Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je da se „spreme biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji“ za Srbe sa KiM-a kako bi glasali na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima 3. aprila, iako kaže da ima još opcija. Sprečio je za sada pokušaj i 435 policajaca sa Severa da polože oružje i izađu iz Kosovske policije, tvrdi.

Premda navodi da je preostalo još nekoliko opcija u vezi sa glasanjem Srba sa Kosova na srpskim izborima 3. aprila, kao jednu od njih izdvojio je baš ono što se već jednom dogodilo početkom godine kada je za Srbe sa Kosova glasanje na referendumu organizovano u Raški i gradovima južne centralne Srbije.

Sa upravo završenog obraćanja javnosti nakon celodnevnih razgovora koje je imao – sa Srbima sa Kosova, na sednici za nacionalnu bezbednost, potom sa ambasadorima Kvinte, ambasadorom Ruske federacije i otpravnikom poslova kineske, podsetio je na to da pitanje izbora na Kosovu nije samo u tome koji bi političar dobio najveću podršku i koliko glasova izgubio, kaže, već je to pitanje i „bezbednosti političkog opstanka Srba na KiM i egzistencije tih ljudi“.

Vest o opciji pripreme najbližih srpskih pograničnih gradova za glasanje Srba sa Kosova dolazi nakon što je Vučić još jednom večeras saopštio da su Albanci, uprkos brojnim opcijama koje je prihvatila srpska strana, kako tvrdi, odbili da dozvole izbore osim ukoliko Srbija prizna Kosovo – što se neće desiti, navodi predsednik Srbije.

„Srbija je pristala da se ubaci formulacija ‘vladajuće vlasti Kosova’, u drugom pasusu da pita Kosovo za saradnju da se omogući OEBS-u i na kraju da se stavi i oficir za vezu“, precizirao je, uz objašnjenje da to ne znači priznanje.

„Prihvatili smo bezbroj kompromisa, bezbroj besmislenih stvari, ali su oni insistirali na samo jednoj stvari – da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija to ne može da prihvati i Srbija to neće da prihvati bez obzira na cenu. I nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna koliko nam je važna naša država i zato na to nismo pristali“.

Javnosti je dužan i precizan odgovor o tome šta se tokom dana odigravalo – to da na sastanku sa oko stotinjak srpskih predstavnika „po prvi put nisu mogli da imaju dogovorene i usaglašene aktivnosti“:

„To ne znači da između nas postoje bilo kakve smetnje na vezi, nepoštovanje ili bilo šta, već sam zamolio naše Srbe sa KiM koji su me danas pomalo iznenadili nešto radikalnijim predlozima, zamolio sam ih za strpljenje, za trpeljivost, da izbrojimo do 10 i da svi zajedno onda reagujemo“.

Prethodno Pink, a potom i sam Vučić, saopštili su da su ovi Srbi, odnosno Srpska lista, zatražili da istupe iz svih kosovskih institucija, uključujući i 435 policajaca sa Severa.

„Srbi sa KIM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija odmah, već su tražili da 435 policajaca na Severu ostavi oružje na Severu i napusti policiju. Po prvi put i ljudi sa juga, predvođeni Daliborom Jevtićem su se saglasili. Obično bi oni bili za ostanak u institucijama, ovog puta su i oni tražili napuštanje institucija zbog terora koji prolaze u Sirinićkoj župi i svim ostalim delovima Kosova i Metohije. Ja sam ih zamolio, postavio pitanje – ok, uradimo to danas, šta je dan posle? Nije problem, mi ćemo da preuzmemo na sebe finansijski teret ali dan posle, plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba i bez kraja“, kazao je.

Zato je zamolio za dodatno strpljenje i da se nastave razgovori oko 8. i 9. aprila, posle izbora.

„A da ćemo svakako razgovarati oko izbora, postoji tu nekoliko opcija“, navodi dalje. Kaže dalje da će da se spreme biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji.

„Naravno da će to značiti da će izaći negde oko 15 do 20 odsto onih koji su planirali da izađu, ali biće još njihovih ideja“, dodaje Vučić.

Još je srpski predsednik kazao da će uvek biti uz ove Srbe i da „nije problem da ga danas preglasaju“, jer će on „ostati uz njih“ i „nikada neće okrenuti glavu od srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

Ali i da je važno da „poveruju njegovom iskustvu, političkom nosu i težini trenutka i okruženja u kojem se nalazi Srbija“.

U svakom slučaju razume, kaže dalje, poziciju i težinu srpskog naroda ali nije razumeo da su Srbi „spremni da žrtvuju sve svoje“ i da su „siti svega na Kosovu i Metohiji što im se dešava“.

„Neki su govorili da su spremni na sukobe za ostanak. Ja sam im rekao da ostanu na Kosovu i Metohiji da čuvaju naša ognjišta srpska, da će država biti uz njih, ali da država samo moli za malo razumevanja i za to da možemo da izračunamo šta je to što nam je učiniti. kada jednom uđete u to nešto, onda nema povratka. Ako uđete, onda nemojte da gubite i da nanesemo trajnu nesreću našem narodu pa nešto da onda iz toga izađemo kao pobednici“.

A upravo više puta ih je, kaže, molio za strpljenje, dok su Srbi sa današnjeg sastanka bili „fer“ i kazali da sa „drugima neće ni da razgovaraju“.

„Traže da ih primim opet za koji dan“, dodao je Vučić, a videće i „različite aspekte finansijske“.

„Šta je to što možemo da podnesemo, šta je to što ne možemo oko prihvatanja tereta zaposlenih“, dodaje srpski predsednik.

Zadovoljan je i razgovorima sa ambasadorima kvinte, sa kojima se sastao, kako je prethodno javila TV Pink, na kratko prekidajući upravo sastanak sa Srpskom listom.

„Što se kvinte tiče, obavestio sam ih“, kaže dalje Vučić.

Očekuje da će kvinta jasno da osudi ponašanje Prištine: „Da to neće biti slučaj i priča od dve strane“.

I ambasador Rusije je u potpunosti razumeo, takođe i Kina.

I dok najavljuje demonstracije Srba na Kosovu „koliko još u petak“, okupljenima je danas pokušao i da objasi šta je „igra protiv Srbije“ u regionu.

„Oni žele da nas uvuku, da nas obeleže kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i da bi nas uvukli u sukobe“.

Na današnjem sastanku su, pored rukovodioca institucija, opština i funkcionera Srpske liste, kako je TV Pink javila, bile prisutne i kosovske sudije iz Mitrovice, te komandno-operativni lanac KP za region Sever.

Vučić je još juče najavio ovaj sastanak „odgovornih i ozbiljnih ljudi“, kao i odgovor „sa dalekosežnim posledicama“.

Šta se događalo juče i danas, te koliko je pretnji Srpske liste bilo do sada o izlasku, podsetite se u:

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.