Ponovo kao za referendum: Birači sa KiM glasaće u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj

FOTO: Nova.rs

Republička izborna komisija odlučila je danas da birači sa Kosova i Metohije, na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, glasaju u četiri opštine centralne Srbije – Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac, prenosi Tanjug.

Odluka RIK-a još uvek nije objavljena na sajtu Republičke izborne komisije.

Tanjug prenosi da je ova Komisija na 45. sednici razmatrala o donošenju odluke o načinu na koji će birači sa teritorije Kosova i Metohije moći da ostvare svoje aktivno biračko pravo.

Predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević je rekao da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju blagovremeno obavestila Misiju OEBS-a o održavanju izbora u Srbiji i zahtevala pomoć da se izbori neometano održe, ali da su predstavnici prištinskih institucija odbili saradnju, kako sa Misijom OEBS-a, tako i da podrže održavanje izbora na Kosovu,

Dimitrijević je objasnio da je, zbog toga, jedini način da Srbi sa Kosova i Metohije ostvare svoje biračko pravo, da se glasanje održi na teritoriji opština u centralnoj Srbiji – Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac, po sličnom principu kako je to bilo organizovano za referendum, prenosi agencija Tanjug.

Republička izborna komisija je razgovarala o udaljenosti birača od biračkih mesta i zaključeno je da je najbolje rešenje da birači glasaju na biračkom mestu koje je najmanje udaljeno od opštine u kojoj žive.

Na sednici je rečeno da je obaveštavanje birača o načinu glasanja na sebe preuzela „Pošta Srbije“ i da je u toku uručivanje obaveštenja, kao i da će taj proces biti završen najmanje pet dana pre početka izbora.

Republička izborna komisija je ujedno donela odluku da pruži svu neophodnu tehničku podršku kako bi birači sa Kosova i Metohije mogli da izađu na izbore, navodi dalje Tanjug.

Od početnog decidnog odbijanja kosovskih zvaničnika i odluke kosovske skupštine o zabrani srpskih izbora, osim putem pošte, do nedavnog ublažavanja retorike i potvrde da je sa jedne strane Srbija pristala da preko oficira za vezu direktno od Prištine zatraži održavanje izbora, do toga da kosovske vlasti ne žele da ometaju pravo srpskim državljanima da glasaju, ali uz mogućnost da se sa Beogradom postigne sporazum o tome, pre dva dana je potvrđeno da je Priština odbila predlog Kvinte. Od tada je sve izvesnije delovala opcija o glasanju Srba u centralnoj Srbiji.

Iako je predsednik Srbije najavljivao više opcija za glasanje Srba sa Kosova i očekivao da će Kvinta uticati na Prištinu da omogući Srbima da glasaju na Kosovu, on je još pre dva dana naložio da se „spreme biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji“ za Srbe sa KiM-a kako bi glasali 3. aprila.

Kako je sam potvrdio, Srbija je pristala na kompromise kako bi se izbori održali na Kosovu – da pita Kosovo za saradnju preko oficira za vezu, ali je i kazao da je Priština tražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova, odnosno da se srpska vlada obrati zvaničnim putem i direktno kosovskoj vladi.

„Srbija to ne može da prihvati i Srbija to neće da prihvati bez obzira na cenu. I nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna koliko nam je važna naša država i zato na to nismo pristali“, poručio je nedavno Vučić.

Sve je ponovo demantovano iz Prištine.

„Nikada nisam nameravao da kroz ovu prepisku dobijem priznanje Srbije. Znao sam da se to ne radi, ali niko ne može da traži od mene da ne priznam Republiku Kosovo, nezavisnost naše zemlje“, rekao je Kurti potom u intervjuu za javni servis Kosova.

Beograd, prema njegovim rečima, navodno nije prihvatio da uputi zahtev kosovskoj izvršnoj vlasti, već je to pokušao da uradi na nivou oficira za vezu.

„Rekli smo da bi kancelarije za vezu u Prištini i Beogradu mogle da se koriste kao logistički kanali komunikacije, ali normalna komunikacija treba da bude vlada sa vladom. Umesto da idu od vlade do vlade, oni su imali za cilj da ide preko oficira za vezu“, rekao je Kurti.

Upravo je to bio i predlog Kvinte, takođe je potvrdio kosovski premijer, kao i to da su sa kosovske strane zatražili dodatno i dogovor prema kom bi srpski izbori, kako je kazao, mogli da se održe na Kosovu – upravo preko zahteva vladi u Prištini sa srpske strane.

Da se planirao kanal komunikacije preko oficira za vezu, ali da su očekivanja kosovske strane bila i postizanje dogovora, prvi je u javnost izneo šef prištinske delegacije za dijalog Besnik Bisljimi.

On je u intervjuu za KoSSev prošle nedelje otkrio da je Srbija navodno pristala da zahtev uputi direktno preko Kancelarije za vezu Prištine, a da Priština, nakon što se to bude desilo, očekuje sporazum u vezi sa izborima, odnosno, „prikupljanjem glasova“, kako je precizirao Bisljimi.

Priština je još u januaru zabranila čak i rezolucijom da se održi srpski referendum na Kosovu, osim ukoliko to glasanje građana sa „dvojnim državljanstvom“ nije u „skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom“.

„U ovom slučaju, svim državljanima Republike Kosovo koji imaju i državljanstvo Srbije, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini“, sadrži rezolucija od 15. januara.

Srpski glasači su tada organizovanim prevozom glasali u gradovima najbližim iza administrativne linije, odnosno granice za kosovske vlasti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.