10 gradonačelnika SL i Rakić osudili Svećljine „napade“ na Radoičića i „zastrašivanje Srba“

srpska lista
FOTO: Printscreen, YT

Vest je ažurirana

„Dželjalj Svećlja (Xhelal Svecla) bez ijednog dokaza napada potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića“, poručio je danas predsednik Srpske liste, Goran Rakić nakon sinoćnog intervjuua kosovskog ministra unutrašnjih poslova za N1. Rakiću se u osudama na račun Prištine ubrzo pridružilo i osam gradonačelnika iz Srpske liste, a potom još dvoje – ukupno 10, koliko je i većinski srpskih opština u kosovskom sistemu. Svi oni su kritikovali Prištinu i branili Radoičića.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, kazao je sinoć da je Sever Kosova u prethodnih 20 godina bio El Dorado za kriminalce.

Naznačio je da se kriminalom bave i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, ali da političku podršku za svoje nelegalne aktivnosti imaju u Beogradu. Kao primer postojanja veze kriminala i politike naveo je potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je na „crnoj listi“ SAD, a koji, kako kaže, uživa podršku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Navode Svećlje još ovogu jutra je prokomentarisao Petar Petković navodeći – „oni koji su leglo kriminala, hoće da kriminalizuju Srbe na Severu“.

U popodnevnim satima stigla je i reakcija predsednika Srpske liste.

„To što je za vas svaki Srbin kriminalac, a Sever El Dorado, jasno govori da ste ispunjeni mržnjom i željom da Sever pretvorite u mesto sukoba. To vam neće poći za rukom jer to neće dozvoliti ni Srbi, a ni Albanci, jer neće pristati da stradaju kako bi vi sticali jeftine političke poene“, poručio mu je Goran Rakić.

Kaže i da je licemerno da bilo ko iz Prištine govori o vladavini prava o Srbima, koji, kako poručuje, nisu dočekali da se odgovorni za napade na njih ili SPC kazne, da se vrati zemlja Visokim Dečanima, formira ZSO.

Ubrzo nakon Rakića oglasilo se i osam gradonačelnika opština sa većinski srpskim stanovništvom sa skoro identičnim porukama, a koji su takođe stali u odbranu Milana Radoičića, kojima se uskoro pridružilo još dvoje.

U ovo vreme pre četiri godine, deset gradonačelnika pisalo je predsedniku Vučiću, da ne odustаje u misiji spаšаvаnjа Severа Kosovа i „svegа što se spаsiti može iz kаndži Prištine“ ali i srpske opozicije. Podsetite se u: Kosovski gradonačelnici povešće narod u vile srpske opozicije ukoliko do rešenja ne dođe

Gradonačelnik Opštine Zvečan, Dragiša Milović, poručio je da je „očigledno da su namere lidera kosovskih institucija, poput ministra Dželjalja Svećlje suprotno orijentisane“, te da je „njima potreban haos, kako bi prikrili sopstvenu nesposobnost da reše osnovne probleme građana“.

“Zato i svakodnevno slušamo brutalne laži o svakom ko se drzne da brani kućni prag, a posebno protiv potpredsednika Radoičića, koga Svečla ne vadi iz usta, što bi rekao naš narod, i koga predstavlja na najgori način a da za to nije dao nijedan dokaz, niti će takav dokaz ikada imati” stoji u saopštenju gradonačelnika Opštine Zvečan.

Gradonačelnice Raniluga i Gračanice u identičnim saopštenjima poručile su da „Srbi na Kosovu sa strahom slušaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje“.

Ljiljana Šubarić i Katarina Ristić Ilić naglasile su da izjave protiv čelnika Srpske liste, a pre svega Radoičića „nisu napad na njega kao pojedinca, već napad na svakog ko nije spreman da bude ponizna sluga Prištine“.

U međuvremenu, u lokalnim medijima se našlo novo saopštenje koje potpisuje Ilić, a koje se razlikuje od prethodnog, odnosno od saopštenja gradonačelnice Gračanice.

Pored poruke da Radoičić „nije kriminalac, već čovek koji se politički bori za interese svog naroda“, gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, osvrnuo se i na probleme sa kojima se stanovništvo ove opštine susreće.

„I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima. Pa će nam tako naći nekoliko litara mleka iz Srbije ili izmišljena afera oko kamera za špijunažu ili borba protiv ilegalne gradnje, gle čuda samo u jednoj srpskoj sredini na Kosovu!?“, poručio je Jevtić u objavi na Fejsbuku.

Sličnu poruku imao je i gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, koji je poručio da srpski narod, a posebno građani Ibarskog Kolašina „dobro znaju kakve su namere gospodina Svećlje i svite iz Prištine, kao što znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje“.

Vulović je takođe naveo da neće uspeti „Svećljina namera da lažima o istaknutim Srbima, poput Radoičića“ umanji njihovu odgovornost za sve što se čini „protiv golorukog naroda i mira“.

Gradonačelnik Novog Brda, Saša Milošević, pozvao je Svećlju da umesto optužbi na račun Radoičića odgovori na pitanja poput – „kada će početi da se ispunjavaju obećanja koje je davao u kampanji zajedno sa svojim kolegama, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode?“

„Pozivam Dželjalja Svećlju da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, pre svega gospodina Milana Radoičića, građanima da odgovore na pitanje kada će živeti bolje, kada će početi da se ispunjavaju obećanja koje je davao u kampanji zajedno sa svojim kolegama, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva i kada će javno objaviti koliko je samo u poslednjih nekoliko godina bilo ubistva i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je Severom više nego opsednut”

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, poručio je da ih Svećljina izjava protiv Radoičića nije iznenadila jer su „svesni njegove namere da opravda neosnovanu upotrebu sile, prekoračenje ovlašćenja i ugrožavanje mira“.

U saopštenju koje KoSSev portalu ni ovoga puta nije dostavljeno, gradonačelnik opštine Severna Mitrovica istakao da Srbi „znaju vrlo dobro da su svi napadi na potpredsednika Radoičića plod potrebe da se oslabe Srbi na Kosovu i Metohiji i pokori Sever“, ali i da Svećlja i ostali u Prištini moraju znati da je rezultat upravo suprotan.

Oglasio se i predsednik opštine Parteš-Pasjane, Dragan Petković, navodeći da  dok Svećlja ne da odgovor na pitanje ko je odgovoran za napade na srpski narod i srpske svetinje njegove izjave o zakonitosti i vladavini prava zvuče kao „obična šala“.

“Nastojanje da se Srbi prikažu kao kriminalci je bez ikakvog osnova i deluje neozbiljno, jer se u isto vreme u Prištini, Peći, Đakovici, Gnjilanu … tamo gde Srba skoro i nema svakoga dana dešavaju ubistva, oružani napadi, pljačke građana”, navodi Petković u saopštenju.

Konačno, oglasili su se i Zoran Todić iz Leposavića, te Vladan Bogdanović iz Klokota.

Bogdanović kaže da su „Albanci dobili 15% inflacije, Srbi svakodnevne napade, šikaniranje, lažne optužnice i izjave u kojima ministar policije kriminalizuje Srbe“.

„Svećlja lažima sakriva sopstvenu nesposobnost“, tvrdi Todić. Duge cevi, lažna kriminalizacija i kriminal na Severu, necivilizacijski činovi, oduzimanje medicinske opreme, deo je dužeg saopštenja severnog gradonačelnika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.