Lazarević: Ukoliko ne bude bilo izbora na Kosovu, jučerašnji sastanak u BG nosiće posebnu političku težinu

Sastanak Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova kojem su prisustvovale sudije koje su već integrisane u kosovski sistem i komandno-operativni lanac Kosovske policije, uz upozorenje o spremnosti „polaganja oružja“ i napuštanju institucija, je opasan potez i nosi ogromnu političku težinu i rizik, pogotovu u slučaju da ne bude bilo srpskih izbora na Kosovu, ocenila je urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević za N1. To znači da je upaljeno svetlo nad teritorijom u kojoj žive Srbi na Kosovu kao mestu „dokazane nestabilnosti“ – kako će to Priština da sagledava, poručuje.

Građani koji imaju kritički odnos prema analiziranju političke situacije, tj. „glasno razmišljaju o realnosti“, ne očekuju održavanje srpskih izbora na teritoriji Kosova, ocenila je urednica KoSSev portala.

Precizira da većina Srba sa Kosova sa kojima je razgovarala smatra da će se predstojeći izbori organizovati na isti način kao i kada je održan srpski referendum, odnosno da će Srbi da odlaze u gradove u blizini administrativne linije kako bi ostvarili svoje glasačko pravo.

Lazarević navodi da još od pre mesec dana ima nezvaničnih informacija o pravljenju planova za moguće glasanje u Raški – ukoliko bude onemogućeno da se glasanje održi na teritoriji Kosova.

Urednica KoSSev-a, sa druge strane ukazuje na jučerašnju izjavu srpskog predsednika koji je, iako je naložio da se „spreme biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji“, ujedno ostavio mogućnost za drugačiji scenario.

„Ono što smo jutros čuli od predsednika Vučića u gostovanju na TV Pink, gde se iskristalisala rečenica iz jučerašnjeg javnog obraćanja, je da očekuje da Kvinta bude na potezu. On ostavlja mogućnost, barem ono što je javno kazao, da se izbori održe. Doslovce kaže – videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba“, rekla je.

Upravo jučerašnji sastanak u Beogradu kojem su, po prvi put, prisustvovali komandno-operativni lanac Kosovske policije i sudije sa Severa, te najave o mogućnosti da Srbi napuste sve kosovske institucije, Lazarević vidi kao pritisak, odnosno pokazatelj da još uvek ništa nije gotovo.

„Vidimo po tom pritisku, ne samo upozorenja kao i ranije da će Srpska lista da izađe iz svih kosovskih institucija, već to što je Vučić ovog puta doveo i javno pokazao zaposlene u kosovskim institucijama. Kada kažem ‘zaposlene u kosovskim institucijama’, to nisu gradonačelnici u kosovskim opštinama kako je to ranije bilo, nego su to sada, pre svega, sudije i listom komandno operativni sastav policije. To može da se učitava kao pritisak da zapravo ništa još uvek nije gotovo i da se zapravo očekuje da se vidi šta je to što Kvinta još može da uradi u Prištini kada je u pitanju Vlada Kosova“, tvrdi Lazarević.

Ocenjuje i da jučerašnji sastanak nosi „ogromnu političku težinu“.

„Zamislite da sa jednog kriznog područja u jednom danu ode celokupna vrhuška iz svih većinskih srpskih opština – mislim na rukovodeći kadar u srpskim, kosovskim institucijama i kompletno političko vođstvo. Praktično ostavljaju se većinske srpske sredine i građani bez svog rukovodstva. To je veoma ozbiljan potez sa velikim rizikom koji nosi. Sa druge strane, u slučaju da izbora ne bude bilo, onda je zaista izuzetno opasan potez bio odvesti i pokazati već integrisane sudije i komandno operativni lanac Kosovske policije, i ne samo pokazati u Beogradu, nego još i upozoriti da su oni spremni, doslovce po broju, kako je predsednik kazao, da polože oružje i da izađu iz institucija“, poručuje Lazarević.

Urednica KoSSev-a kaže i da će posebno opasno biti ukoliko se izbori budu održali u Raški.

„To znači da je cela jedna teritorija u kojoj žive većinski Srbi učinjena veoma poroznom, da je upaljeno svetlo nad tom teritorijom, kako će Priština to sagledavati – ‘dokazane nestabilnosti'“, dodala je Lazarević, podsetivši na kampanju kosovskih zvaničnika pokrenutu nakon izbijanja rata u Ukrajini za učlanjenje Kosova u NATO, EU i priznanje zemalja EU, uz „upiranje prsta“ u Beograd kao izvora nestabilnosti, odnosno „ruskog saveznika“.

Nije prvi put da se najavljuje napuštanje institucija, retko ko veruje da će se novo obistiniti

Upitana ‘da li će doći do izlaska Srba iz kosovskih institucija’, Lazarević podseća na priču o čobaninu i ovcama, ali i na to da da je do sada barem pet sličnih upozorenja izrečeno, koja se nisu obistinila.

Pretposlednje upozorenje izneo je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, a nakon što je Priština zabranila da se januarski referendum održi na Kosovu, podseća Lazarević, uz naznaku da je tada učinjen presedan, jer su Srbi glasali u centralnoj Srbiji.

„Rakić je tada kazao da ukoliko se Srbima ne bude dozvolilo da glasaju na srpskim izborima, praktično neće biti ni kosovskih izbora na Severu. Govorimo o pet do šest upozorenja Srpske liste da će izaći iz institucija, a što se nikada nije dogodilo. Imamo ono jučerašnje i jutrošnje upozorenje o napuštanju institucija. Moram da kažem da na terenu zaista retko ko od mojih sugrađana u to veruje kao tačno“.

Na pitanje, ‘da li bi povlačenje Srba iz institucija paralisalo kosovski sistem’ kazala je da je to potpuno hipotetička situacija, te da joj je teško da zamisli da će do izlaska iz institucija uopšte doći, tim pre što je u prošlosti bilo situacija u kojima se većinski osećala volja građana da se to dogodi, a o šta se Srpska lista oglušila.

Srpske institucije se gase, a preostali džepovi polako uteruju u kosovski sistem

Sa druge strane, potvrdno je odgovorila na pitanje ‘Da li bi to značilo povlačenje Srbije iz Briselskog sporazuma’, s obzirom na to da je ovim sporazumom uređena upravo integracija Srba u kosovske institucije.

„Briselski sporazum je nominalno definisan u široj političkoj retorici kao sporazum sa kojim se normalizuju odnosni srpskog i albanskog naroda, ali njegova najneuralgičnija tačka i ono što na terenu Srbi i severno i južno vide, kada se demaskira priča, bio je ‘veoma uspešan’ pokušaj, da se zapravo ukinu institucije države Srbije, pre svega na Severu… i da su oni koji su u državnim institucijama integrišu u kosovski sistem“, poručila je Lazarević.

Kaže da se uprkos optužbama o nesprovođenju onoga što je dogovoreno u Briselu, ovaj proces ‘uspešno sprovodi’, tj. srpske institucije se gase, a „preostali džepovi polako uteruju u kosovski sistem“.

Ukoliko ne bude izbora na Kosovu, protesti „idealan deo kampanje“

Lazarević se osvrnula i na navode o održavanju „mirnih protesta, koje je juče u Beogradu za petak najavio gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić, uz poruku – „ne želimo da nam niko uskraćuje osnovna prava i da budemo građani drugog reda“.

Ukoliko se protesti budu održali, Lazarević navodi da pretpostavlja da će to biti „serija pokazivanja i prikazivanja sa poznatom retorikom i simbolikom“.

„U slučaju da ne bude bilo izbora u srpskim sredinama na Kosovu, to će biti idealan deo kampanje za predsedničke izbore. Lepe slike koje će ići za državne kanale, prorežimske medije“.

Za ove proteste Lazarević ne očekuje ni posebnu reakciju Prištine.

„Ukoliko ne bude bilo glasanja na Kosovu, to vidim kao novi poen za Aljbina Kurtija. Ne vidim razlog zašto bi intenzivirao dalje tu priču. Pretpostavljam da će se primiriti i pustiti par scena za kamere u Beogradu“, poručila je.

Srbi se posebno nesigurno osećaju od dolaska Kurtija na vlast

Lazarević ocenjuje da je neupitna podrška Albanaca na Kosovu koju uživa kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Međutim, dodaje i da je ova podrška bila vidljiva još u vreme kada je on bio omladinski politički disident, pa potom i lider tada opozicionog Samoopredeljenja koje je, kako navodi, u to vreme bilo poznato i po „veoma radikalnim aktivnostima“, a što se, ocenjuje, danas vrlo često zaboravlja.

„On se na ovom mestu ne bi nalazio da nema nedvosmislenu podršku albanskog biračkog tela“, kazala je Lazarević.

Sa druge strane, kaže da je, prema nepotvrđenim navodima, kosovski premijer izgubio deo podrške, a nakon konsolidovanja kosovske opozicije.

Ocenjuje da ga, osim kosovskih Srba, upravo i opozicija vidi kao „potencijalni izvor nestabilnosti“.

„Opozicija ga vrlo jasno definiše kao izvor problema. Povici protiv Kurtija kao nekog ko je radikalizovao kosovsku javnu i političku scenu, kao nekog ko je ‘potencijalni izvor nestabilnosti’ – taj osećaj ne ide samo iz zajednice kosovskih Srba koja se veoma nesigurno oseća. Nesigurno se oseća još od rata, ali posebno nesigurno, loše i moram čak da kažem, poniženo – oseća se od trenutka kada Aljbin Kurti preuzima da vodi i Vladu 2. Povici o njemu kao izvoru nestabilnosti, kao nekom ko je izolovao Kosovo, uveo aroganciju kao stil vladanja, u kabinet i kao neko ko nema osećaj sa realnošću, idu od strane vrlo konsolidovane kosovske opozicije“, tvrdi Lazarević.

Ona takođe podseća da je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas opisao Aljbina Kurtija kao ‘potencijalni izvor nestabilnosti’, ali i ukazuje na to da iste te reči učestalo koriste najviši prištinski zvaničnici kako bi opisali Srbiju i samog predsednika Vučića, naročito od izbijanja rata u Ukrajini.

„Novi momenat koji, nažalost, ne zavređuje pažnju ni u Beogradu, ni u regionu jesu trenuci od izbijanja rata u Ukrajini na koji način se zapravo pokreće i vodi cela kampanja iz Prištine koja – pod jedan, ima zadatak da dovrši, kako Priština vidi, taj suverenitet i šta je to na čemu Kosovo treba da radi, hvatajući korak sa ratom u Ukrajini. Pod dva – način na koji se opravdava ono što Kosovo traži, a to je isključivo kroz opisivanje Srbije kao, citiram, izvora nestabilnosti za Zapadni Balkan, ruskog trojanskog konja, hegemona, rusku produženu ruku i kao nekog ko će zajedno sa Rusijom, ‘kada se završi posao’ u Ukrajini, da ‘završi posao’ na Zapadnom Balkanu“, kazala je Lazarević.

Pročitajte još:

Kvinta povodom srpskih izbora: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Kurti pozvao Srbe da ne protestuju i kazao: Onaj koji sedi s desne strane Vučića, iako glavni pregovarač, ni približno važan kao onaj sa leve

Vučić: Kurti izaziva nestabilnost u regionu, videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba

Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.