Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

bandera
Foto: KoSSev

„Da li će prenos prava snabdevanja, distribucije i prometa električne energije biti izvršen 14. decembra, kako su poslednjih dana tvrdili neki mediji, ili će to biti učinjeno nekoliko dana ili meseci kasnije, neće promeniti žalosnu činjenicu da će se Srbija odreći elektro-energetske mreže na Kosovu i Metohiji“, saopštio je danas Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina.

Ovaj pokret prenos prava snabdevanja, distribucije i prometa električne energije na severu Kosova i Metohije sa Elektro-mreže Srbije na KOSTT vide kao „još jedan dokaz veleizdajničke politike Aleksandra Vučića“, a predstavnike vlasti optužuju da skreću pažnju javnosti sa postojanja dokumenata koji dokazuju ove tvrdnje i u koji je naš portal imao uvid.

Direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, uputili su pitanje zašto umesto „pokušaja da demantuje bolnu činjenicu da se Srbija još potpisivanjem Briselskog sporazuma odrekla svoje imovine u svojoj južnoj pokrajini“, tokom dvodnevne službene posete Severu nije posetio i glavnu trafostanicu visokog napona Valač koja se nalazi na 3 kilometra od Kosovske Mitrovice i „sa lica mesta uputio poruku da će Srbija sačuvati svoju imovinu“.

Otadžbina tvrdi, s druge strane, da je preduzeće koje će se baviti distribucijom električne energije na severu već registrovano po zakonima Kosova.

„Pre nekoliko dana Petar Petković je u izjavi medijima konstatovao da preduzeće koje će se baviti distribucijom električne energije na severu Kosova i Metohije treba da formira Zajednica srpskih opština, da bi se juče brže-bolje „ispravio“ i istakao da će ga navodno formirati Vlada Republike Srbije. Prava istina je da ovo preduzeće već postoji i da je registrovano po zakonima samoproglašene republike Kosovo“, navode.

Za ovo, kao i, kako preciziraju iz Otadžbine, predaju srpske policije, civilne zaštite, integraciju pravosuđa, prijem Kosova u međunarodne sportske organizacije, predaju telekomunikacija, ukidanje opština kao i primoravanje Srba da izađu na kosovske izbore, a što nazivaju izdajom “nije odgovaran Petar Petković, već kao i za sve do sada Aleksandar Vučić“.

„Sve ovo je rezultat osmogodišnje vladavine Aleksandra Vučića koji se prilikom dolaska na vlast obavezao da će se odreći Kosova i Metohije“, navode iz Otadžbine dodajući da je od krilatice „ne dam Trepču, ne dam Valač, ne dam Gazivode – ostala samo gola laž“.

Povezani članci:

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Portal KoSSev javio je 4. decembra da se 14. decembra završava „tranzicioni period“ definisan ugovorom o povezivanju između kosovskog operatora KOSTT-a i evropske mreže operatora ENTSO-e. Sprovođenje ovog ugovora koji je sačinjen još 2015. i koji KOSTT-u obezbeđuje nezavisnost od EMS-a, godinama je bilo blokirano jer je bilo uslovljeno registracijom preduzeća Elekstrosever pri prištinskom Regulatornom uredu za energiju.

Aprila ove godine, međutim, uprkos protivljenju Srbije, Regionalna grupa kontinentalne Evrope (RGCE) odobrila je ovaj ugovor. Registracija preduzeća Elektrosever, ostala je jedna od tačaka ovog ugovora, ali uprkos tome što ona nije dovršena, prema saznanjima KoSSeva, a iz uvida u zvanični dokument jednog od aktera u procesu, od 14. decembra kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT će „preuzeti sva prava i obaveze“ kada je u pitanju upravljanje elektrosistemom i na Severu Kosova. Od tog datuma „prestaje mogućnost sprovođenja interne razmene električne energije između JP EPS i KOSTT za potrebe snabdevanja potrošača KiM“.

O tome detaljnije: Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Na upite medija o ovim saznanjima iz EMS-a je stigla informacija da Valač ostaje u sastavu Elektromreže Srbije (EMS), premda nije naznačeno do kada, a nije ni demantovano da postoji tranzicioni period nakon kog KOSTT započinje „samostalan operativan rad“: Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Slično, iz Kancelarije za KiM saopšteno je da će se snabdevanje energijom nastaviti do registracije dve ćerke firme EPS-a.

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesen



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.