Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Opozicija Srbije

„Današnji nastavak dijaloga u Briselu samo je nastavak neodgovorne politike koju Srbija već 8 godina vodi i kojom upravlja samo jedan čovek“, ocenili su iz opozicije Srbije uoči trilateralnog sastanka Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija uz posrednike iz Evropske unije u Briselu.

Oni su ocenili da Aleksandar Vučić nema, kako navode, „ni legalni osnov, ni legitimnost da prihvati ili nudi bilo kakav pravni dokument u ime Republike Srbije kada je u pitanju status KiM“.

„Zato nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Republici Srbiji“, navodi se.

Istakli su da za 8 godina nije uspostavljen širi društveni dijalog o Kosovu i Metohiji, kao i da je Skupština izopštena od donošenja odluka.

„Za 8 godina nije uspostavljen širi društveni dijalog o Kosovu, Narodna skupština je izopštena od donošenja odluka, a građani informisani isključivo preko režimskih medija koji su servirali poluinformacije i očigledne neistine. To je apsolutno neprihvatljiva polazna osnova za bilo kakve pregovore, a kamoli za postizanje sporazuma“, zaključuje se u saopštenju.

Srpski predsednik Aleksandar Vućić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastali su se po prvi put danas jedan naspram drugog u Briselu nakon obustave zvaničnog dijaloga Beograda i Prištine u novembru 2018. godine.

Nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija su tri teme o kojima su danas razgovarali uz posrednike u dijalogu – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka. Vučić je zatražio ZSO, ali ne zna kada će ona doći na dnevni red. Od sledeće srede, na scenu stupaju tehnički timovi koji će razrađivati dalje ova pitanja, da bi se za dve nedelje ponovo sastali Vučić i Hoti, a potom se od septembra otvaraju nova pitanja, poput pitanja imovine, naveo je Vučić posle razgovora večeras.

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.