Kosovsko MSP: Početak rada nove regulatorne oblasti ispunjavanje državnog suvereniteta

bandera
Foto: KoSSev

„Početak rada nove energetske regulatorne oblasti unutar Kosovo-Albanija regulatornog bloka veliko je dostignuće za Kosovo – kako na unutrašnjem planu, tako i u pogledu ispunjavanja državnog suvereniteta Republike Kosovo u oblasti energetike“, saopštilo je jutros kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je ranije najavio naš portal, od juče je završen tranzicioni period i kosovski operator mrežnog sistema – KOSTT počeo je samostalno da funkcioniše u novoformiranoj regulatornoj oblasti. Ova oblast, pokriva celo Kosovo, uključujući i Sever, čime je KOSTT ostvario nezavisnost od srpskog operatora – EMS-a a što je omogućeno sporazumom o povezivanju između KOSTT-a i evropske mreže operatora.

Istovremeno ova nova energetska oblast, od juče je povezana sa Albanijom te zajedno čini Kosovo-Albanija energetski blok.

„Uspostavljanje i funkcionisanje nezavisnog bloka za kontrolu energije Kosovo-Albanija, ojačaće nacionalnu energetsku i ekonomsku saradnju, kao i garantovati veću sigurnost rada i ravnotežu dva elektroenergetska sistema“, poručilo je jutros kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaju dalje da će Kosovo i Albanija od sada imati priliku da razmene rezerve na dva energetska tržišta i obezbede više energije za građane i preduzeća obe zemlje te da se nadaju uspostavljanju zajedničke energetske razmene.

Sa srpske strane, ova informacija, vest je samo u opozicionom delu političkog spektra koji kritikuje vlast zbog predavanja energetskog sektora i oduzimanja energetske nezavisnosti Severu.

Kako je za N1 objasnio koordinator Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Dragiša Mijačić – Srbija više neće moći da šalje u trafostanice Valač struju za distribuciju na Severu bez konsultacija sa KOSTT-om.

S druge strane, od Srpske liste i Kancelarije za KiM stižu samo saopštenja u kojima kritikuju opozicione lidere koji su navodno najavljivali da će doći do prestanka snabdevanja električnom energijom, dok demanta o početku funkcionisanja KOSTT-a u novoj regulatornoj oblasti na čitavom Kosovu, nema.

Iz saopštenja Kancelarije za KiM za sada je poznato jedino to da ni Elektrosever, ni EPS trgovina, dve planirane ćerke firme EMS-a koje su trebale da budu snabdevač na Severu, odnosno snabdevač na veliko, nisu dobile ni licencu za snabdevanje, ni licencu za distribuciju.

Dok do toga ne dođe, tvrde iz Kancelarije, ništa se ne menja.

Uspostavljanjem energetske nezavisnosti KOSTT-a, delimično je ispunjen sporazum o energetici, konkretno tačka:

„KOSTT će biti priznat kao operator prenosnog sistema za teritoriju Kosova u cilju učestvovanja u svim relevantnim mehanizmima (ITC, upravljanje zagušenjem, itd)“.

Druge tačke sporazuma iz 2013. podrazumevale su i integraciju radnika Elektrokosmeta, bilo u KOSTT ili u novo preduzeće koje je trebalo biti formirano ali i to da KOSTT ponovo poveže dalekovod od 110 kV na Valač.

„Aktuelni operatori u trafo stanici u Valaču će postupati po instrukcijama iz kosovskog dispečerskog centra,“ dogovoreno je 2013.

Pročijtajte još:

Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova i međunarodnih partnera, Cakaj: Super vest za KS i AL

Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.