Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Foto: Kosovska vlada

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je da je član LDK, Skender Hiseni imenovan za „državnog koordinatora za dijalog sa Srbijom“.

„Na osnovu platforme Vlade Republike Kosova za dijalog sa Srbijom, a na osnovu odluke Vlade Republike Kosovo od 1. jula 2020. godine, u cilju organizacije i koordinacije institucionalnih i međunarodnih procesa, danas sam imenovao g. Skendera Hisenija za državnog koordinatora za dijalog“.

Skender Hiseni je član LDK i iskusan političar, koji je tokom pregovora u Beču sa zvaničnim Beogradom ranih dvehiljaditih bio portparol „Grupe jedinstva“, a od 2008. do 2010. i prvi kosovski ministar spoljnih poslova, a potom i ministar unutrašnjih poslova od 2014. do 2017.

Kosovski premijer predložio je vladi formiranje Saveta eksperata za dijalog kojim bi upravljao „državni koordinator za dijalog“ još 1. jula, ali njihova imena do danas nisu saopštena. Zvanično, koordinator za dijalog ima funkciju savetnika premijera i on i Savet eksperata treba da funkcionišu pri kabinetu kosovskog premijera, saopšteno je takođe 1. jula.

Juče je Hoti najavio i da koordinator za dijalog u Brisel ide da pregovara o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju. U tom sporazumu biće tehničkih detalja, ali neće biti i tehničkog dijaloga, podvukao je Hoti.

Potvrdi informacije o imenovanju Hisenija, a koja se još sinoć našla u medijima, prethodile su kritike i LVV, ali i Hotijevih koalicionih partnera iz NISMA-e na račun netransparentnosti i činjenici da se dva dana pred novi sastanak u Briselu ne zna ko će predstavljati Kosovo.

Hoti je danas organizovao “Forum lidera“ na koji su bili pozvani lideri svih političkih partija, ali se lideri PDK i LVV nisu pojavili na sastanku. Na sastanku je Hoti prisutne izvestio o dijalogu i kako kaže, dobio njihovu podršku za politički dijalog sa Srbijom.

Povezani članci:

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Hoti: Na Forumu lidera sam dobio podršku za dijalog sa Srbijom

Kosovski pregovarači: Hoti nema podršku opozicije, „Tači izolovan“

Kljan: Skender Hiseni koordinator kosovske delegacije za dijalog

Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga, u četvrtak je u Briselu koordinator za dijalog

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa SrbijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.