Vučić: Briselski sporazum više ne postoji, pripremljena smena komandira koji su bili na sastanku u Beogradu

 

Već sutra ujutru biće smenjeni svi srpski komandiri i policajci sa Kosova koji su prisustvovali Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, saopštio je večeras predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Pod oznakom „Hitno“, predsednik Srbije oglasio se večeras, svega sat vremena nakon što je Sudski savet Kosova, posle jučerašnjeg saopštenja u kojem je naveo da se razmatra učešće predsednice Osnovnog suda u Mitrovici na sastanku sa srpskim predsednikom, saopštio da je Ljiljana Stevanović i suspendovana.

„Po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je danas iz kosovskih institucija srpski sudija, Ljiljana Stevanović, za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu“, najavio je srpski predsednik.

Kaže da je Aljbin Kurti „rešio da napadne Srbe“.

„Aljbin Kurti je pogazio briselski sporazum i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite, briselski sporazum više ne postoji“, kaže srpski predsednik .

Podcrtava i da je Kurti taj koji hoće da sruši mir na KiM-u.

„On je taj koji ovim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde on živi“, ocenio je.

Sa druge strane, kaže da Srbija želi da se sačuva mir i šalje upozorenje zemljama Kvinte i međunarodnoj zajednici.

„Moja poslednja poruka je – šta god činili Srbija će biti uz svoj narod“, tvrdi srpski predsednik.

Smena i najave novih smena stižu uoči najavljenog protesta u srpskim sredinama na Kosovu, a zbog izostanka dogovora o održavanju predstojećih srpskih izbora na Kosovu.

Podsetimo, prekjuče je u Beogradu, uz sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije održao sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM. Glavna tema razgovora bilo je održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila na Kosovu, odnosno, kako je predsednik Srbije posvedočio, spremnosti „polaganja oružja“ i napuštanju svih kosovskih institucija od strane svih Srba, i južno i severno od Ibra.

U prištinskim medijima je ovog utorka takođe jedna od glavnih vesti bilo prisustvo komandno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu, uz predstavnike Srpske liste.

O tome je govorio i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

On je, povodom objavljenih fotografija na kojima se vidi kako se Vučić sastaje sa Srbima sa Kosova, kazao da zaposlene u policiji i sudu na njima nije prepoznao.

„Ne znam, ili ih nisam prepoznao na fotografijama i na slikama, ne znam kako izgleda sudija“, kazao je Kurti, ali i nagovestio da će da „proveri“, te da će se kosovske bezbednosne institucije pozabaviti ovim pitanjem“, preneli su juče prištinski mediji.

Pored Kurtija, a kako su preneli prištinski mediji, prethodno je kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, zatražila od Sudskog saveta Kosova da preduzme akcije u odnosu na predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici zbog toga što je prisustvovala sastanku u Beogradu.

Naznačila je da bi sudije i predsednici sudova trebalo da se ponašaju u skladu sa najvišim moralnim i profesionalnim integritetom.

Sa druge strane, tvrdi da se prisustvom ovakvim sastancima „narušava imidž pravosudnog sistema“.

Potom, sinoć se oglasio Kosovski sudski savet, navodeći da se razmatra pitanje učešća predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, na sastanku sa predsednikom Srbije.

Ovaj savet je, međutim, danas saopštio i da je Stevanović suspendovana.

Suspendovana predsednica suda u Mitrovici nakon razmatranja njenog prisustva na sastanku sa Vučićem

Vučić o izborima: Jedna od opcija da ih organizujemo na silu i imamo 100-200 mrtvih; Je li to vredno?

Lazarević: Ukoliko ne bude bilo izbora na Kosovu, jučerašnji sastanak u BG nosiće posebnu političku težinu

Kvinta povodom srpskih izbora: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Kurti pozvao Srbe da ne protestuju i kazao: Onaj koji sedi s desne strane Vučića, iako glavni pregovarač, ni približno važan kao onaj sa leve

Vučić: Kurti izaziva nestabilnost u regionu, videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba

Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.