Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeAV

Vest je ažurirana

„I dok potvrđujemo da je Srbija ta koja je išla u susret pronalasku rešenja, žalimo što nije došlo do konzenzusa između dve strane, nakon odluke Kosova da odbije konstruktivne predloge zemalja Kvinte“, poručio je danas portparol EU, Peter Stano.

Deset dana uoči srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora, Stano je ovako odgovorio na dosadašnju nepoznanicu – hoće li se ovi izbori održati i za srpske državljane na Kosovu.

„U okviru Dijaloga koji vodi EU, nema sporazuma o održavanju srpskih izbora na Kosovu, ali su do sada dve strane uspostavile praksu koja je dozvoljavala fizičko glasanje na Kosovu“, naveo je Stano i u naknadnom pisanom odgovoru za KoSSev.

On ujedno dodaje da bi ovo bila najizvodljivija opcija i za izbore 3. aprila.

„Stoga, ostaje stav EU da je trebalo nastaviti sa ustaljenom praksom OEBS-a da organizuje operaciju ‘prikupljanje glasova’ na Kosovu, uz određene modifikacije kako bi se prilagodila trenutnim okolnostima. EU takođe nastavlja da podstiče strane da se svi sporazumi iz dijaloga poštuju i primene, uključujući sporazum u vezi sa učešćem kosovskih Srba na kosovskim izborima koji je postignut 2013. godine u okviru Dijaloga“.

A odluku Kosova da odbije predlog Kvinte, prema njegovim rečima, u EU smatraju suprotnom „posvećenošću Kosova svom evropskom putu i budućnosti“.

„I suprotno principima zaštite demokratskog prava svih građana, uključujući i one građane koji pripadaju nevećinskim zajednicama“, dodao je Stano.

„Evropska Unija, a mi smo to rekli nekoliko puta, veoma je aktivno angažovana u naporima, uključujući i zemlje Kvinte na terenu, da se pronađe rešenje koje omogućava da se nađe modalitet za one glasače koji imaju svoje demokratsko pravo , da glasaju na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima na Kosovu“, kazao je.

EU se, objasnio je, ponašala kao posrednik i na tehničkom i na visokopolitičkom nivou, upravo kako bi se pronašlo prihvatljivo „praktično rešenje“.

„Kojim bi se omogućilo srpskim građanima ili građanima sa dvostrukim državljanstvom – i sa srpskim na Kosovu, da učestvuju na ovim izborima“, precizirao je.

„Pokušali smo da pronađemo praktično rešenje uz korišćenje analogije prethodnih praksi, koja je uspostavljena za prethodna glasanja, za one građane koji imaju pravo na glasaje, a koji žive van svoje zemlje porekla“.

Sa druge strane, naglasio je da sada i od Beograda i od Prištine očekuje da se „uzdrže od retorike kojom bi mogle da povećaju napetost“.

Obe strane je pozvao da budu odgovorne i da se aktivno i konstruktivno uključe u dijalog koji se vodi pod posredstvom EU.

Za to vreme, u Beogradu je održan sastanak predsednika, Aleksandra Vučića, sa Srpskom listom, koji je započeo neposredno nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prema ranijim najavama, na ovoj sednici je trebalo da se razgovara o Ukrajini, ali i o izborima.

Predsednik Srbije najavio je juče da će nakon današnje sednice odgovoriti kosovskom premijeru za kojeg je rekao da je zatražio od Srbije priznanje kako bi dozvolio da se održe predstojeći srpski izbori na teritoriji Kosova.

Kazao je da će to biti odgovor „odgovornih i ozbiljnih ljudi“, ali i „odgovor sa dalekosežnim posledicama“.

Još uvek nema detalja rezultata ni sa jednog ni sa drugog sastanka, ali je primetno da na sastanku Saveta bezbednosti sa oko stotinjak prisutnih, pored predsednika Srbije sedi potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.