Vučić završio sastanak sa Srbima sa KiM i direktorima EMS-a i EPS-a – zaključci za dva-tri dana

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vest je ažurirana

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa KiM. Obraćanje medijima najavljeno juče, danas je međutim otkazano, a u pisanom saopštenju nakon sastanka najavljeno je da će zaključci biti saopšteni u naredna 72 sata.

Ono što je sada poznato je da se zaključci tiču „zajedničkog delovanja na očuvanju svih vitalnih  nacionalnih interesa na KiM i najvažnijih interesa Republike Srbije“, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Međutim zaključci će biti poznati nakon dodatnih konsultacija sa predstavnicima Srba ali i međunarodnom zajednicom.

Pored direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, sastanku su prisustvovali i ministarka energetike i rudarstva, Zorana Mihajlović, direktor Elektroprivrede Srbije Miodrag Grčić i direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić.

PKS: Vučić predao infrastrukturu EPS-a Kosovu, aprila stižu prvi računi

„Loša predstava odigrana po ko zna koji put u palati Srbija, nije uspela da prevari Srbe na Kosovu i Metohiji“, naveli su u svojoj reakciji iz Partije kosovskih Srba nakon današnjeg sastanka predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Sastanak ovakvog tipa, kako ocenjuju, ima za cilj da „kupi vlasti u Srbiji malo vremena dok Srbi prihvate novu realnost koju im ovog puta zajedno nameću Beograd i Priština“.

„Jasno je i proverljivo da je Aleksandar Vučić predao infrastrukturu EPS-a Kosovu, Srbi će u to moći da se uvere već u aprilu 2021. godine kada im na naplatu pristignu računi za utrošenu električnu energiju“, naveli su u saopštenju.

Srpski zvaničnici već treći dan zaredom ne komentarišu vest koju su potvrdili kosovski, albanski ali i nemački zvaničnici o početku funkcionisanja kosovskog mrežnog operatora KOSTT-a unutar novog regulatornog bloka Kosovo-Albanija i njegov izlazak iz SMM bloka kojim je koordinisao EMS.

Pročitajte još:

RSE: Srbija prekinula prenos električne energije na Kosovo

Nemački državni sekretar: EU i Nemačka podržale proces koji je doveo do nezavisnosti KOSTT

Kosovsko MSP: Početak rada nove regulatorne oblasti ispunjavanje državnog suvereniteta

Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova i međunarodnih partnera, Cakaj: Super vest za KS i AL

Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesen

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.