Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Srbi žele da napuste sve kosovske institucije, uključujući i policiju. „Da ostave oružje i da se mirnim i demokratskim putem suprotstave albanskom teroru“, javio je upravo Pink, pozivajući se na svoja saznanja. Ova televizija tvrdi da je Vučić nakratko napustio sastanak sa Srpskom listom, kako bi se sastao sa predstavnicima Kvinte.

Istovremeno, Pink je javio da ovom sastanku Srba sa KiM sa Vučićem, prisustvuju i zaposleni u kosovskim institucijama: sudije Osnovnog suda u Mitrovici i komandno operativni lanac Kosovske policije na Severu, uz ostale. 

Predstavnici Srba sa Kosova, kako tvrde na Pinku, došli su sa „radikalnim predlozima za odbranu Kosova i Metohije“. Vučić zbog toga nije bio „najsrećniji“, a postavio je pitanje: „Šta ćemo posle?“.

Zbog predloga o napuštanju institucija, predsednik je potom zatražio hitne konsultacije sa predstavnicima Kvinte u Srbiji, koji dolaze u Palatu Srbije.

TV Pink javlja da je Vučić navodno prekinuo sastanak nakratko, da bi pričao sa ambasadorima pet zapadnih država.

Istovremeno, Vučić će razgovarati i sa ambasadorima Rusije i Kine.

Ove vesti stižu neposredno nakon potvrde portparola EU, Petera Stana, koji je u Briselu saopštio je da je Kosovo odbilo predlog Kvinte o rešenju za održavanje srpskih izbora na Kosovu.

Više o tome u posebnoj vesti.

A za večeras, kako dalje najavljuje Pink, moguća je još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Šta je poznato do sada?

Predsednik Srbije najavio je juče da će nakon današnje sednice odgovoriti kosovskom premijeru za kojeg je rekao da je zatražio od Srbije priznanje kako bi dozvolio da se održe predstojeći srpski izbori na teritoriji Kosova.

Kazao je da će to biti odgovor „odgovornih i ozbiljnih ljudi“, ali i „odgovor sa dalekosežnim posledicama“.

U nedavnom intervjuu za KoSSev šef prištinske delegacije za dijalog Besnik Bisljimi tvrdio je da je Srbija navodno pristala da zahtev uputi direktno preko Kancelarije za vezu Prištine, a da Priština, nakon što se to bude desilo očekuje sporazum u vezi sa izborima, odnosno, „prikupljanjem glasova“, kako je precizirao Bisljimi.

Na pitanje da je upravo ta praksa „prikupljanja glasova“ uvedena nakon dogovora Beograda, Prištine i međunarodne zajednice – OEBS-a i EU, kao model održavanja srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu od 2012, Bisljimi je kazao:

„Ako je postignut sporazum tada, onda je on tada odgovarao. Složićete se sa mnom da je potreban sporazum zato što ne potpisujete sporazum za narednih 20 godina, već do narednih izbora. U tom kontekstu, vlada Srbija trebalo bi da uputi službeni zahtev vladi Kosova, u kojem bi tražila pomoć u prikupljanju glasova na teritoriji Kosova. Zemlje Kvinte, zajedno sa g. Lajčakom, ponudile su svoju podršku. U tom kontekstu, g.Kurti je rekao da je u bliskom kontaktu sa zemljama Kvinte u pokušajima da ovo primeni, ali pod uslovom da ovaj sporazum garantuje teritorijalni integritet Kosova i suverenitet zemalja i da bi olakšavanje prikupljanja glasova bilo izvršeno kao rezultat dogovora između dve zemlje“.

Juče je iz kabineta Aljbina Kurtija saopšteno da je Kurti sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom, imao virtuelni sastanak sa svojim diplomatskim misijama upravo u vezi sa srpskim izborima.

„Na ovom virtuelnom sastanku razgovarano je i o predsedničkim i parlamentarnim izborima Srbije, za koje je premijer rekao, da bi se održali na Kosovu mora da postoji sporazum između Republike Kosovo i Srbije. On je rekao ambasadorima i diplomatskim predstavnicima Republike Kosovo da ne želimo da uskratimo pravo glasa građanima naše Republike koji imaju dvojno državljanstvo, ali da istovremeno ne možemo postupati suprotno zakonitosti i ustavnosti zemlje. Odgovorno ćemo se odnositi prema obema, rekao je premijer Kurti i rekao je da je u stalnoj komunikaciji sa zemljama Kvinte“.

Parlamentarni i predsednički izbori u Srbiji održavaju se 3. aprila. Međutim, neizvesno je da li će se ovi izbori održati na Kosovu, a usled toga što je Priština januara meseca zabranila da se srpski referendum o izmeni Ustava Srbije održi na teritoriji Kosova i najavila mogućnost primene iste prakse i povodom ovih izbora.

Zabrana održavanja referenduma usledila je uprkos zahtevima međunarodne zajednice.

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.