Kurti otvorio sednicu kosovske vlade pozivom Srbima na preregistraciju vozila na „RKS“

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti, započeo je današnju sednicu Vlade još jednom pozivajući Srbe da promene registarske tablice svojih vozila na RKS, prenosi Gazeta Express.

Kurti je ministrima rekao i da je „Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo pojašnjenja o procedurama i pogodnostima“ u vezi sa ovim pitanjem.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je sva saopštenja na albanskom i srpskom jeziku, a bilo je i informativnih aktivnosti na terenu“, rekao je Kurti.

On je govorio i o prednostima koje Srbi imaju od zamena registarskih oznaka vozila.

„Menjanje registarskih tablica vozila sa nelegalnih na RKS služi redu i miru, javnoj bezbednosti i slobodnom kretanju širom naše Republike“, rekao je Kurti.

Premijer je ovom prilikom pomenuo oslobađanje od poreza i taksi, za koje je rekao da „ukupna vrednost dostiže cifru od oko 5 hiljada evra“.

On je govorio i o odluci o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta, čija je primena odložena do 1. septembra.

„Odluka o opremanju ulazno-izlaznim dokumentom neće ometati slobodu kretanja“, rekao je Kurti.

On je ukazao na to da se dokument kosovskih institucija na granici izdaje za 20 sekundi, dok je naglasio da za građane Kosova procedura u Srbiji traje od 10 do 60 minuta.

Kurti je govorio i o lažnoj informaciji iz Beograda da će građanima Srbije biti oduzeta lična dokumenta, pri čemu je građanima poručio: „Ne dozvolite da vas dezinformišu oni koji imaju za cilj destabilizaciju”.

Iste reči premijer je izgovorio na srpskom.

KoSSev: Kurti ponovio da barikade na Severu nisu postavili lokalni Srbi već došle „odozgo“

Na istoj sednici Kurti je ponovio da barikade na Severu „ne dolaze od Srba, građana Kosova“, već se postavljaju „odozgo“, odnosno iz Beograda.

„Znamo da barikade koje se često postavljaju na severu ne dolaze odozdo, već se postavljaju odozgo. Oni niti predstavljaju vas, naše građane, niti vas štite, dok s druge strane, Kosovsku policiju i druge bezbednosne institucije čine naši građani bez razlike i na usluzi su našim građanima bez razlike“, rekao je Kurti na sednici Vlade Kosova.

Sprovođenje odluke kosovske vlade od 29. juna, prema kojoj su građani bili u obavezi da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama „RKS“ i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići „ulaz-izlaz“, odloženo je za 1. septembar, a nakon konsultacija Prištine sa zvaničnicima SAD i EU.

Odlaganju su prethodile tenzije koje su nastale na Severu Kosova samo dan pre sprovođenja odluke, usled postavljanja barikada na nekoliko lokacija, koje je pratila višesatna sirena za uzbunu.

Nakon smirivanja situacije na Severu, iz Evropske unije potvrdili su da će se 18. avgusta sastati predsednik Srbije sa kosovskim premijerom. Biće to prvi sastanak na visokom političkom nivou posle više od godinu dana, ako se izuzme neformalna večera dvojca sa Lajčakom u Berlinu početkom maja, čemu je prethodio i dolazak nemačkog kancelara u Beograd i Prištinu.

U susret ovom sastanku, iz Prištine učestalo stižu poruke da tema razgovora neće biti odluke kosovske vlade o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima.

Priština tvrdi tablice nisu tema 18. avgusta, novinari misle drugačije, kao i Eskobar

Bliži se susret u Briselu: Eskobar i Beograd traže razgovore o ZSO, Priština se protivi formiranju

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.