Kurti pozvao Srbe da ne protestuju i kazao: Onaj koji sedi s desne strane Vučića, iako glavni pregovarač, ni približno važan kao onaj sa leve 

Foto: Armend Nimani/AFP

„Onaj ko sedi sa desne strane Vučića, Petković, koji je glavni pregovarač Srbije, nije ni blizu toliko važan kao Radoičić i Gašić, verujem ni gospodin Jevtić“, poručio je danas, kosovski premijer, Aljbin Kurti, komentarišući prisustvo Milana Radoičića na jučerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Jedna od glavnih vesti u kosovskim medijima od juče, zapravo je prisustvo komandno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu, uz predstavnike Srpske liste.

Naročito to, što u Palati Srbije, gde se razgovaralo o održavanju srpskih izbora na Kosovu, oni sede za istim stolom i u blizini Radoičića, koji se nalazi na poternici Kosovske policije.

Isto je danas, komentarisao na konferenciji za medije kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon sednice na kojoj je predstavio jednogodišnji rad svoje vlade.

Kurti je povodom objavljene fotografije na kojoj se vidi kako se Vučić sastaje sa predstavnicima kosovskih institucija uz Radoičića, dodao da radnike policije i sudiju na njima nije prepoznao.

„Ne znam, ili ih nisam prepoznao na fotografijama i na slikama, ne znam kako izgleda sudija, proveriću to i bezbednosne institucije pozabaviće se ovim pitanjem“, rekao je on, prenosi Kallxo.

Sa druge strane, istakao je da smatra da gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, ne treba da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je održana juče u Beogradu.

Upitan da li protiv Jevtića treba preduzeti neke mere, on je naveo da treba da reaguju nadležni organi.

„Za sve tu su organi koji će odlučiti, ja ne mislim da predsednik opštine Štrpce treba da ide na sastanak Saveta bezbednosti u Beogradu, greška je. Organi pravosuđa treba da procene i da preduzmemo mere“, rekao je Kurti.

Osvrnuvši se i na informaciju, da se od petka očekuju protesti Srba na Severu, Kurti je za njih imao savet, odnosno poziv da u njima ne učestvuju.

“Mislim da protesti nisu primereni. Poziv građanima Srbima na Kosovu je da ne organizuju i ne učestvuju u takvim protestima. Ja sam bio organizator demonstracija, ali u geopolitičkim okolnostima, protesti nikada nisu prava stvar“, smatra on.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić već dva dana upozorava na, kako je opisao, „radikalne poteze“, koje srpsko rukovodstvo želi da preduzme, a tiču se pre svega izlaska iz kosovskih institucija.

Ovoga puta ozbiljnost još jednog upozorenja Srpske liste, pojačalo je prisustvo, kako je sam Vučić naveo i opisao, komadno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa.

Isto je ponovio i danas.

„Mislim da će biti teško da zaustavite Srbe da izađu iz institucija u budućnosti. Juče su došli i komandanti i komandiri policijskih stanica, komandiri istrage i svi ostali. Više im nije smetalo da li ih neko vidi ili ne. Svi hoće da napuste“, istakao je Vučić.

Povezane vesti:

Vučić: Kurti izaziva nestabilnost u regionu, videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba

Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.