Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zamenik premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) izjavio je danas da Vlada Kosova još nije donela odluku o održavanju predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu. To je zato što, prema Bisljimijevim rečima, Vlada Srbije još nije uputila zvaničan zahtev da zatraži održavanje ovih izbora na Kosovu, 3. aprila ove godine, piše Gazeta Express.

Bisljimi je rekao da su do sada prihvatili samo nekoliko modaliteta država Kvinte i OEBS-a u vezi sa organizovanjem ovih izbora na Kosovu.

„Što se tiče izbora Vlade Srbije, predsedničkih i parlamentarnih 3. aprila, postojala je odluka i postoji odluka Vlade Srbije da se ti izbori organizuju na Kosovu. Takođe je bilo zahteva iz zemalja Kvinte i OEBS-a da se vide modaliteti u okviru kojih se ovi izbori mogu održati. Vlada Kosova je bila i ostaje spremna da pomogne Vladi Srbije u slučaju da građani Kosova sa dvojnim državljanstvom učestvuju i glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji kroz najbolju praksu zemalja OEBS-a. Ovu praksu smo iskusili u slučaju izbora koje je Bugarska održala u nekim zemljama EU ili Rumuniji“, rekao je Bisljimi na Odboru za spoljne poslove.

Potpredsednik Vlade je istakao da se čeka na to da srpska strana uputi zahtev i dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu.

„Do danas smo naišli na nespremnost srpske strane da sledi ovu praksu. (…) Država koja želi da organizuje izbore treba da se obrati vladi zemlje u kojoj želi da organizuje izbore i zatraži da se oni održe. Ovo se nije desilo. Vlada Srbije nije podnela zahtev i radije bi podnela zahtev preko oficira za vezu. Zahtev se upućuje instituciji koja odlučuje. Shodno tome, za sada čekamo ovaj zahtev Vlade Srbije i nemamo suštinu za donošenje odluka. Bilo je predloga mogućih formulacija, ali nije bilo zahteva Vlade Republike Srbije“, naveo je dalje on.

On je govorio i o izjavi portparola EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Petera Stanoa, koji je danas rekao da Evropska unija izražava žaljenje zbog, kako je rekao, „odluke Kosova da odbije predlog Kvinte“, za glasanje Srba na teritoriji Kosova za srpske izbore.

Bisljimi je Stanovu izjavu opisao kao netačnu. To je zato što je, prema njegovim rečima, vlada izjavila da je održavanje srpskih izbora na Kosovu bez odobrenja neustavno.

„Mislim da ima nekih netačnosti u izjavi. Nismo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neustavno, ali smo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu bez odobrenja kosovskih institucija neustavno. Mislimo da u prošlosti i za ovo je postojalo prihvatanje i konsenzus, izbori Srbije na Kosovu do sada nisu bili ustavni“, rekao je on.

Povodom modela koji su predložile države Kvinte, Bisljimi je rekao da je to pokušaj da se izbegne kršenje ustava nastalo tokom održavanja srpskih izbora na Kosovu poslednjih godina.

„Napor država Kvinte je bio da pronađu modalitet koje će prevazići kršenje ustava što se događalo ranije. Sada je 22. mart i 3. april je za 11 dana, a Vlada Kosova nije mogla da odgovori na zahtev koji nije došao od Vlade Srbije“, rekao je on.

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi: To što pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, Srbiji daje veštačku snagu u dijaloguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.