Suspendovana predsednica suda u Mitrovici nakon razmatranja njenog prisustva na sastanku sa Vučićem

Sastanak sudski savet kosova
FOTO: Sudski savet Kosova

Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, suspendovana je danas, samo dan nakon što je Sudski savet Kosova saopštio da se „razmatra“ njeno učešće na prekjučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Sudski savet Kosova održao je danas sednicu kojom je predsedavao Aljbert (Albert) Zogaj.

U saopštenju Saveta se navodi da su na sednici, između ostalih, razmatrali i dve zatvorene tačke – obaveštenje predsednika Osnovnog suda u Mitrovici i formiranje istražnog veća za konkretan disciplinski slučaj.

Bez iznošenja drugih detalja, iz ovog Saveta navode da je odlučeno da se suspenduje predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, do sledeće odluke.

„Savet je nastavio sastanak sa dve (2) zatvorene tačke za: razmatranje obaveštenja AGJ. br. 93/2022 predsednice Osnovnog suda u Mitrovici i formiranje istražnog veća za disciplinski slučaj br. AD. /KJK/07/2022/GJTHPR-AD/GJTHPR.nr.12/2022, u kom slučaju je odlučio da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, L. S., do sledeće odluke“, navodi se u saopštenju.

Prema članu 7, kosovskog Zakona o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, utvrđeno je da, ukoliko se dokaže da su sudije ili tužioci učinili disciplinske prekršaje, mogu da im se izriču disciplinske mere – nejavna pismena opomena, javna pismena opomena, opomena, privremeno smanjenje plate do pedeset odsto u trajanju do jedne godine, privremeni ili trajni premeštaj u drugi nižestepeni sud ili tužilastvo ili teža mera, predlog za razrešenje.

Podsetimo, kosovski sudski savet saopštio je juče da se razmatra pitanje učešća predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, na prekjučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici Srba sa Kosova, među kojima su bili i sudije i komandno-operativni lanac Kosovske policije.

Glavna tema razgovora bilo je održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila na Kosovu, odnosno, kako je predsednik Srbije posvedočio, spremnosti „polaganja oružja“ i napuštanju svih kosovskih institucija od strane svih Srba, i južno i severno od Ibra.

U prištinskim medijima je ovog utorka takođe jedna od glavnih vesti bilo prisustvo komandno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu, uz predstavnike Srpske liste.

O tome je govorio i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

On je, povodom objavljenih fotografija na kojima se vidi kako se Vučić sastaje sa Srbima sa Kosova, kazao da zaposlene u policiji i sudu na njima nije prepoznao.

„Ne znam, ili ih nisam prepoznao na fotografijama i na slikama, ne znam kako izgleda sudija“, kazao je Kurti, ali i nagovestio da će da „proveri“, te da će se kosovske bezbednosne institucije pozabaviti ovim pitanjem“, preneli su juče prištinski mediji.

Pored Kurtija, a kako su preneli prištinski mediji, prethodno je kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, zatražila od Sudskog saveta Kosova da preduzme akcije u odnosu na predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici zbog toga što je prisustvovala sastanku u Beogradu.

Naznačila je da bi sudije i predsednici sudova trebalo da se ponašaju u skladu sa najvišim moralnim i profesionalnim integritetom.

Sa druge strane, tvrdi da se prisustvom ovakvim sastancima „narušava imidž pravosudnog sistema“.

 

Pročitajte još:

Vučić o izborima: Jedna od opcija da ih organizujemo na silu i imamo 100-200 mrtvih; Je li to vredno?

Lazarević: Ukoliko ne bude bilo izbora na Kosovu, jučerašnji sastanak u BG nosiće posebnu političku težinu

Kvinta povodom srpskih izbora: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Kurti pozvao Srbe da ne protestuju i kazao: Onaj koji sedi s desne strane Vučića, iako glavni pregovarač, ni približno važan kao onaj sa leve

Vučić: Kurti izaziva nestabilnost u regionu, videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba

Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.