Vučić najavio finansijsku podršku za KiM: 200 evra za nezaposlene i po 100 evra za svako dete i svakog čoveka

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba sa KiM. Nakon sastanka najavio je finansijsku podršku za Srbe sa KiM – kako zaposlene, tako i nezaposlene, nove infrastrukturne projekte i zahvalio se Srbima zbog toga što su glasali za Srpsku listu.

Predsednik Srbije podsetio je danas da je Srpska lista dobila više od 43.000 glasova na nedavno održanim kosovskim parlamentarnim izborima, a da je GI SPO ispred srpske zajednice, za koju Vučić kaže da je želela da „podeli narod“ dobila oko 1.300 glasova.

Zahvalio se danas Srbima sa KiM „na odgovornosti, ozbiljnosti i disciplinovanosti… jer su razumeli dobro koliko je to važno za opstanak našeg naroda“.

Osim GI SPO, optužio je i albanske političare na Kosovu, da su pokušavali da „podele narod“, a da su „neki u to ulagali mnogo novaca“.

Poručio im je da u tome nisu uspeli.

„Radili su to i preko Beograda i preko pojedinih medija, radili su to na sve moguće načine i nisu uspeli“, kaže.

Govoreći o današnjem sastanku sa čelnicima Srpske liste, poručio je da ih je upoznao sa razgovorima koji su se vodili u Briselu u sklopu dijaloga i razgovorima pred dolazak Lajčaka. Razgovaralo se i o bezbednosnim problemima na KiM, ali i konkretnim projektima – „novim simbolima uspeha na KiM“.

Podsetio je da je među ovim projektima izgradnja novog KBC-a u Gračanici, sa čime će se, kako je potvrdio, ubrzo krenuti. Takođe, infrastrukturni projekti realizovaće se i u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici.

Potvrdio je ujedno da će se rekonstruisati magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice – svih 54 kilometara.

„To će da bude kao pista, uređen asfalt od šest metara sa svim bankinama, kanalima. Da pokažemo koliko je danas snaga srpske države veća nego što je to u prethodnim godinama i decenijama bilo“, poručio je.

Najavio je i izgradnju zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici – projekat koji je vredan 7 miliona evra.

„To će biti simbol snage Kosovske Mitrovice, najurbanijeg područja srpskog na KiM-u“, dodao je predsednik.

Danas se razgovaralo i o posebnim infrastrukturnim projektima za Kosovsko Pomoravlje i Štrpce.

Najavio je i dodatnu finansijsku pomoć Srbima sa KiM, kako zaposlenima, tako i onima koji su nezaposleni – „ali ne onima koji su samo prijavljeni, već onima koji zaista žive na KiM-u“.

„Posebno negde između 12.000 i 14.000, tako mi procenjujemo, onih koji su nezaposleni na KiM, oni mogu da očekuju podršku od 200 evra po čoveku. To je direktan poklon države Srbije“, poručio je.

Osim za nezaposlene, kako dodaje – za svako dete i svakog čoveka biće obezbeđeno po 100 evra dodatnog novca.

„To znači da će petočlana porodica dobiti na poklon, ukoliko ima dvoje odraslih zaposlenih – 500 evra, a ukoliko ima dvoje nezaposlenih i troje dece – dobiće 700 evra od države Srbije na poklon“.

„To su ogromni novci, desetine miliona evra, ali mi time želimo da pomognemo, posebno siromašnom delu našeg stanovništva na Kosovu i Metohiji“, poručio je Vučić.

Međutim, kaže da nisu svi siromašni, te da ima ljudi na Severu Kosova koji žive pristojno i bolje od onih u mnogim opštinama centralne Srbije zbog kosovskog dodatka.

Vučić je Srbe sa KiM zamolio da „nastave da se bore i čuvaju svoja ognjišta“.

Rakić: Bili smo malo bezobrazni

Rezultati Srpske liste na vanrednim izbora na Kosovu nisu samo pobeda Srpske liste, već su pokazatelj srpskog jedinstva i sloge, poručio je danas iz Kuršumlije odlazeći ministar u kosovskoj vladi i predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

„Pojedini kvazipolitičari sa KiM-a, ali Boga mi, ima takvih koji žive i u Beogradu, koji su zavaljeni u debelim i kožnim foteljama, koji podržavaju te političare dole, nisu uspeli u nameri da razbiju naše jedinstvo“, poručio je Rakić.

Kaže da „pupčanu vrpcu sa Srbijom“ niko neće moći da preseče.

Kaže da predstavnike Srba sa KiM raduju ovakvi sastanci sa predsednikom Srbije te da im oni mnogo znače.

Rakić kaže da su čelnici Srpske liste danas bili „malo bezobrazni“, jer su „tražili puno infrastrukturnih ulaganja“, ali i da je predsednik Srbije „imao razumevanja“.

Dodao je da su „dobili uveravanja i izuzetno veliki broj projekata koji su u toku i koji će biti realizovani u toku godine“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.