Petković: Kurti će u Briselu od Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi „ratnohuškački pokliči“

„Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji“, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. 

Njegova reakcija usledila je nakon intervjua kosovskog premijera za italijanski list La Republica, koji su preneli kosovski mediji, kao i za Radio Slobodnu Evropu, a u kojima je govorio o nedavnim barikadama na Severu, odlukama o srpskim tablicama i dokumentima, te njihovom sprovođenju. U oba intervjua Kurti je takođe govorio o navodnom „ruskom uticaju na Srbiju“, kada je u pitanju Kosovo.

Kurti je za RSE kazao da postoji rizik od sukoba na Kosovu nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

„Ne želim da kažem da je rizik mnogo visok, zato što ovde imamo NATO kontingent, ali je svakako visok. Na kraju krajeva, mi smo demokratija koja se graniči sa autokratijom. Pre invazije na Ukrajinu rizik je bio manji, sada se situacija promenila“, poručio je Kurti.

Govoreći o ZSO, Kurti je ponovio da smatra da su „neophodne organizacije koje ujedinjuju opštinu sa određenim geografskim ili ekonomskim obeležjima, ali ne organizacije na nacionalnoj osnovi“.

Njemu je danas odgovorio Petar Petković, optuživši ga da i ovim izjavama „pokazuje da želi rat“.

„Nema sumnje da Aljbin Kurti najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor!“, smatra Petković dodajući da kosovski premijer „uticaj Rusije na Srbiju“ zapravo samo izmišlja, a kako bi napadao Beograd i opravdao svoje jednostrane poteze.

Uoči susreta Vučića i Kurtija zakazanog za 18. avgust, Petković poručuje da je za razliku od kosovskog premijera, Beograd za mir i rešenje kroz dijalog, „koji takođe Kurti taktički želi da obesmisli“.

„Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o međusobnom priznanju nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči“, kaže on.

Poručuje mu da ga Srbi na KiM smatraju „direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih demokratskih prava“, te da Kurti to dobro zna.

„Zbog toga je njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda“, ističe Petković dodajući da je „njegov problem taj što mu sudbinu kroje strane ambasade“.

Pročitajte još:

Opozicija negoduje zbog Kurtijevih izjava o mogućem ratu: Dao autogol, ko će da ulaže kada čuje takve izjave

Kurti: Situacija mogla da eskalira u oružani sukob, 1. septembra međunarodni faktor da odvrati BG

Kurti o barikadama: Bio je to deža vi, iste metode su Srbi koristili i 90-ih tokom raspada SFRJ

Priština tvrdi tablice nisu tema 18. avgusta, novinari misle drugačije, kao i EskobarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.