Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Kosovski predsednik, Hašim Tači, pozdravio je današnje imenovanje Skendera Hisenija za kosovskog „državnog koordinatora za dijalog“.

„Imenovanje g. Hisenija  je proizvod međudržavne koordinacije. Potpuno verujem da će tri decenije iskustva g. Hisenija u procesu oslobađanja i stvaranja države biti od vitalnog značaja za poslednju fazu dijaloga – za međusobno priznavanje Kosova i Srbije“, naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu nakon što je kabinet kosovskog predsednika potvrdio jučerašnje natpise u medijima o tome da će Hiseni biti koordinator za dijalog.

Tači je još dodao da Hiseni ima mandat da pregovara o konačnom političkom sporazumu između Kosova i Srbije i da ne dozvoli da to postane „nepolodan“ tehnički proces.

„Uveren sam da svojim zalaganjem i zalaganjem, g. Hiseni će uspeti da izgradi potreban politički konsenzus između pozicije i opozicije u korist Republike Kosovo“, zaključio je.

Skender Hiseni je član LDK i iskusan političar, koji je tokom pregovora u Beču sa zvaničnim Beogradom ranih dvehiljaditih bio portparol „Grupe jedinstva“, a od 2008. do 2010. i prvi kosovski ministar spoljnih poslova, a potom i ministar unutrašnjih poslova od 2014. do 2017.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, predložio je vladi formiranje Saveta eksperata za dijalog kojim bi upravljao „državni koordinator za dijalog“ još 1. jula, ali njihova imena do danas nisu saopštena. Zvanično, koordinator za dijalog ima funkciju savetnika premijera i on i Savet eksperata treba da funkcionišu pri kabinetu kosovskog premijera, saopšteno je takođe 1. jula.

Juče je Hoti najavio i da koordinator za dijalog u Brisel ide u četvrtak da pregovara o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju. U tom sporazumu biće tehničkih detalja, ali neće biti i tehničkog dijaloga, podvukao je Hoti.

Povezani članci:

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti: Na Forumu lidera sam dobio podršku za dijalog sa Srbijom

Kosovski pregovarači: Hoti nema podršku opozicije, „Tači izolovan“

Kljan: Skender Hiseni koordinator kosovske delegacije za dijalog

Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga, u četvrtak je u Briselu koordinator za dijalog

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa SrbijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.