Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

bandera
Foto: KoSSev

Trafostanica „Valač“ na Severu Kosova ostaje u sastavu Elektromreže Srbije (EMS) i ništa se ne menja u statusu zaposlenih u tom objektu, rečeno je agenciji Beta u EMS-u.

Ova informacija stiže dan nakon što je naš portal, uvidom u zvaničan dokument, objavio vest da će od 14. decembra kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT „preuzeti sva prava i obaveze“ kada je u pitanju upravljanje elektrosistemom i na Severu Kosova. Od tog datuma „prestaje mogućnost sprovođenja interne razmene električne energije između JP EPS i KOSTT za potrebe snabdevanja potrošača KiM“.

Istovremeno, uz ovaj dokument na koji se KoSSev pozvao, saznali smo i to da je radnicima u glavnoj trafo stanici u Valaču, navodno još pre više od mesec dana zatraženo da se izjasne „čiji su radnici“ – KEDS-ovi ili EMS-ovi.

Iz EMS-a, sa druge strane, u odgovoru za Betu večeras, kada su u pitanju zaposleni u EMS-u, navode da: „Nema nikakve dileme da će oni ostati u našoj kompaniji, sve dok oni to budu želeli“.

Inače, nezavisnost kosovskog operatora za prenos električne energije najavljena je još ranije letos, odobrenjem ugovora između KOSTT-a, ENTSO-E i Operatora sistema prenosa Albanije OST-a, sa čijom primenom se planiralo započeti upravo na jesen.

Drugim rečima, KOSTT sada i započinje „samostalan operativan rad“ – kako se navodi u ovom dokumentu koji poseduje KoSSev; odnosno, KOSTT, će od ovog datuma, – 14. decembra, funkcionisati samostalno od srpskog operatora prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Jedna od tačaka ovog sporazuma je i licenciranje ćerke firme „Elektrosever“ što je bilo inače predviđeno i potpisivanjem sporazuma o energetici u Briselu 2015. godine. Prema sporazumu KOSTT-a i ENTSO-a iz prve polovine ove godine, za licenciranje ove kompanije bio je predviđen rok od 30 dana, što se još uvek nije dogodilo.

Naša saznanja da „Elektrosever“ još uvek nije licenciran, posredno je potvrdila i Kancelarija za KiM, čiju izjavu Beta takođe objavljuje.

„Kada i ako ćerke-kompanije EPS-a, čiji su osnivači EPS i ZSO, budu registrovane prema postignutom sporazumu o energetici, one će nastaviti nesmetano snabdevanje“, prenosi Beta izjavu Kancelarije za KiM.

A upravo je „snabdevanje“ to što je Priština do sada jedino dozvoljavala da bude posao „Elektrosevera“, a ne i „distribucija“ – kakva je uloga Elektro Kosmeta i na čemu je do sada insistirala srpska strana. To što srpska strana u zahtevu za registraciju ćerke firme istovremeno traži da se pored snabdevanja građana strujom, bavi i distribucijom, do sada je bio kamen spoticanja da se preduzeće registruje; štaviše i da se preda zahtev.

Detaljnije o pitanju elektroenergetskog snabdevanja čitate u jučerašnjoj vesti na KoSSevu: Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.