Koronavirus ugrožava normalan život povratnika


Povratnici spadaju u jednu od najugroženijih marginalizovanih grupa koja je pogođena merama protiv pandemije virusa korona, piše Radio Goraždevac. Mahom starije stanovništvo, već mesecima ima probleme u snabdevanju namirnicama i izmirivanju računa. O tim, ali i drugim problemima sa kojima se suočavaju povratnici, u emisiji „Otvoreno o svemu“ govorio je predstavnik povratničkog sela Ljevoša Ranko Bakić.

U selu Ljevoša nadomak Peći žive mahom stariji povratnici. Ne kreću se nigde, a do sada su im pomoć u prehrambenim proizvodima donosili predstavnici različitih institucija -Ministarstvo za zajednice i povratak, kao i volonteri iz Goraždevca.

Ipak, u poslednje vreme, prema rečima Ranka Bakića, predstavnika ovog sela, pomoć pri kupovini pristiže i od komšija Albanaca koji žive u selu.

„Ima jedno dva-tri Albanca koji žive ovde i oni nam veliku uslugu čine. Damo im da nam nešto kupe, da nam nešto donesu. Učine nam tu uslugu i stvarno bih im se zahvalio ovim putem“, kaže Bakić.

Povratnike u Ljevoši obilaze i zdravstveni radnici iz Goraždevca. Ranko Bakić nema zamerke na rad lekara za koje kaže da su dolazili kad mu je najviše trebalo.

„Baš tada mi se žena operisala i doneli su oni neku pomoć za nju što je trebalo. Baš bih pohvalio doktorku, ona je dolazila jer ženu nismo mogli da vodimo nigde, i dolazili su redovno dok se nije oporavila od operacije“, rekao je Bakić u emisiji „Otvoreno o svemu“, na Radio Goraždevcu.

Vodosnabdevanje je bilo veliki problem za povratnička sela u okolini Goraždevca i pre širenja pandemije koronavirusa, ali je ovaj problem, prema rečima Ranka Bakića, kulminirao poslednjih meseci jer je dug za električnu energiju koju je stvorila pumpa kojom se selo napaja vodom, narastao na preko 1.600 evra.

„Ja sam pisao zahteve i pre ovoga. Opština Peć – kosovska, obećala mi je da treba povratničkom selu Brestovik, naselju Dardanija i nama da plate. Međutim oni nisu ništa preduzimali, ja imam tu i zahteve da vam iznesem“, istakao je Bakić.

On je u emisiji „Otvoreno o svemu“, rekao da mnogi povratnici nisu mogli da zaseju ni bašte, jer su se u vreme vanrednih mera neki od njih zatekli u centralnoj Srbiji i nisu mogli da uđu na Kosovo, zbog toga što su prelazi bili zatvoreni.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.