Beograd: Izbacivanjem Srba iz institucija Kurti ‘ubio’ Briselski sporazum; Vulin: Prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe

Vulin Petković
FOTO: KoSSev/Tanjug

„Srbija i Aleksandar Vučić svoj narod neće ostaviti bez podrške“, „nikada nećemo dozvoliti da naš narod bude progonjen i maltretiran samo zato što je uz svoju državu“, oglasili su se večeras beogradski zvaničnici nakon što je suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, samo dva dana nakon što je prisustvovala sastanku u Beogradu sa srpskim predsednikom. 

Pod oznakom „Hitno“, predsednik Srbije saopštio je večeras da je po nalogu kosovskog premijera smenjena predsednica Osnovnog suda u Mitrovici. Kazao je da je to izvršeno po nalogu kosovskog premijera, ali i najavio ujedno za sutra smenu policijskih službenika koji su prisustvovali sastanku u Beogradu.

Oglašavanje je usledilo ubrzo nakon potvrde Sudskog saveta Kosova da je Stevanović zapravo suspendovana, a svega dan kasnije nakon što je isti savet naveo da razmatra učešće predsednice Osnovnog suda u Mitrovici na sastanku sa srpskim predsednikom.

Odmah večeras oglasili su se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin.

Petković u svom saopštenju navodi takođe kao i prethodno predsednik Srbije – da je Stevanović smenjena.

Ocenjuje da je reč o „skandalu nezapamćenih razmera“ i „direktnom političkom revanšizmu“.

„Ovim potezom Kurti je zagazio u novu eru političkog nasilja i obespravljivanja Srba i pokazao da na čelnim mestima u institucijama koja pripadaju srpskom narodu želi da vidi poslušnike, a ne ljude od integriteta kakva je gospođa Stevanović“, naveo je Petković u saopštenju.

Kaže i da Stevanović nije posao predsednice Osnovnog suda preuzela „na svoju ruku“, već zato što ju je Srbija pozvala.

„U fokusu sastanka i razgovora Srba sa Kosova i Metohije i predsednika Vučića bilo je kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava Srba sa KiM i nastojanja kako da sačuvamo mir i stabilnost. Međutim, najnoviji Kurtijevi potezi direktno destabilišu situaciju ne terenu i ugrožavaju teško stečeni mir i pokazuju da mu je namera da poništi sve sporazume i zatre svaki trag srpskog naroda na KiM“, naveo je on.

Srbima na Kosovu je obećao:

„Nikada nećemo dozvoliti da naš narod bude progonjen i maltretiran samo zato što je uz svoju državu Srbiju“.

Brnabić: Kurti podriva mir i uskraćuje osnovna ljudska prava Srbima

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, u svojoj reakciji optužila je kosovskog premijera da svakom svojom odlukom podriva mir, krši međunarodne sporazume i uskraćuje osnovna ljudska prava Srbima na KiM-u.

Tvrdi da je posle odluke Prištine o suspenziji predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljane Stevanović, Briselski sporazum „mrtav“.

„Brutalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji se nastavlja. Kurti svakom svojom odlukom svakodnevno podriva mir i stabilnost, krši medjunarodne sporazume i uskraćuje osnovna ljudska prava pripadnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, navela je Brnabić na Tviteru.

Vulin: Izbacivanjem Srba iz institucija Kurti ubio Briselski sporazum

Osim Petkovića i Brnabić, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin.

I on tvrdi da je „izbacivanjem Srba iz institucija na Kosovu i Metohiji, Kurti ubio Briselski sporazum koji posle ove odluke više ne postoji“.

„Ovo je prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe na Kosovu i Metohiji koje Šiptari očigledno pripremaju“ – sada je Vulin optužio Prištinu.

Zatražio je od Evropske unije da kao pokrovitelj Briselskog sporazuma, odmah sazove sastanak u Briselu i „stopira bilo kakvu nasilnu akciju usmerenu prema Srbima na Kosovu i Metohiji“.

Ukoliko do toga ne dođe „onda s pravom možemo reći da Kurtijev napad nije došao iz njegove mržnjom zatrovane glave“, tvrdi ovaj ministar.

Ujedno poručuje da, šta god donesu naredni dani, sigurno je to da je Srbija učinila sve da sačuva mir i da je sva odgovornost za stabilnost regiona sada na Evropskoj uniji, KFOR-u i Kurtiju.

„Srbija i Aleksandar Vučić svoj narod neće ostaviti bez podrške“, zaključio je ovaj ministar, saopšteno je iz srpskog MUP-a.

Da je Srbija uz svoj narod, „što god ko činio“, poručio je večeras i predsednik Srbije, navodeći da je to njegova poslednja poruka zemljama Kvinte i međunarodnoj zajednici.

Optužio je kosovskog premijera da je „rešio da napadne Srbe“ i da sruši mir na KiM-u, ali i da „po njegovoj volji i volji onih koji ga štite, briselski sporazum više ne postoji“.

Sa druge strane, kazao je da Srbija želi da se sačuva mir.

Pročitajte još:

PIK „razmatra“ učešće starešina Kosovske policije na sastanku sa Vučićem

Vučić: Briselski sporazum više ne postoji, pripremljena smena komandira koji su bili na sastanku u Beogradu

Suspendovana predsednica suda u Mitrovici nakon razmatranja njenog prisustva na sastanku sa Vučićem

Vučić o izborima: Jedna od opcija da ih organizujemo na silu i imamo 100-200 mrtvih; Je li to vredno?

Lazarević: Ukoliko ne bude bilo izbora na Kosovu, jučerašnji sastanak u BG nosiće posebnu političku težinu

Kvinta povodom srpskih izbora: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Kurti pozvao Srbe da ne protestuju i kazao: Onaj koji sedi s desne strane Vučića, iako glavni pregovarač, ni približno važan kao onaj sa leve

Vučić: Kurti izaziva nestabilnost u regionu, videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba

Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.