Petković: Sinhronizovana kampanja protiv Srba, prizivaju rat, hoće da čuvaju manastire oni koji su ih rušili

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Uoči sastanka Kurtija i Vučića 18. avgusta, odnosno 1. septembra – za kada iz Prištine najavljuju početak primene odluka o preregistraciji na RKS i izdavanju deklaracionih listića, sve su učestalije uzajamne optužbe na relaciji Beograd-Priština. I dok kosovski zvaničnici sve glasnije govore „mogućem napadu Srbije“, iz Beograda, sa druge strane, optužuju Prištinu za „prizivanje rata“ i „kriminalizaciju Srba“.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, oglasio se ovog jutra na Tviteru nakon najnovijih izjava Aljbina Kurtija (Albin Kurti), Đeljalja Svećlje (Xhelal Sveçla), i Hajrula Čekua (Hajrulla Çeku).

Kosovski premijer, Aljbin Kurti je u prethodnih nekoliko dana u više intervjua za strane ali i domaće medije, a nakon eskalacije situacije na Severu upozorio na moguće nove sukobe, zbog čega je i naišao na kritike opozicije na Kosovu, ali i zvaničnog Beograda.

U jučerašnjem intervjuu za Rojters Kurti je ponovo kazao da ‘agresivna politika Srbije podstiče sukobe’, ali i da je Kosovo spremno da se suprotstavi „mogućem napadu Srbije“, jer bi pogoršanje sukoba sa Srbima koji žive na Kosovu moglo da dovede do novog oružanog sukoba.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, sinoć je takođe u intervjuu za N1 kazao da je Sever Kosova u prethodnih 20 godina bio El Dorado za kriminalce.

Naznačio je da se kriminalom bave i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, ali da političku podršku za svoje nelegalne aktivnosti imaju u Beogradu. Kao primer postojanja veze kriminala i politike naveo je potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je na „crnoj listi“ SAD, a koji, kako kaže, uživa podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Juče je i kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku, još jednom optužio zvanični Beograd da zloupotrebljava SPC na Kosovu, napomenuvši konkretno Visoke Dečane.

Čeku je kazao da izveštaji KFOR-a, čiji pripadnici čuvaju ovaj manastir govore o „značajnom poboljšanju bezbednosti“, dok je, sa druge strane, podsetio da i Kosovska policija ima specijalne jedinice koje obezbeđuju pravoslavne crkva i manastire, prenela je Gazeta Express.

U međuvremenu na Čekuove navode reagovalo je i srpsko ministarstvo kulture poručivši da, imajući u vidu jednoglasnu odluku UNESCO-a da srpski manastiri na KiM ostanu na listi ugroženih, kao i izveštaj OEBS-a iz jula ove godine koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična dela počinjena na objektima SPC, „nije jasno na koje se bezbednosne izveštaje poziva“.

„Očigledno je da izjava Čekua predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja. Ugrožavanje prava i kulturnog nasleđa, nažalost predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na KiM“, poručilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM, koji je u prethodnih više dana, skoro svakodnevno reagovao povodom Kurtijevih navoda, danas ga je još jednom optužio da priziva rat.

Sa druge strane, za Đeljalja Svećlju kaže da „hoće da kriminalizuju Srbe“, a u delu objave u kojoj je označio Čekua, poručio je da „oni koji su rušili manastire, sada bi da ih čuvaju“.

„Onaj koji zvecka oružjem i priziva rat, napada i optužuje Srbe i Beograd – Aljbin Kurti

Oni koji su leglo kriminala, hoće da kriminalizuju Srbe na severu – Đeljalj Svećlja

Oni koji su rušili manastire, sad bi da ih čuvaju – Hajrula Čeku“, naveo je Petković u objavi na Tviteru.

On je uz kratak tekst ujedno objavio više fotografija specijalnih jedinica Kosovske policije, grafita „Isus mrzi Srbe“ koji je ispisan 2021. godine na vratima nedovršene crkve Hrista Spasa u Prištini nakon što je u njoj posle 23 godine obeležena hramovna slava, kao i grafita „ISIS“ i „AKSH“, koji su ispisani na jednoj od manastirskih kapija Visokih Dečana 2014. godine.

Navode prištinskih zvaničnika u međuvremenu je prokomentarisao i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, koji je poručio da je Svećlja u prethodnom periodu dao veliki broj izjava u kojima, kako tvrdi, bez ijednog dokaza napada potpredsednika ove stranke, Milana Radoičića, Vučića i Srbiju.

„To što je za vas svaki Srbin kriminalac, a sever El Dorado, jasno govori da ste ispunjeni mržnjom i željom da sever pretvorite u mesto sukoba. To vam neće poći za rukom jer to neće dozvoliti ni Srbi, a ni Albanci, jer neće pristati da stradaju kako bi vi sticali jeftine političke poene“, poručio mu je Rakić.

Kaže i da je licemerno da bilo ko iz Prištine govori o vladavini prava o Srbima, koji, kako poručuje, nisu dočekali da se odgovorni za napade na njih ili SPC kazne, da se vrati zemlja Visokim Dečanima, formira ZSO.

Pročitajte još:

Koha: Protiv opstrukcija iz Srbije, potrebno insistiranje na konačnom sporazumu

Svećlja: Sever bio El Dorado za kriminalce, kriminal multietnički ali politička podrška u Beogradu

Haradinaj: Intenzivirati komunikaciju sa Kvintom, Srbima, pre svega onim sa Severa i ni po koju cenu ratnohuškačka retorika

Stefanović: Najave o opremanju KBS u funkciji unošenja straha među Srbe; Petković: Kurti duva u ratne trube

Kurti otvorio sednicu kosovske vlade pozivom Srbima na preregistraciju vozila na „RKS“

Stoltenberg o Kosovu: Bez jednostranih poteza, okrenite se dijalogu, KFOR spreman da interveniše ako se ugrozi stabilnost

RSE: Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova?

Mustafa: Kurtijeva vlada je vlada nasilja, ne razlikuje se mnogo od Rusa

Analitičari za bezbednost u PR: Na Kosovu neće biti rata, ali Kurti imao pravo da upozori, Vučić koristio istu retoriku

Kurti: Situacija mogla da eskalira u oružani sukob, 1. septembra međunarodni faktor da odvrati BG

Opozicija negoduje zbog Kurtijevih izjava o mogućem ratu: Dao autogol, ko će da ulaže kada čuje takve izjave

Petković: Kurti će u Briselu od Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi „ratnohuškački pokliči“

Kurti o barikadama: Bio je to deža vi, iste metode su Srbi koristili i 90-ih tokom raspada SFRJ

Priština tvrdi tablice nisu tema 18. avgusta, novinari misle drugačije, kao i Eskobar

Bliži se susret u Briselu: Eskobar i Beograd traže razgovore o ZSO, Priština se protivi formiranjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.