Stefanović: Najave o opremanju KBS u funkciji unošenja straha među Srbe; Petković: Kurti duva u ratne trube

Stefanović Petković
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije/KoSSev

Uoči sastanka Kurtija i Vučića 18. avgusta, odnosno 1. septembra – za kada iz Prištine najavljuju početak primene odluka o preregistraciji na RKS i izdavanju deklaracionih listića za one sa srpskim dokumentima, sve su učestalije uzajamne optužbe na relaciji Beograd-Priština. Kosovskom premijeru, ali i drugim prištinskim zvaničnicima, upravo su stigla dva odgovora iz Beograda.

„Jedino što Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena što svedoče i njegove poslednje izjave kojima je još jednom potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana“, i danas je direktor Kancelarije za KiM optužio kosovskog premijera za „ratnohuškački poklič“.

Nakon što je Kurti u prepodnevnim satima još jednom najavio da će se od 1. septembra početi sa primenom odluka kosovske vlade, te ujedno pozvao Srbe da preregistruju svoje automobile na RKS, Petković mu danas poručuje da je „svojim jednostranim odlukama pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na Severu“.

„To je potvrdio i danas najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica“, poručuje Petković.

Sa druge strane navodi da je insistiranje Beograda i međunarodne zajednice da Kurti „povuče svoje protivpravne i jednostrane mere“, imalo za cilj da se šansa da dijalogu i razgovorima u Briselu, „na čemu sve vreme insistira predsednik Aleksandar Vučić, kako bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu“.

Petković je ujedno podsetio i na to što još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.

„Umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom“, navodi Petković.

Još jednom naglašava da je Beograd uvek spreman da pregovara i razgovara o rešenjima koja su primenljiva i održiva na terenu.

Kurti je danas na sednici kosovske vlade kazao da Beograd širi „lažne informacije o tome da će građanima Srbije biti oduzeta lična dokumenta“, te im je poručio: „ne dozvolite da vas dezinformišu oni koji imaju za cilj destabilizaciju”.

„Ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo. Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM. Srbi na KiM poseduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela“, kazao je Petković.

Kaže da bi upravo zbog toga Kurti da „nasilno ukida srpska dokumenta, jer dobro zna da za to nema uporište ni u jednom sporazumu“.

„Srbi će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, ali će čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, koja Aljbin Kurti ne može da gazi i urušava iz dana u dan“.

Stefanović: Kurti i Mehaj svesno obmanjuju sopstveni narod

Danas se oglasio i ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović.

Saopštenje stiže nakon šinoćne objave na Fejsbuku kosovskog ministra odbrane, Armenda Mehaja.

„Mi ćemo svakodnevno pripremati i jačati vojsku Kosova, ona je spremna da zaštiti svaki kutak teritorije Republike. Podići našu vojsku na nivo armija NATO zemalja je naša misija koju ćemo svakako ispuniti“, naznačio je Mehaj.

„Nema nijednog međunarodnog akta koji Prištini dozvoljava da formira vojsku na teritoriji naše južne pokrajine, ali zato ima Briselskog sporazuma kojim se albanska strana obavezala pred Evropskom unijom da formira Zajednicu srpskih opština. I to odlično znaju i Armend Mehaj i Aljbin Kurti, dok svesno obmanjuju sopstveni narod, pokušavaju da zastraše Srbe na Kosovu i Metohiji i izazovu destabilizaciju našeg regiona na sve moguće načine“, poručio je ovaj ministar.

Precizira da su snage KFOR-a jedina oružana sila prema Rezoluciji UN 1244 koja može postojati na teritoriji Kosova, te dodaje da nema nijednog drugog međunarodnog dokumenta koji dozvoljava bilo šta drugo.

„To odlično znaju i prištinski političari, mada ih to ne sprečava da mešetare sa upornim najavama stvaranja i opremanja takozvane vojske takozvanog Kosova. Sve do jedne su samo u funkciji unošenja straha među Srbe, ali i zamazivanja očiju albanskom stanovništvu koje tone u sve veće siromaštvo i živi bez ikakve perspektive“, ocenio je Stefanović.

Tvrdi i da prištinski političari „očigledno“ veruju da će uspeti da „profitiraju na tragičnom sukobu u Ukrajini“ i izbegnu da ispune obaveze koje su preuzeli pred međunarodnom zajednicom, kao što je ZSO.

„I sada su, koliko vidim, sa tvrdnji da postaju članica NATO-a, nakon što im je NATO jasno poručio da od toga nema ništa i čime je postalo jasno da samo izmišljaju, prešli na one da dobijaju vojsku na nivou armija NATO zemalja“, dodao je.

Kaže da je očigledao da bi svaki kutakt KiM-a trebalo štititi „upravo od raznih Kurtija, Mehaja i ostalih, koji od Kosova i Metohije prave crnu rupu Evrope u kojoj cvetaju beznađe, strah i nestabilnosti“.

Sa druge strane, tvrdi da će Srbija ostati posvećena miru i stabilnosti i njihovom očuvanju, kao i da će nastaviti da se bori za bolji život svih svojih građana, uključujući i one koji žive na KiM-u.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.