RSE: Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova?

barikade rudare
FOTO: KoSSev

Tekst je u celosti preuzet sa Radio Slobodna Evropa

Među teškom mehanizacijom, kojom su Srbi na severu Kosova 31. jula napravili barikade i blokirali gotovo sve puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na severu Kosova, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ove službe, kao što je Javno komunalno preduzeće (JKP) „Standard“ iz Severne Mitrovice, su pod kontrolom Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kamere RSE su na barikadama 31. jula i 1. avgusta zabeležile i prisustvo radnika preduzeća „Standard“, koji su bili u uniformama.

Direktor ovog preduzeća je Goran Rakić, predsednik Srpske liste, koji je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

RSE je pokušao da stupi u kontakt sa Rakićem ali bezuspešno. Potom smo se obratili Aleksandru Trajkoviću, kog lokalni mediji predstavljaju kao „rukovodioca“ JKP „Standard”, a koji je nakon pitanja RSE šta su radnici i kamioni tog preduzeća radili na barikadama odgovorio:

„To pitanje morate da postavite direktoru firme, ja stvarno ne mogu da vam odgovorim na to pitanje.“

Rekao je da je on „samo rukovodilac ekonomskog sektora“.

Na zvaničnom sajtu JKP „Standard“ se navodi da je to preduzeće zaduženo „za obavljanje komunalnih delatnosti na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica“.

RSE je oko učešća kamiona srpskih komunalnih službi na barikadama pokušao da dobije izjavu Aleksandra Spirića, predsednika Privremenog organa u Severnoj Mitrovici, ali pošto se nije javljao na telefon upit mu je poslat i putem poruke na Viberu. Odgovor nije stigao.

Osim Privremenog opštinskog organa, koji su za kosovske vlasti nelegalne paralelne institucije, funkcionišu i opštine sa srpskom većinom koje rade po kosovskim zakonima, ali su i u njima funkcioneri Srpske liste na vodećim pozicijama.

Primera radi, Zoran Todić je načelnik Opštine Leposavić po kosovskom sistemu ali vodi i Privremeni opštinski organ u srpskom sistemu.

Na barikadama maskirani vozači i kamioni bez tablica

Mnogi kamioni na barikadama bili su neobeleženi, neki čak i bez registarskih tablica.

Međutim, na snimcima koje ima RSE može se videti i jedan kamion-cisterna. Snimak je napravljen sa zadnje leve stane vozila, na kojem se jasno vidi registarska tablica sa oznakom Beograda.

Identičnu cisternu je JKP „Gradska čistoća“ iz Beograda 16. maja 2019. godine donirala predstavnicima Opštine Zubin Potok.

O tom događaju je na sajtu „Gradske čistoće“ objavljen izveštaj i fotogalerija.

Takođe, na jednoj fotografiji se vidi cisterna slična onoj koja je bila na barikadama ali registarski broj tablice nije moguće videti, pošto je fotografija snimljena sa bočne strane.

RSE se obratio Carini Kosova uz zahtev da dobije broj registarske tablice cisterne koja je iz Beograda kao donacija 16. maja 2019. uvezena Kosovo, za potrebe Privremenog opštinskog organa Zubin Potok. Odgovor nije stigao.

Na barikadama je ekipa RSE snimila i jedan beli kamion za odnošenje smeća, na kojem je istaknut logo Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ iz Beograda. Fotografija je snimila desnu stranu kamiona i ne vide se registarske tablice ali se vidi logotip „Gradske čistoće“.

Jedan takav kamion je ovo preduzeće doniralo preduzeću „Standard“ u Severnoj Mitrovici 18. juna 2020. godine. Uprava Grada Beograda je to objavila na zvaničnom sajtu, uz fotografije sa svečane ceremonije u Severnoj Mitrovici.

Ceremoniji je, kako se vidi, prisustvovao i tadašnji zamenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić koji se fotografisao ispred poklonjenog kamiona.

RSE je Gorana Vesića kontaktirao posredstvom Vibera. U poruci su mu dostavljene fotografije kamiona sa barikada i onog koji je doniran Severnoj Mitrovici. Od bivšeg zamenika gradonačelnika nije stigao odgovor.

RSE je i JKP „Gradskoj čistoći“ uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa brojevima registarskih tablica vozila koja su donirana opštinama na severu Kosova.

Međutim, te informacije nisu dostavljene RSE.

Osim vozila koja se dovode u vezu sa lokalnim komunalnim službama, saobraćajnice na severu Kosova blokirali su i kamioni pojedinih privatnih kompanija iz Srbije. Jedan šleper crvene boje jasno je obeležen oznakom preduzeća „Srbijaautoput“.

Reč je o privatnoj firmi sa sedištem u Beogradu koja se bavi izgradnjom puteva i autoputeva.

Kao direktor i apsolutni vlasnik firme vodi se Željko Janković. Ovo preduzeće je u poslednje dve godine dobilo dvadesetak tendera za radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju lokalnih saobraćajnica po Srbiji.

RSE je poslao upit firmi „Srbijaautoput“ sa molbom da pruže više detalja o učešću kamiona sa oznakama te firme na barikadama, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao. Na službeni telefon se takođe niko nije javio.

Inače, vozači kamiona kojima su blokirani putevi na severu 31. jula i 1. avgusta, uglavnom su nosili maske preko lica.

Takođe, RSE je u mestu Donje Jarinje dokumentovao kako dva muškarca, sa maskama preko lica i u panciru, stoje pored barikada naoružani.

RSE je u vezi sa korišćenjem vozila komunalnih preduzeća kontaktirao i Kancelariju za Kosovo u Vladi Srbije ali odgovor nije stigao.

Barikade kao simbol tenzija na severu Kosova

Poslednje tenzije na Kosovu su nastale 31. jula, uoči početka procesa preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja recipročnih mera oko ličnih karata koje izdaju srpski organi.

Tada su lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, a Srpska lista im zahvaljivala na tome i ohrabrivala ih.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, je na vanrednoj konferenciji za novinare sa direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem u Beogradu 1. avgusta, rekao da su barikade „reakcija a ne akcija na jednostrane poteze Prištine“.

U međuvremenu je Vlada Kosova donela odluku da će na 30 dana, na zahtev međunarodnih partnera, odložiti primenu tih odluka zbog dezinformacija koje stižu iz Beograda o stanju na terenu.

S druge strane, sever Kosova je oblepljen plakatama „Nema predaje LK ostaje“ i „Nema predaje KM ostaje“.

Prethodno je 1. avgusta ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) rekao da su barikade na severu Kosova postavile „srpske ilegalne strukture, 15 minuta nakon što su sirene puštene i raspoređene na devet različitih lokacija na severu zemlje“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za RSE rekao da je u opštinama na severu Kosova 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob „zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu“.

„Najmanje 9 barikada je postavljeno unutar 10 minuta. Radi se o organizaciji i pripremi koje ne može biti građansko, već državno. Ovo se kuvalo u Beogradu gde se više od mesec dana vodila kampanja kako će se 1. avgusta na Kosovu početi takozvana oluja, slična onoj u Hrvatskoj, i da će uslediti pakao na Kosovu“, kazao je Kurti.

„Te barikade koje su podignute 31. jula nose nešto novo, jer nisu prosto bile barikade koje bi ometale kretanje, već i sa kojih bi se pucalo na vozila koja dolaze. Prema tome, na ovim barikadama je bilo i naoružanih ljudi. Ne radi se o barikadama sa civilnim stanovništvom koje jednostavno ometaju kretanje, već se radi o barikadama sa naoružanim ljudima koji su postavili barikade na takvim pozicijama prigodnim za pucanje na vozila ili ljude koji dolaze“, dodao je Kurti.

U međuvremenu je Srpska lista potvrdila da je na barikadama bio potpredsednik te stranke Milan Radoičić, za kojim kosovske vlasti tragaju zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“, u okviru kog je zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšen i funkcioner Srpske liste i bivši načelnik Štrpca Bratislav Nikolić. Radoičić se sumnjiči za “zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka”.

Prethodne barikade na severu Kosova

Ovo nije prvi puta da se barikade postavljaju na severu Kosova kako bi kosovske vlasti bile sprečene da realizuju svoje odluke.

One su postavljene i septembra prošle godine, kada je Vlada Kosova uvela recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica.

Granični prelazi Jarinje i Brnjak su na dve nedelje bili blokirani a tamo su se sve vreme nalazili pripadnici Specijalne policije Kosova, dok su u nekoliko navrata u blizini graničnog prelaza Jarinje nadletali vojni avioni Srbije.

Tada je zvanični Beograd poručio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, nadomak granice sa Kosovom.

Barikade su postavljene i 2011. godine, kako Kosovo ne bi uspostavilo vlast na severu. KFOR je te 2011. godine označio Zvonka Veselinovića kao osobu koja je organizovala postavljanje barikada i izazivanje nereda u tom delu Kosova.

Zvonko Veselinović, biznismen sa severa Kosova, se zajedno sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, dovodi u vezu sa nekim kriminalnim radnjama i protiv kojih je vođeno nekoliko postupaka pred pravosudnim organima u Srbiji.

Veselinović i Radoičić se nalaze i na crnoj listi SAD zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, a kosovske vlasti ih dovode u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.