Opozicija negoduje zbog Kurtijevih izjava o mogućem ratu: Dao autogol, ko će da ulaže kada čuje takve izjave

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

„Nema rata na Kosovu, ne izazivajte strah i paniku“; „Kurti je uspeo da napravi jaku konkurenciju lepim vestima. Kosovo ima najveći vojni savez – NATO, koji garantuje teritorijalnu bezbednost od svake moguće agresije“, poruke su opozicije na Kosovu nakon današnjih navoda kosovskog premijera o mogućnosti izbijanja novog sukoba na Kosovu.

Aljbin Kurti kazao je u intervju italijanskom listu La Repubblica, da rizik od sukoba na Kosovu postoji nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

„Ne želim da kažem da je mnogo visok, zato što ovde imamo NATO kontingent, ali je svakako visok. Na kraju krajeva, mi smo demokratija koja se graniči sa autokratijom. Pre invazije na Ukrajinu rizik je bio manji, sada se situacija promenila. Prva epizoda, posledica fašističke ideje Kremlja o panslavizmu, bila je Ukrajina. Ako budemo imali drugu epizodu, na primer u Pridnjestrovlju, onda će šanse da dođe do trećeg rata na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, biti veoma velike”, poručio je Kurti.

Kurti je ujedno i u intervjuu za RSE, govoreći o nedavnoj eskalaciji na Severu, kazao da je u ovim opštinama 31. jula „postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova razrađenih u Raški i Beogradu“.

Ranije danas Kurtijeve navode prokomentarisao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je „svima jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji“.

„Nema sumnje da Aljbin Kurti najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor!“, smatra Petković dodajući da kosovski premijer „uticaj Rusije na Srbiju“ zapravo samo izmišlja, a kako bi „napadao Beograd i opravdao svoje jednostrane poteze“.

U poslepodnevnim satima stigle su i reakcije opozicije u Prištini.

Predsednik LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), ocenio je da su Kurtijeve izave o ratu danas vest za međunarodne medije o Kosovu.

„Ne o investicijama, ne o integracijama, već o ratu na Kosovu. Toliko o našoj poruci svetu“, poručio je Abdidžiku.

Kaže da je ovakvim izjavama Kurti uspeo da napravi „jaku konkurenciju“ lepim vestima u sklopu kulturnog leta u Prištini i na Kosovu, o čemu su izveštavali ti isti mediji.

„Ovaj čovek želi krizu. On u panici sanja glavnog junaka. Kao i Vučić, čije investicije u njegovu zemlju, naravno, ne prestaju, on takođe govori o Kosovu rata, krize i straha. Šta će vam propaganda protivnika države, kad imate premijera koji daje autogol?!“, oceno je Abdidžiku.

Kaže i da bi trebalo da se postavi pitanje kompanijama na Kosovu o tome kakve poruke dobijaju širom sveta.

„Koji nesrećnik ulaže u zemlju čiji premijer upozorava na rat? Hiljade Dua Lipa ne mogu da pomognu“, poručio je.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukići (Rukiqi), danas je poručio da izjave o mogućem ratu narušavaju imidž Kosova u očima stranih investitora.

Ujedno je kazao da su mu se javili predstavnici američke kompanije, koja je planirala da investira na Kosovu i izrazili zabrinutost zbog vesti koje su pročitali u medijima, prenosi Gazeta Express.

Precizira da je Kosovu potrebna stabilnost i razvoj.

„Naša država, pored sopstvene bezbednosti, ima i najveći vojni savez – NATO, koji garantuje našu teritorijalnu bezbednost od svake moguće agresije. Ovo je naša istina, i tu istinu moramo hraniti svaki dan – jačanjem bezbednosti i jačanjem saveza sa NATO-om kao istorijskog cilja. Međunarodna panika oko kosovskog rata, krize i nestabilnosti samo je u interesu Vučića i Srbije“, poručio je Abdidžiku.

U međuvremenu se oglasio i nekadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti, navodeći da je Kosovu potrebna mudrost i normalnost u upravljanju i da bi trebalo da se šalju poruke koje promovišu pozitivnost za evroatlantsku budućnost, bolji život, sigurnost investicija.

„Moramo svima jasno da stavimo do znanja da imamo još otvorenih pitanja sa našim severnim susedom, koja ćemo rešavati dijalogom, u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, jer druge opcije nema i neće biti dozvoljeno da postoje“.

Večeras se oglasila i potpredsednica PDK, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku). Iako u objavi na Fejsbuku nije konkretno pomenula Kurtija, poručila je: „nema rata na Kosovu, ne izazivajte strah i paniku“.

Kaže da Srbija dobro zna šta nosi otvoreni sukob sa NATO-om.

„Na Kosovu je bio rat pre 23 godine. Neki od nas su bili odrasli i tada su imali priliku da se bore. U međuvremenu, Srbiji danas najviše odgovora status kvo, i govore o nalepnicama i barikadama“, ocenila je Čitaku.

Kaže i da je konvencionalno ratovanje završeno, te da su sada „bitke drugačije prirode“.

Izjave najviših kosovskih zvaničnika o mogućem sukobu, odnosno napadu Srbije na Kosovo nakon izbijanja rata u Ukrajini nisu novost.

Zapravo, Kurti, kao i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, već mesecima iznose ovakve navode, kao opravdanje za zahtev najvišim evropskim institucijama i NATO-u da što pre prime Kosovo.

Pročitajte još:

Kurti: Situacija mogla da eskalira u oružani sukob, 1. septembra međunarodni faktor da odvrati BG

Petković: Kurti će u Briselu od Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi „ratnohuškački pokliči“

Kurti o barikadama: Bio je to deža vi, iste metode su Srbi koristili i 90-ih tokom raspada SFRJPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.