Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Foto: Kosovska vlada

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, imenovao je danas člana predsedništva LDK, Skendera Hisenija za „državnog koordinatora za dijalog“. Portal Kallxo donosi pregled njegove političke karijere i najnovije aktivnosti u vezi sa dijalogom.

Hiseni je rođen u Podujevu 1955. godine, osnovnu školu je završio u tom gradu, a u Prištini je diplomirao na Fakultetu za engleski jezik i književnost. Kratko se obrazovao i u SAD.

Godine 1989. je učestvovao u formiranju LDK, a 1992. je radio u Kosovskom informativnom centru kao novinar i prevodilac.

Po izboru Ibrahima Rugove za predsednika, postao je njegov savetnik i bio je deo njegovog tima u Rambujeu. Bio je Rugovin savetnik do njegove smrti, a kasnije je postao i savetnik Fatmir Sejdiua.

Pored ministra spoljnih poslova, vršio je i dužnost ministra kulture, omladine i sporta, kao i ministra unutrašnjih poslova. Bio je i član komisije za izradu nacrta kosovskog Ustava i poslanik u kosovskoj Skupštini.

Sastao se sa Grenelom u martu

Noviomenovani koordinator za dijalog, Skender Hiseni, sastao se marta ove godine u SAD sa specijalnim izaslanikom predsednika Trampa za dijalog, Ričardom Grenelom, podseća danas takođe Kallxo.

Kako je tada saopštio Hiseni, sastanak je bio „dug i iscrpljujući“ a razgovor je vođen oko različitih razvoja događaja na Kosovu i u regionu, pri čemu je tada Grenel tražio hitno i bezuslovno ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije koje su tada još uvek bile na snazi kako bi se „popločao put za dijalog Kosova i Srbije koji bi vodio međusobnom priznanju“.

Do sastanka je došlo nekoliko nedelja nakon formiranja LVV – LDK koalicione vlade, a nakon što je LDK odbila da podrži vladin predlog da se takse zamene reciprocitetom, podseća još Kallxo. Nakon toga, LDK je od Kurtija zatražila da ukine odluku o reciprocitetu i koordiniše sa SAD.

O korekciji granica: Naučna fantastika

Ovaj portal podseća i na Hisenijeve stavove o dijalogu iz novembra 2018. Tada je on za isti portal ocenio Tačijevu ideju o korekciji granica sa Srbijom i pripajanju Bujanovca, Preševa i Medveđe kao „naučnu fantastiku“.

Iskustvo redefinisanja granica na Balkanu proizvelo je ratove i nije pružilo trajna rešenja ni za jednu stranu, rekao je Hiseni tada, dodajući da bi dijalog sa Srbijom trebalo da se nastavi o pitanjima od zajedničkog interesa, a ne da se otvaraju pitanja poput statusa Kosova.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, danas je prvi reagovao na Hisenijevo imenovanje. Pozdravio ga je uz ocenu da je on osoba koja će ostvariti politički konsenzus o dijalogu.

„Uveren sam da svojim će svojim zalaganjem g. Hiseni cuspeti da izgradi potreban politički konsenzus između pozicije i opozicije u korist Republike Kosovo“, zaključio je.

Povezani članci:

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti: Na Forumu lidera sam dobio podršku za dijalog sa Srbijom

Kosovski pregovarači: Hoti nema podršku opozicije, „Tači izolovan“

Kljan: Skender Hiseni koordinator kosovske delegacije za dijalog

Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga, u četvrtak je u Briselu koordinator za dijalog

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa SrbijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.