Mustafa: Kurtijeva vlada je vlada nasilja, ne razlikuje se mnogo od Rusa

Izvor: GazetaBlic (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer Aljbin Kurti juče je izjavio da bi situacija između Kosova i Srbije mogla da eskalira u oružani sukob. Ova izjava vlade izazvala je brojne reakcije političkih stručnjaka, ali i opozicionih partija, odakle je zatraženo da se ne stvara panika, pošto ovako nešto, odnosno oružani sukob, ne može da se desi.

Lajmi.net je kontaktirao bivšeg premijera Isu Mustafu u vezi sa ovom temom. Upitan o Kurtijevoj izjavi, kao i o oprezu koji premijer treba da pokaže u svojim izjavama kako ne bi izazivao paniku, Mustafa je rekao da je vlada Aljbina Kurtija vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, pošto su oni zapalili Ukrajinu, dok su ovi zapalili institucije Kosova.

„Ovo je vlada nasilja. Nasiljem, kamenicama, suzavcem, molotovljevim koktelima, bombama, došao je na vlast. Ne zaslugama po radu i upravljanju. Čak i tamo čime je upravljao, on je propao, kao što su Priština i Prizren. Ne razlikuje se mnogo od Rusa po nasilju. Pale Ukrajinu, palili su institucije Kosova da sruše demokratsku vlast. Oni žele da uspostave paralelnu vojsku i paralelne organe pravde. ‘Ustav bez ustava’ (loša i kobna lekcija)“, rekao je on.

Mustafa je dodao da Kurti i Osmani, kako je rekao, „imaju Rusiju i Srbiju za doručak i večeru“ i da oni koji podstiču rat dovode Srbiju do vrata.

„Od dolaska na vlast pričaju samo o ratu, govore da rat nije završen. Premijer i predsednik imaju Rusiju, Kinu i Srbiju danonoćno. Kao da smo centar sveta, gde će početi ‘Sudnji dan’. Oni su daleko više skloni da izazovu rat nego da promovišu mir. Dakle, oni koji podstiču rat, dovode Srbiju pred naša vrata”, izjavio je Mustafa.

Upitan o mogućnosti novog sukoba između Kosova i Srbije, Mustafa je rekao da interes Kosova nije rat, već rešavanje problema kroz mir i dijalog.

„Interes Kosova nije rat ili njegovo spominjanje. To je rešenje problema mirom i dijalogom. Premijer, ako uistinu računa na rat i želi rat, neka dovede svoju porodicu na Kosovo da postane odgovorniji za svoje odluke i svoj diskurs“, zaključio je Mustafa.

Kurti: Situacija mogla da eskalira u oružani sukob, 1. septembra međunarodni faktor da odvrati BG

Opozicija negoduje zbog Kurtijevih izjava o mogućem ratu: Dao autogol, ko će da ulaže kada čuje takve izjave

Petković: Kurti će u Briselu od Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi „ratnohuškački pokliči“

Kurti o barikadama: Bio je to deža vi, iste metode su Srbi koristili i 90-ih tokom raspada SFRJ

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.