Nemački državni sekretar: EU i Nemačka podržale proces koji je doveo do nezavisnosti KOSTT, SAD čestitale

Sever bez struje
FOTO: KoSSEv

Državni sekretar nemačkog ministarstva spoljnih poslova, Migel Berger (Miguel Berger), pozdravio je danas to što je kosovski operator mrežnog sistema – KOSTT, preuzeo punu odgovornost nad čitavom mrežom na Kosovu i priključio se na mrežu visokog napona između Kosova i Albanije.

„Dobra vest za Kosovo i dobra vest za stabilnost evropske energetske mreže“, napisao je on.

„Čestitamo Kosovu na primeni ENTSO sporazuma i pozdravljamo naporan rad kosovske vlade i energetskog sektora na ostvarivanju ovog dostignuća“, oglasila se potom i ambasada SAD u Prištini.

Podsećamo, juče je počela da funkcioniše nova regulatorna oblast na Kosovu, a KOSTT, koji je do sada pripadao SMM (Srbija, Crne Gora i Severna Makedonija) bloku kojim je koordinisao srpski EMS, napustio je ovaj blok i formirao novi – Kosovo – Albanija regulatorni blok.

Za razliku od kosovskog premijera, ministarstva spoljnih poslova ali i albanskog premijera Edija Rame, koji nisu govorili o podršci EU, Berger danas ističe upravo to.

„EU i Nemačka su podržale proces koji je vodile mreža evropskih operatora ENTSO-E a koji je rezultirao time da KOSTT preuzme odgovornost nad čitavom mrežom na Kosovu,“ navodi on.

Pridruživanje KOSTT-a novom bloku i preuzimanje kontrole nad čitavim Kosovom, uključujući i Sever, omogućeno je izglasavanjem sporazuma o povezivanju ENTSO-E i KOSTT-a aprila ove godine, a zbog čega je srpska strana najavila arbtražu.

Da li je do toga zaista došlo i kakav je rezultat te arbitraže bio, javnosti do sada nije saopšteno.

Sa srpske strane, ova informacija, vest je samo u opozicionom delu političkog spektra koji kritikuje vlast zbog predavanja energetskog sektora i oduzimanja energetske nezavisnosti Severu.

Osim srpske opozicije, do sada se niko od srpskih zvaničnika nije oglasio po ovom pitanju.

Od Srpske liste i Kancelarije za KiM stižu samo saopštenja u kojima kritikuju opozicione lidere koji su navodno najavljivali da će doći do prestanka snabdevanja električnom energijom, dok demanta o početku funkcionisanja KOSTT-a u novoj regulatornoj oblasti na čitavom Kosovu, nema.

Međutim, jutros je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio da će danas, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergejom Lavrovim, govoriti „o lažima koje su ovih dana iznošene o KiM“.

Pročijtajte još:

Kosovsko MSP: Početak rada nove regulatorne oblasti ispunjavanje državnog suvereniteta

Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova i međunarodnih partnera, Cakaj: Super vest za KS i AL

Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.