Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na KiM

Vučić i Porfirije
FOTO: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se večeras sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, Porfirijem, ovog puta uoči nove sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Na večerašnjem sastanku je Porfirije predočio Vučiću svoju inicijativu u vezi sa podrškom izbeglicama iz Ukrajine, saopšteno je iz srpskog predsedništva.

„Patrijarh je naglasio da su se Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u velikoj meri angažovali oko pomoći ljudima sa područja zahvaćenim ratnim dejstvima“, dodaje se u saopštenju.

Sa druge strane, Vučić je obećao dodatno angažovanje države kako bi izbeglice iz Ukrajine dobile blagovremenu i adekvatnu pomoć, poručili su.

Vučić je razgovarao sa Patrijarhom i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Informisao ga je o poslednjim odlukama prištinskog rukovodstva, situaciji u regionu, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u svetlu događanja u Ukrajini, dodaju iz srpskog predsedništva.

U saopštenju se navodi i da je Patrijarh detaljnije obavestio predsednika Srbije o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu, posebno na Kosovu i Metohiji i naglasio da je važno očuvati zajedništvo i jedinstvo srpskog naroda.

Sagovornici su se usaglasili da je obaveza od najvećeg značaja očuvati mir i stabilnost.

„Na prvom mestu treba se voditi računa o nacionalnim i državnim interesima u cilju očuvanja stabilne budućnosti građana Srbije“, zaključuje se u saopštenju srpskog predsedništva.

Predsednik Srbije sastao se sa patrijarhom uoči sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je zakazana za sutra u 12.00 časova.

Na ovoj sednici će se razgovarati o aktuelnim temama u vezi sa ratom u Ukrajini, ali i dešavanjima na Kosovu i Metohiji u vezi sa izborima, kao i energetskim i pitanjima snabdevanja osnovnim životnim namirnicama, koja su takođe u fokusu zbog rata koji se vodi na evropskom tlu.

Predsednik Srbije najavio je danas ranije da će nakon sutrašnje sednice odgovoriti kosovskom premijeru za kojeg je rekao da je zatražio od Srbije priznanje kako bi dozvolio da se održe predstojeći srpski izbori na teritoriji Kosova.

Kazao je da će to biti odgovor „odgovornih i ozbiljnih ljudi“, ali i „odgovor sa dalekosežnim posledicama“.

Danas je ujedno direktor Kancelarije za KiM saopštio da će sutra biti iznet zvaničan stav srpskog rukovodstva u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, ali je kazao da je sve što političari iz Prištine izjavljuju povodom izbora „najobičnija i najprovidnija laž“.

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je 25. februara, kada je predsednik Srbije predstavio 15 zaključaka u vezi sa novonastalom situacijom na Istoku, odnosno stavom Srbije o napadu Rusije na Ukrajinu, a nakon zahteva EU i SAD da se izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

„Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, istovremeno poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim“, poručio je tada Vučić.

Predsednik Srbije tada se takođe sastao sa patrijarhom Porfirijem, ubrzo nakon što je završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, odnosno malo pre obraćanja javnosti gde je saopštio zaključke – stav Srbije po pitanju rata u Ukrajini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.