne komisije, a potom, ukoliko se ne utvrdi krivica, i republičke komisije. Ujedno će biti urađena i obdukcija, kazao je Bojan.

Elek je takođe u izjavi za KoSSev, kojem smo se obratili nakon svedočenja Aleksandre Perić, kazao da u trenutku kada beba premine tokom porođaja, sledi niz procedura.

„Sada slede novi postupci koji se sprovode u dogovoru sa nadležnim inspektorima, službama“, kazao je Elek naglasivši da je reč o postupcima koji se vrše po službenoj dužnosti.

Nije hteo da javno komentariše ovaj događaj s obzirom na to da se ne prejudiciraju nalazi do kojih će se doći službenom istragom.

Potvrdio je da će postupak biti pokrenut, te da bi on mogao da traje dva do tri meseca, nakon čega će moći da pruži više detalja.

Bol koja ostaje i oprez

U razgovoru neposredno pre objavljivanja ovog teksta, Aleksandra je kazala: „Ustanovila se krivica ili ne, bol ostaje“.

Na kraju razgovora, Aleksandra je mladim i budućim majkama poručila da „budu oprezne“, što je upravo bio i jedan od razloga da izađe u javnost sa svojim iskustvom.

„Ne bih volela da iko doživi ovu bol. Stoga, ne da budu oprezne – nego da otvore hiljade očiju, da se vode i svojim instiktima. Nisam dobro prošla, iako sam se prepustila i verovala lekarima ovde. Razmišljam sada da bi druge žene, ma gde god bile bolje prošle, barem u mom slučaju. Na lekare apelujem da se sete svoje zakletve da je život i pomoć za život svetinja“.

Autor: Ivan MitićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.