Analitičari za bezbednost u PR: Na Kosovu neće biti rata, ali Kurti imao pravo da upozori, Vučić koristio istu retoriku

Nedavna Kurtijeva izjava da postoji rizik od oružanog sukoba na Kosovu, te da je 1. septembra upravo tako nešto izbegnuto, ne prestaje da potresa kosovsku javnu scenu.

Opozicija ga listom optužuje da je Kosovu načinio negativan publicitet na međunarodnoj sceni, te da odvlači investitore, a pojedini, kao što je bivši kosovski premijer Isa Mustafa, da je upravo on na vlast došao nasiljem te da ne prestaje da priča o ratu, da upravo po nasilju liči na Rusiju, a da su mu na meniju „za doručak i večeru“ svakog dana upravo Rusija i Srbija.

„Kao da smo centar sveta, gde će početi Sudnji dan“, kazao je.

Dvojica stručnjaka za bezbednost, Hajrulah Trnava i Nuredin Ibiši, sinoć su gostovali na Javnom servisu Kosova.

Kažu da Kosovu ne preti rat, ali i brane Kurtija u tome da mora da upozori javnost i predvidi moguću opasnost „koja dolazi iz Srbije ili ruskih agencija“.

“Samom činjenicom da je Kurti premijer zemlje i da vodi politiku Kosova, on mora da ide u korak sa vremenom i da predvidi stvari ranije i da podigne svest međunarodnih struktura koje se nalaze oko granica Kosova. Ne treba sada da se bavimo ako se neko uspaniči jer je to rekao premijer. On je premijer i treba podići svest dok nije još kasno. Mislim da nije suvišno. Da je postalo najgore i da je NATO intervenisao, rekli bismo – gde ste, zašto niste ranije reagovali“, rekao je sinoć Trnava.

Rizik da Srbija odvoji Sever

„Svi mi moramo da podignemo svest jer taj sukob traje već 22 godine, posebno sada kada je to stalni rat Rusije i Ukrajine. Međutim, mi nismo u opasnosti od rata, jer da jesmo, to bi dovelo do Trećeg svetskog rata. Kasnije može doći do sukoba, jer mi na to skreće pažnju čak i razgovori u Briselu – da Srbija može da odvoji deo severa“, dodao je Ternava.

S druge strane, tvrdi i da je Srbiji jasno da KFOR i NATO imaju garancije za teritoriju Kosova, jer dobro znaju šta su zatekli ’99.

Nuredin Ibiši smatra da u bezbednosnom smislu Srbija ne može da započne rat na Kosovu, ali oprez je potreban zbog onog što govori srpski predsednik koji sam upozorava na sukob.

Mobilizacija i postavljanje barikada od nekoliko minuta – „rade sinhronizovano“

„Ona (Srbija) svaki put tvrdi, budi ovde svoj ekstremizam, da stvara žrtve. Mobilizacija sve te mase u roku od nekoliko minuta i stvaranje barikada je oblik organizacije. Oni rade na veoma sinhronizovan način. Poručujemo da naši političari treba da budu oprezniji u pogledu javnih i političkih izjava. Ali zašto premijer da ne izjavi da postoji opasnost od rata. Vučić kaže da smo se suočili sa najvećom opasnošću od završetka rata na Kosovu. On je ovu retoriku koristio non-stop“, rekao je Ibiši.

On je dalje naglasio da je Vučić taj koji je „pozvao ekstremiste na severu“ zajedno sa Srpskom listom da ih „mobilišu i upute kako da deluju“.

„Srpska strategija“ da na Severu „bude žrtava“ kako bi strancima rekli o srpskim žrtvama

„Dakle, ne treba da uzimamo premijera zdravo za gotovo kada govori na takvom nivou, jer smo uvek ćutali, pogotovo sada u situaciji kada vidimo mešanje Rusa koji podržavaju Vučića i žele pod bilo kojim uslovom da proširenjem sprovođenja zakona na severu izazovu žrtve, da bi pred međunarodnom zajednicom rekli da se to radi Srbima. Srpska strategija je aktiviranje ekstremnih snaga u svakom policijskom preduzeću na severu, kako bi se stvorile žrtve i isključile policijske operacije na severu“.

Međutim, bivši glavni inspektor Kosovske obaveštajne agencije Škeljzen Sopjani (Shkëlzen Sopjani), u istoj emisiji na RTK „Prnime“, ocenio je ishitrenom i neprimerenom izjavu premijera Kurtija da Kosovu preti rat, jer iza Srbije, kako tvrdi, stoji Putin.

„Nije tajna da ruske službe imaju ogroman uticaj na bezbednosne strukture u Srbiji. Izjava premijera Kurtija nije bila dobro osmišljena. Realno, Kosovo nije u opasnosti od rata sa Srbijom. Sa ekonomske tačke gledišta, to nije dobrodošlo jer posledice te izjave mogu biti mnogo veće“, naglasio je Sopjani u „RTK Prime“.

Prema njegovim rečima, sa strateškog aspekta tu izjavu nije trebalo dati.

„Možda imamo tenzije na severu, ali pod ovim okolnostima na Kosovu ne može biti rata. Ne kažem da smo mnogo jaki, ali nema opasnosti od rata. Dakle, vremenski nije bilo dobro smišljeno, jer je Kosovo već bilo na naslovnim stranama međunarodnih medija za bolje stvari. Sa festivala Dua Lipe, o kome je ceo svet pričao, da se vratimo i pričamo o ratu danas, to nije bilo nešto dobro smišljeno“, dodao je Sopjani.

On je rekao da se ovakva dešavanja na Severu više puta ponavljaju i da je Kurtijeva izjava dala poruku da je Kosovo „još uvek nesigurna i nedovršena zemlja“.

Svog partijskog saborca i premijera u Prištini branio je zamenik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci. Kazao je da je Kurti svojom izjavom samo pokazao da postoji potencijalna opasnost, tvrdeći da se „oko 60 odsto vojnog arsenala Srbije nalazi oko granice sa Kosovom“, te da je navodno devet barikada aktivirano za 10 minuta.

„Premijer nije izazivao strah, ali jeste probudio svest. O tome se raspravlja godinama, znajući da je Balkan pod ruskom hemisferom, posebno Srbija i neke okolne zemlje. Bez sumnje je neodgovorno reći da nema opasnosti od Srbije. Uvek postoji opasnost od Srbije. Takođe vidimo da se dešava veliko nagomilavanje oružja na Balkanu. Često imamo i izjave hrvatskih čelnika. Oni su u NATO-u i uvek govore da nas ne samo NATO štiti, već moramo da se naoružamo i stanemo ispred neprijatelja kakvog imamo i mi i Hrvati, a to je Srbija“, naglasio je Bajćinovći u „RTK Prime“.

Govorio je i o kriminalu na Severu, „kriminalnim grupama koje terorišu narod“, spominjući Srpsku listu, laboratorijama droge i napadima na policiju, poreklu kamiona koji su se koristili za barikade, o čemu je juče izvestila RSE. Takođe govorilo se i o ruskom uticaju u Srbiji, a tu su mišljenja sukobili pre svega Sopi i Bajčinovci. Dok je Bajćinovci nabrajao šta je sve Kurti uradio, primenjujući mere reciprociteta, i zabranjujući srpski referendum, Sopi je kritikovao Kurtija i vladu koju vodi za izostanak strategije i privatizovanje pozicija i nastupa. Bajćinovci je takođe govorio o malim kapacitetima KFOR-a sa jedne strane a sa druge pretnji od propagande i hibridnog informativnog rata.

Glavne teme bile su bezbednost sa povezivanjem Severa prema Kosovu (sa pitanjima koja su uključivala i bezbednosne podatke o Radoičiću), i Srbije u regionu, uz spominjanje i SPC, navodne tajne treninge žandarmerije od strane ruskih snaga, klanove u CG i Srbiji – Škaljarski i Kavački, a diskusija se i u ovoj emisiji dotakla i do „vremena Rankovića“ i „Crne ruke“. Na predstojeće razgovore u Briselu kratko su se osvrnuli.

On je rekao da je Kosovo već počelo da se naoružava, s obzirom na opštu situaciju.

„Povećali smo budžet za vojsku za 52 odsto, iako nije dovoljan. I da je budžet 5 milijardi ili 10 milijardi, premijer Kurti bi ga potrošio koliko god je to moguće, posebno na nabavku vojne opreme, znajući da bezbednosna situacija nije ista kao pre godinu dana. Ne želim da povlačimo paralele, ali moramo imati u vidu da je rat u Ukrajini promenio matematiku bezbednosti“, dodao je Bajćinovci.

Kakve su reakcije bile u protekla dva dana i šta je kazao Kurti u nedavnim intervjuima, podsetite se u:

Mustafa: Kurtijeva vlada je vlada nasilja, ne razlikuje se mnogo od Rusa

Kurti: Situacija mogla da eskalira u oružani sukob, 1. septembra međunarodni faktor da odvrati BG

Opozicija negoduje zbog Kurtijevih izjava o mogućem ratu: Dao autogol, ko će da ulaže kada čuje takve izjave

Petković: Kurti će u Briselu od Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi „ratnohuškački pokliči“

Kurti o barikadama: Bio je to deža vi, iste metode su Srbi koristili i 90-ih tokom raspada SFRJPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.