Hil: Postoji veća mogućnost za stvarni napredak u dijalogu, nego za probleme 1. septembra

Očigledno je da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja. Jedva čekam da vidim neki napredak, poručio je američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, uoči sastanka predsednika Srbije i kosovskog premijera u Briselu.

Ambasada SAD u Beogradu uputila je na društvenim mrežama pre tri dana, poziv korisnicima Fejsbuka i Tvitera da postavljaju pitanja ambasadoru Kristoferu Hilu o odnosima SAD i Srbije, saradnji, zajedničkoj budućnosti.

Stigle su stotine pitanja, a mnoga su se ticala Kosova i bombardovanja, odnosno, kako je to u pitanjima postavljeno, nepravde koja je srpskom narodu nanesena.

Nakon što je Priština najavila da će od septembra početi sa primenom prethodno odloženih odluka o tablicama i deklaracionim listićima, jedno od pitanja glasilo je da li postoji mogućnost da dođe do novog konflikta oko administrativnih prelaza prvog septembra i kako se ambasada priprema za takav scenario?

Kristofer Hil, međutim, u svom odgovoru navodi da postoji veća mogućnost za stvarni napredak u dijalogu, nego za probleme.

„Očigledno je da Beograd i Priština moraju da učine više u rešavanju spornih pitanja. Imaju prilično dobre posrednike iz Evropske unije, a i SAD su veoma aktivne. Jedva čekam da vidim neki napredak, i mislim da svi možemo da se založimo za to i da se postaramo da svi budu na zadatku, i da gledaju napred“, poručio je ambasador.

Ambasadorova izjava stiže nešto više od deset dana nakon eskalacija, odnosno smirivanja situacije na Severu Kosova, ali i sedam dana uoči novog sastanka kosovskog premijera i predsednika Srbije u Briselu.

Odgovarajući na pitanje o različitim stavovima Srbije i SAD-a prema Rusiji, odnosno tome da zvanični Beograd nije uveo sankcije, ovoj zemlji, Hil poručuje da je neophodno da SAD i Srbija rade zajedno na važnim pitanjima i da se usaglase.

„Mislim da je zaista dobra budućnost pred nama. Očigledno je da imamo različit odnos po pitanju sankcija Rusiji. Srbija ima drugačiji stav od Evropskih partnera, ali mislim da je važno da se koncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i pokušamo da zajedno krenemo napred“, poručio je Hil.

Ambasador je upitan i o tome „zašto SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije?“.

Hil, međutim navodi da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

„Imamo suseda Ukrajine koji ju je napao, napao njene civile i nastavio da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv ovog apsolutno zlonamernog napada Rusije koji traje i dan danas“, naveo je Hil.

Kaže da bi bio „veoma oprezan kada bi pokušao da uporedi ovu situaciju sa onom od pre nekoliko decenija“.

Upitan je i o tome kada će Srbija ući u NATO, na šta je odgovorio da je ključno pitanje zapravo „kada građani Srbije žele da se pridruže NATO-u“.

„NATO je jasno stavio do znanja da ukoliko Srbija želi, da može u budućnosti da bude deo ove Alijanse. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao prijatelja i partnera, već i kao saveznika“, naznačio je Hill.

Pročitajte još:

Vučić: Pripremaju likvidacije naših ljudi na Severu

Kurti građanima na srpskom: Hvala na zrelosti 31. jula, „znamo da barikade ne dolaze odozdo, već odozgo“

Petković: Sinhronizovana kampanja protiv Srba, prizivaju rat, hoće da čuvaju manastire oni koji su ih rušili

Koha: Protiv opstrukcija iz Srbije, potrebno insistiranje na konačnom sporazumu

Svećlja: Sever bio El Dorado za kriminalce, kriminal multietnički ali politička podrška u Beogradu

Haradinaj: Intenzivirati komunikaciju sa Kvintom, Srbima, pre svega onim sa Severa i ni po koju cenu ratnohuškačka retorika

Stefanović: Najave o opremanju KBS u funkciji unošenja straha među Srbe; Petković: Kurti duva u ratne trube

Kurti otvorio sednicu kosovske vlade pozivom Srbima na preregistraciju vozila na „RKS“

Stoltenberg o Kosovu: Bez jednostranih poteza, okrenite se dijalogu, KFOR spreman da interveniše ako se ugrozi stabilnost

RSE: Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova?

Mustafa: Kurtijeva vlada je vlada nasilja, ne razlikuje se mnogo od Rusa

Analitičari za bezbednost u PR: Na Kosovu neće biti rata, ali Kurti imao pravo da upozori, Vučić koristio istu retoriku

Kurti: Situacija mogla da eskalira u oružani sukob, 1. septembra međunarodni faktor da odvrati BG

Opozicija negoduje zbog Kurtijevih izjava o mogućem ratu: Dao autogol, ko će da ulaže kada čuje takve izjave

Petković: Kurti će u Briselu od Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi „ratnohuškački pokliči“

Kurti o barikadama: Bio je to deža vi, iste metode su Srbi koristili i 90-ih tokom raspada SFRJ

Priština tvrdi tablice nisu tema 18. avgusta, novinari misle drugačije, kao i Eskobar

Bliži se susret u Briselu: Eskobar i Beograd traže razgovore o ZSO, Priština se protivi formiranjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.