KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

bandera
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

“Na sastanku održanom, 1. decembra 2020. godine, RGCE (Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu) saglasila se da početak rada KOSTT-a kao regulatorne oblasti u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo, odnosno početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra 2020. godine,” saopštio je KOSTT 2. decembra. Šta ovo konkretno znači, građanima na Severu, ali ni javnosti, za sada nisu objasnili ni zvaničnici iz Beograda, ali ni iz Prištine.

Slično obaveštenje, prema izvorima KoSSev-a, a nakon istog sastanka dobili su i radnici EMS-a na Kosovu kojima je saopšteno da 13. decembra u ponoć prestaje mogućnost razmene električne energije između JP EPS-a i KOSTT-a koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na Severu.

Da je sporazum o povezivanju između kosovskog operatora KOSTT-a i evropske mreže operatora ENTSO-a odobren aprila ove godine, nakon višegodišnjeg negodovanja Srbije, odnosno EMS-a, javnosti je saopšteno odmah po odobravanju sporazuma unutar RGCE.

Takođe, nakon što je KOSTT objavio delove sporazuma o povezivanju u junu, postalo je jasno da je licenciranje kompanije Elektrosever ostala jedna od tačaka koja je trebalo biti sprovedena u roku od 30. dana.

Međutim, prema do sada dostupnim informacijama, do licenciranja ove kompanije za snabdevanje i distribuciju energije nije došlo, iako je i prema ranije potpisanom sporazumu o energetici uslov za funkcionisanje KOSTT-a kao regulacione oblasti bilo formiranje srpskih kompanija: Elektrosever (snabdevač na severu Kosova) i EPS trgovina (snabdevač na veliko).

Nadležni iz Kancelarije za KiM na saznanjima KoSSeva da KOSTT započinje „samostalan operativan rad“ reagovali su izjavama da do prestanka snabdevanja električnom energijom neće doći, dok nije komentarisano da li počinje i primena sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-e.

Sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, negodovao je u aprilu nakon odobravanja sporazuma između ENTSO-e i KOSST-a, preteći tada arbitražom.

„Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku, mi je nećemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa, imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na Severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju,“ rekao je Vučić tada, a nakon prvog izglasavanja ove odluke u ENTSO-E, dodajući i da „moli“ da ne pokušavaju fizički da preuzmu Valač.

Pre dve godine „pobeda važnija od INTERPOL-a“

Prethodno je ista odluka bila pred ENTSO-e radnom grupom pre dve godine. Naime, novembra 2018. predsednik Srbije preneo je „dobru vest“ da je Srbija ostvarila pobedu na glasanju u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO), što omogućava da Elektromreža Srbije ostane deo energetske mreže na severu Kosova i Metohije.

Za predsednika je ova tada bila pobeda bitnija i od članstva Kosova u INTERPOL-u.

„To je za nas važna pobeda, za njih mali poraz, a za nas velika pobeda. Posebno što smo bili u pravu, što je pravda bila na našoj strani, nije bilo fer da nam to urade i eto nisu uspeli,“ kazao je Vučić i dodao da je to za Srbiju značajnije od samog INTERPOL-a.

Za ovu “malu pobedu” zahvalio se tada mađarskom narodu, a protiv predloga Kosova glasali su i Bugarska, Rumunija, Grčka, Bosna i Hercegovina, a po prvi put Makedonija i Crna Gora bile su uzdržane, precizirao je Vučić.

Na sopstvene izvore i saznanja da KOSTT počinje samostalni rad pozvalo se i više opozicionih partija u Srbiji.

Oslobođenje: Radnici tokom vikenda izneli opremu iz Valača

Među prvima, je pokret Oslobođenje i Mlađan Đorđević koji o ovoj temi govori već danima. U najnovijem, jutrošnjem saopštenju pozvao je „predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, vladu Srbije i svih 243 poslanika koji u Narodnoj skupštini podržavaju vladajuću većinu, stanu pred narod i objasne šta se tačno dešava na severu Kosova, kome su predali energetski sistem Srbije i ko im je dao ovlašćenje za tako nešto?“

Đorđević je podsetio da danas „prestaje snabdevanje srpskih potrošača na Kosovu od strane preduzeća iz centralne Srbije“, što je i potvrdio sam KOSTT, a o čemu su pisali i KoSSev i prištinski mediji, ali i Večernje novosti.

Podsetimo, portal KoSSev javio je 4. decembra da se 14. decembra završava „tranzicioni period“ definisan ugovorom o povezivanju između kosovskog operatora KOSTT-a i evropske mreže operatora ENTSO-e. Sprovođenje ovog ugovora koji je sačinjen još 2015. i koji KOSTT-u obezbeđuje nezavisnost od EMS-a, godinama je bilo blokirano jer je bilo uslovljeno registracijom preduzeća Elekstrosever pri prištinskom Regulatornom uredu za energiju.

Lider Oslobođenja je izneo i saznanja da su „radnici Elektromreža Srbije preko vikenda praznili trafo stanicu Valač, odakle su iznosili opremu i materijal“, te da su se na taj način „očigledno pripremali da je predaju novom vlasniku“.

Portal KoSSev tražio je komentar ove informacije jutros od EMS-a, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Na pitanja KoSSeva skoro dve nedelje ne odgovaraju ni ministarka energetike Zorana Mihajlović kao ni press služba ministarstva.

Upit za informacije upućen ENTSO-e, takođe je ostao bez odgovora.

Uz Đorđevića, od kraja prošle nedelje o tome da Srbija „predaje elektroenergetski sistem na severu Kosmeta u ruke Albanaca“ govorio je i lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, koji dokaz te tvrdnje vidi u tome što Kancelarija za KiM negira tvrdnje koje nisu iznete – da će navodno doći do prestanka snabdevanja električnom energijom – ali ne i originalnu optužbu – da je predata uprava KOSTT-u.

Na sličan način je na demante Kancelarije za KiM reagovao i pokret Otažbina koji je sporazum o povezivanju KOSTT-a i ENTSO-e ocenio kao „još jedan dokaz veleizdajničke politike Aleksandra Vučića“, a predstavnike vlasti optužio da skreću pažnju javnosti sa postojanja dokumenata koji dokazuju ove tvrdnje i u koji je naš portal imao uvid.

„Da li će prenos prava snabdevanja, distribucije i prometa električne energije biti izvršen 14. decembra, kako su poslednjih dana tvrdili neki mediji, ili će to biti učinjeno nekoliko dana ili meseci kasnije, neće promeniti žalosnu činjenicu da će se Srbija odreći elektro-energetske mreže na Kosovu i Metohiji“, saopštio je Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina.

Važno da građani znaju istinu

Ovim povodom jutros se oglasio i Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

On je pozvao direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića „da što hitnije od direktora Elektro mreža Srbije zatraži i javnosti saopšti informaciju o tome iz kog dispečerskog centra se od danas upravlja visokonaponskom stranom u trafostanici Valač“.

„Ukoliko signali za upravljanje dolaze iz Prištine onda građani moraju znati da od danas više nema energetske sigurnosti za Srbe na severu KiM imajući u vidu da bez upravljanja visokonaponskim krajem trafostanice Valač više ne postoji niti jedna elektroenergetska veza ovog dela južne srpske pokrajine sa ostatkom zemlje,“ navodi se u saopštenju.

Kako dalje navodi, kao posledica ovakvog razvoja događaja ukoliko „vlast u Prištini odluči, može da isključi napajanje električnom energijom za ceo sever Kosmeta i to pritiskom na jedno dugme, a za ponovno uključenje bilo bi potrebno fizičko zauzimanje trafostanice Valač“.

Poziva Petkovića i da građanima kaže istinu a ne da „prikriva pogrešne poteze Aleksandra Vučića“.

Petković: Srbija se nije obavezala na predaju energetskog sistema na Severu Prištini

Upravo se Petković nešto kasnije danas oglasio iz prostorija Kancelarije za KiM. Kaže da Srbija nije potpisala nijedan sporazum niti se bilo čim obavezala na predaju elektroenergetskog sistema na Severu KiM Kosovu.

I dok opozicija kritikuje sadašnju vlast, sadašnja vlast kritikuje opoziciju.

„U vreme vlasti Demokratske stranke upravlјanje nad energetskim sistemom na KiM predato UNMIK-u, a potom i prištinskim institucijama, dok pojedini opozicioni političari poslednjih dana pokušavaju da dezinformacijama unesu nemir u srpski narod na KiM iznoseći netačne tvrdnje da na severu pokrajine neće biti struje i da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije navodno predaju elektroenergetski sistem na severu KiM u ruke Prištine“, poručio je Petković.

Dodao je i da je marta 2001. godine tadašnji ministar rudarstva i energetike Goran Novaković potpisao sporazum kojim se Srbija obavezala da upravlјanje nad elektroenergetskim sistemom na KiM preda u nadležnost UNMIK-u.

Petković je kazao da je 2004. godine UNMIK tu nadležnost predao Prištini, a nakon što je prištinska skupština donela Zakon o energetici kojim nadležnost upravlјanja nad elektroenergetskim sistemom i na severu i na jugu preuzuma prištinski operator prenosnog sistema.

Dolaskom SNS-a na vlast 2012. godine, kako kaže Petković, pokušano je da se ispravi nasleđeno stanje, i 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, zaklјučen je Sporazum o energetici kojim se predviđa formiranje dve ćerke firme EPS-a koje treba da se bave trgovinom i distribucijom električne energije.

Dodao je da, pošto još uvek nije formirana ZSO, Priština odbija i registraciju tih firmi i istakao da, dok se ne formiraju, za Srbiju ne postoji nijedan razlog da se bilo šta menja kada je reč o elektroenergetskom snabdevanju.

Kao dokaz za to da Srbija ništa nije potpisala, niti se obavezala na predaju energetskog sistema Prištini, izneo je pismo od 19.11.2018. koje je UNMIK uputio Elektromreži Srbije,a u kojem se navodi da pitanje imovine treba da se rešava u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Govoreći o sporazumu između kosovskog Operatora sistema transmisije i tržišta električnom energijom (KOSTT) sa Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema o nezavisnom upravljanju, poručio je da se tome protivila Srbija, ali ne i većina članica u toj organizaciji tokom glasanja.

Povezani članci:

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.