Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Od 14. decembra planirano je da KOSTT preuzme upravljanje nad elektrosnabdevanjem na Severu Kosova, saznaje KoSSev. Na osnovu zvaničnog dokumenta u koji je KoSSev imao uvid, predviđeno je da sa ovim datumom prestane razmena električne energije između JP EPS-a i KOSTT-a koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na Severu.

Ovo je, podsetimo, bilo najavljivano i ranije letos, odobrenjem ugovora između KOSTT-a, ENTSO-E i Operatora sistema prenosa Albanije OST-a, sa čijom primenom se planiralo da se započne na jesen.

Drugim rečima, KOSTT sada i započinje „samostalan operativan rad“ – kako se navodi u ovom dokumentu; odnosno, KOSTT, će od ovog datuma, – 14. decembra, funkcionisati samostalno od srpskog operatora prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Pored nezavisnosti, KOSTT-u je, još prema ranijem sporazumu, odobreno i da deluje kao regulatorna zona u okviru kosovsko-albanskog regulatornog bloka.

Protiv sporazuma odobrenog letos, govorio je i prethodno u aprilu predsednik Aleksandar Vučić, najavljujući i arbitražu ukoliko se to bude dogodilo.

„Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana, i kada donesu odluku, mi je nećemo primenjivati. Kad hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa, imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili. Ni naš narod na Severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju,“ rekao je Vučić tada, a nakon prvog izglasavanja ove odluke u ENTSO-E, dodajući i da „moli“ da ne pokušavaju fizički da preuzmu Valač.

Još uvek bez licence za Elektrosever

U vezi sa nadležnostima za elektrosnabdevanje na Severu, drugo ključno pitanje jeste registracija i licenciranje ćerke firme „Elektrosever“.

Iako je licenciranje kompanije Elektrosever pri kosovskom Regulatornom uredu za energiju (RUE) najavljeno dogovorom od letos, uz predviđeni rok od 30 dana, to se još uvek nije dogodilo.

Jedan od glavnih kamena spoticanja između Beograda i Prištine još od potpisivanja sporazuma o energetici 2015. je njihovo različito tumačenje uloge koju treba da igra upravo Elektrosever. Tiče se konkretno dela sporazuma kojim je predviđeno da će novo preduzeće vršiti i određene uloge distribucije, pored snabdevanja. Srpska strana insistira na tome da Elektrosever obavlja usluge snabdevanja i distribucije, dok Priština to ne dozvoljava, navodeći da nova kompanija može da se bavi samo uslugama snabdevanja, fakturisanja i naplate.

Trenutno, prema informacijama do kojih je takođe došao KoSSev, iz izvora bliskom Elektrokosmetu, u RUE je više puta podnošen zahtev za proširenje delatnosti i na usluge distribucije. Takođe, Elektrosever odbija da podnese zahtev za licencu samo za snabdevanje.

Ne samo što Elektrosever još uvek nije dobio licencu, već to ne utiče na mogućnost KOSTT-a da preuzme punu kontrolu nad sistemom i infrastrukturom na Severu, jer je, kako KoSSev dalje saznaje, radnicima u glavnoj trafo stanici u Valaču, navodno još pre više od mesec dana zatraženo da se izjasne „čiji su radnici“ – KEDS-ovi ili EMS-ovi.

Ukoliko Elektrosever ne dobije licencu za snabdevanje, snabdevač će automatski biti KESKO.

U takvom scenariju, i naplatu električne energije, preuzima KESKO, a ocene eksperata su da nije realno da će se ona odvijati retroaktivno.

Portparoli bez saznanja

Potvrdu ovih saznanja o 14. decembru kao datumu za početak samostalnog rada KOSTT-a na Severu Kosova, KoSSev do objavljivanja ove vesti nije uspeo da dobije od zvaničnih portparola ni na kosovskoj, ni na srpskoj strani. Iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike, kao i iz KOSTT-a, insistirali su na tome da im se zahtev za informacije dostavi pisanim putem što smo i učinili. Portparolka kosovske vlade, Antigona Badžaku (Baxhaku) nije imala nikakva saznanja u vezi sa tim.

Kako nam je rekla ipak, KOSTT kao „nezavisno telo odgovara Skupštini, a ne vladi“.

Ni portparol ministarstva za ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i energetiku, Uran Hadža (Haxha), nije imao saznanja o ovom pitanju, obećavši da će nam u međuvremenu dostaviti odgovor, kada bude imao više informacija.

S druge strane, KoSSev je iz izvora bliskih vladi Kosova saznao da je pre primene bilo kakvog dogovora ovog tipa, neophodno „uraditi pripremne radnje“, koje uključuju i, kako nam je izvor kazao, sastanke sa gradskim vlastima. Nije želeo ni da licitira sa mogućim datumom primene sporazuma ali je naveo da će do nje svakako doći.

Više o samom sporazumu kao i o onome što mu je prethodilo čitajte u nastavku:

Hoti: Stupio na snagu sporazum o energetskoj nezavisnosti od Srbije

Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesen

Hajdari: Kosovo dobilo energetsku nezavisnost, Nemačka ambasada čestita

Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se Albaniji

Zašto se blokira dalekovod Albanija – Kosovo?

Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

Odluka o ulozi Elektromreže Srbije na Severu Kosova ipak doneta danas: Mala pobeda Srbije, bitnija od INTERPOL-a

Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

ENTSO-E: Tražimo privremeno rešenje za sistemsku devijaciju frekvencija sa EMS i KOSTT

Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka

Detalji sporazuma o energetici: Licenca Elektrosevera važiće tek kada KOSTT postane članica ENTSO-a

Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se Albanij

17 miliona evra godišnje koristi Srbija zbog neuspeha KOSTT-a da se pridruži evropskoj energetskoj mrežiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.