PIK „razmatra“ učešće starešina Kosovske policije na sastanku sa Vučićem

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeAV

Razmatra se učešće starešina u Kosovskoj policiji na Severu Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije, oglasio se večeras Policijski inspektorat Kosova za prištinske medije. Navodi PIK-a stižu skoro istovremeno kada i najava predsednika Srbije – da se za sutra spremaju smene svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Predsednik Srbije održao je prekjuče u Beogradu sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM, među kojima su bili i sudije i komandno-operativni lanac Kosovske policije, a što je predsednik i sam istakao uz ekskluzivna saznanja i TV Pink-u na dan sastanka.

Glavna tema razgovora bilo je održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila na Kosovu, odnosno, kako je predsednik Srbije posvedočio, spremnosti „polaganja oružja“ i napuštanju svih kosovskih institucija od strane svih Srba, i južno i severno od Ibra.

U prištinskim medijima je potom ovog utorka takođe jedna od glavnih vesti bilo prisustvo komandno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije.

Ujedno su se oglasili najviši prištinski zvaničnici, među kojima i kosovski premijer i ministarka pravde, a koji su izrazili nezadovoljstvo povodom toga što su zaposleni u kosovskim institucijama prisustvovali sastanku.

Odmah zatim, tj. juče oglasio se Sudski savet Kosova, navodeći da „razmatra“ učešće predsednice Osnovnog suda u Mitrovici na sastanku sa srpskim predsednikom, a večeras je ovaj isti Savet potvrdio i da je ona suspendovana.

Međutim, u odgovoru za prištinski Kallxo, večeras je i Policijski inspektorat Kosova potvrdio da takođe „razmatra“ učešće zaposlenih u Kosovskoj policiji na Severu Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije.

„Policijski inspektorat Kosova je zvanično obavešten o ovom pitanju i u okviru nadležnosti i zakonskih ovlašćenja razmatra pitanje učešća starešina Kosovske policije na sastanku sa predsednikom Srbije“, navodi se u odgovoru PIK-a za Kallxo.

Za ovaj medij je ujedno potvrđeno iz Kosovske policije da su slučaj srpskih policajaca sa Kosova koji su bili na sastanku sa Vučićem prosledili Policijskom inspektoratu Kosova na dalje postupanje.

Ovaj medij podseća da je sastanku u Beogradu prisustvovao i potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, te poimenice navodi ko je sve od zaposlenih u Kosovskoj policiji takođe bio u Beogradu.

Ubrzo nakon vesti Kallxo-a, predsednik Srbije se oglasio iz Beograda.

Pod oznakom „Hitno“, naveo je da je predsednica Osnovnog suda u Mitrovici zapravo smenjena.

Kaže da je to izvršeno po nalogu kosovskog premijera, ali je ujedno najavio smenu policijskih službenika koji su prisustvovali sastanku u Beogradu.

„Po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je danas iz kosovskih institucija srpski sudija, Ljiljana Stevanović, za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu“, najavio je srpski predsednik.

Kaže da je Aljbin Kurti „rešio da napadne Srbe“ i da sruši mir na KiM-u, kao i da po njegovoj volji i volji „onih koji ga štite“, briselski sporazum više ne postoji“.

Sa druge strane, kazao je da Srbija želi da se sačuva mir i šalje upozorenje zemljama Kvinte i međunarodnoj zajednici.

„Moja poslednja poruka je – šta god činili Srbija će biti uz svoj narod“, tvrdi srpski predsednik.

Pročitajte još:
Vučić: Briselski sporazum više ne postoji, pripremljena smena komandira koji su bili na sastanku u Beogradu

Suspendovana predsednica suda u Mitrovici nakon razmatranja njenog prisustva na sastanku sa Vučićem

Vučić o izborima: Jedna od opcija da ih organizujemo na silu i imamo 100-200 mrtvih; Je li to vredno?

Lazarević: Ukoliko ne bude bilo izbora na Kosovu, jučerašnji sastanak u BG nosiće posebnu političku težinu

Kvinta povodom srpskih izbora: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Kurti pozvao Srbe da ne protestuju i kazao: Onaj koji sedi s desne strane Vučića, iako glavni pregovarač, ni približno važan kao onaj sa leve

Vučić: Kurti izaziva nestabilnost u regionu, videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba

Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.