Kurti građanima na srpskom: Hvala na zrelosti 31. jula, „znamo da barikade ne dolaze odozdo, već odozgo“

Kosovski premijer obratio se juče još jednom na srpskom jeziku, a na sednici kosovske vlade. Optužio je Beograd za širenje dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske vlade o preregistraciji i izdavanja deklaracionih listića, te ocenio da je kampanja širenja ovakvih infirmacija bila samo na „usluzi barikadama“. „Ne dozvolite da vas dezinformišu oni koji imaju za cilj destabilizaciju”, poručio je Kurti.

Uoči sastanka 18. avgusta u Briselu, odnosno 1. septembra – za kada iz Prištine najavljuju početak primene odluka o preregistraciji na RKS i izdavanju deklaracionih listića, Kurti je podsetio na kampanju prištinskih institucija u vezi sa primenom ovih odluka koja je započeta jula meseca, a koja je i dalje u toku.

„Nasuprot našoj kampanji informisanja vezano za odluke naše vlade od 29. juna, kao i pozivu na poštovanje zakonistosti, uzela je maha kampanja u cilju pogrešnog informisanja javnosti koja podstiče strah i za cilj ima nestabilnost“, tvrdi Kurti.

Kaže da je kampanja dezinformisanja samo bila „na usluzi barikadama“.

„U sastavu naoružanih lica kriminalne prošlosti, barikade su pravile otpor našim odlukama jedino da bi odbranile organizovani kriminal na Severu“, ocenio je.

Još jednom je kazao da su „KM“ i druge tablice gradova na Kosovu koje izdaje Srbija ilegalne, te da preregistracija na „RKS“, služi vladavini prava, sigurnosti i slobodnom kretanju na Kosovu.

Kurti je ujedno ponovio da su građani tokom preregistracije oslobođeni od plaćanja poreza i drugih taksi, navodeći da „ukupna vrednost dostiže cifru od oko 5 hiljada evra“.

Osvrnuo se i na odluku kosovske vlade na osnovu koje će, ukoliko se počne sa primenom 1. septembra, građani koji poseduju samo srpska dokumenta, kada budu ulazili na Kosovo, dobijati deklaracioni listić „ulaz-izlaz“.

„Odluka o opremanju ulazno-izlaznim dokumentom neće ometati slobodu kretanja“, rekao je Kurti.

On ujedno tvrdi da se dokument izdaje za 20 sekundi, dok je ponovio da za građane Kosova procedura u Srbiji traje od 10 do 60 minuta i da se primenjuje već celih 11 godina.

Kurti je ujedno kazao da je „čuo lažnu vest“ o tome da će srpske lične karte biti zaplenjene.

„U to nemojte da verujete, to nije istina. Dokument za izlaz-ulaz je dodatni dokument koji ćete dobiti besplatno i putem kojeg možete zatražiti dodatne usluge koje pružaju naše institucije tokom boravka na Kosovu“, ocenio je kosovski premijer.

Precizirao je da je 1. avgusta, za vreme trajanja mere kosovske vlade, izdato 2.679 ovakvih listića, te da nije bilo incidenata i uloženih žalbi.

Kurti kaže i da „niko nije imun na lažne vesti i informacije, te da je opasnost od istih velika.

„Živimo u vremenu izazova i zbog toga moramo pokazati dužnu pažnju. Danas je dezinformacija pretranja nacionalnoj bezbednosti. Treba da pažljivo pratite saopštenja naše vlade i ostalih institucija. Verifikujte izvor vesti i ne dozvolite da budete pogrešno informisani od strane onih kojima je cilj nestabilnost“, poručio je Kurti.

Sa druge strane, kaže da će kampanja kosovskih institucija u vezi sa primenom odluka o preregistraciji da se nastavi u narednim danima, ali i nakon 1. septembra.

Kurti se takođe na srpskom na kraju obraćanja zahvalio građanima na „strpljenju, uzdržavanju i zrelosti koju su pokazali 31. jula i 1. avgusta“.

„Mi znamo da barikade koje se postavljaju na Severu ne dolaze odozdo, već odozgo. Iste vas ne predstavljaju i ne štite. Dok sa druge strane Kosovska policija i ostale institucije sastoje od vas samih bez razlike i na vašem su raspolaganju bez diskriminacije“, precizirao je Kurti.

Pročitajte još:

Petković: Sinhronizovana kampanja protiv Srba, prizivaju rat, hoće da čuvaju manastire oni koji su ih rušili

Koha: Protiv opstrukcija iz Srbije, potrebno insistiranje na konačnom sporazumu

Svećlja: Sever bio El Dorado za kriminalce, kriminal multietnički ali politička podrška u Beogradu

Haradinaj: Intenzivirati komunikaciju sa Kvintom, Srbima, pre svega onim sa Severa i ni po koju cenu ratnohuškačka retorika

Stefanović: Najave o opremanju KBS u funkciji unošenja straha među Srbe; Petković: Kurti duva u ratne trube

Kurti otvorio sednicu kosovske vlade pozivom Srbima na preregistraciju vozila na „RKS“

Stoltenberg o Kosovu: Bez jednostranih poteza, okrenite se dijalogu, KFOR spreman da interveniše ako se ugrozi stabilnost

RSE: Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova?

Mustafa: Kurtijeva vlada je vlada nasilja, ne razlikuje se mnogo od Rusa

Analitičari za bezbednost u PR: Na Kosovu neće biti rata, ali Kurti imao pravo da upozori, Vučić koristio istu retoriku

Kurti: Situacija mogla da eskalira u oružani sukob, 1. septembra međunarodni faktor da odvrati BG

Opozicija negoduje zbog Kurtijevih izjava o mogućem ratu: Dao autogol, ko će da ulaže kada čuje takve izjave

Petković: Kurti će u Briselu od Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi „ratnohuškački pokliči“

Kurti o barikadama: Bio je to deža vi, iste metode su Srbi koristili i 90-ih tokom raspada SFRJ

Priština tvrdi tablice nisu tema 18. avgusta, novinari misle drugačije, kao i Eskobar

Bliži se susret u Briselu: Eskobar i Beograd traže razgovore o ZSO, Priština se protivi formiranjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.