Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

EPS će na Severu formirati dve ćerke firme i to uredbom Vlade Republike Srbije, ali Prištinu treba pitati zašto to opstruiše, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Na pitanje novinara KoSSeva da li će 14. decembra prestati interna razmena električne energije između JP EPS-a i KOSTT-a koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na Severu, Petković je najpre odgovorio pitanjem – odakle vam to – da bi potom na odgovor novinara da su to informacije iz zvaničnog dokumenta u koji je naša redakcija imala uvid, dao i svoje viđenje odgovora:

„Imali ste uvid u saopštenje Mlađana Đorđevića koji iz Beograda svakog dana izlazi sa dezinformacijama i pokušava da stvori neku vrstu smutnje u narodu na Severu Kosova i Metohije,“ dodajući da je zahvaljujući takvim izjavama bio na naslovnim stranama svih prištinskih medija.

Petković je izneo i niz kritika na račun srpske opozicije za koju tvrdi da je napustila narod 2008.

„Mi ćemo ostati, kao vlada Republike Srbije uz svoj narod i nikada nećemo da ga ostavimo, s obzirom da je bio ostavljen pre 2012. godine. I kada je 2008. Priština proglašavala jednostrano nezavisnost, i kada je dolazio EULEX i kada je upravo Mlađan Đorđević sa svojim timom, odnosno kumom, Đilasom, ali i Jeremićem i Tadićem, čiji je savetnik bio postavio ono katastrofalno pitanje pred Međunarodnim sudom u Hagu.“

Petar Petković je 2007. i 2008. bio savetnik u kabinetu tadašnjeg premijera – Vojislava Koštunice.

Ipak dodaje:

„Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra. Sve dok se ne formiraju dve ćerke firme Elektroprivrede Srbije nastaviće se normalno snabdevanje električnom energijom građana ovde na Severu Kosova i Metohije. To jest, po sporazumu iz 2013. godine i po zaključcima Evropske unije iz 2015.,“ rekao je danas u Zubinom Potoku.

Tumačeći i pitanje novinara šta Beograd radi povodom registracije Elektrosevera i da li će Beograd pristati na zahtev Prištine da ova firma ima samo nadležnost za snabdevanje, ne i za distribuciju, Petković je najavio da će ona biti formirana uredbom Vlade Republike Srbije.

„Da prevedem vaše pitanje na srpski – gde me pitate po kojim će to zakonima biti formirano, ja ću vam reći – po uredbi Vlade Republike Srbije. Zato što je EPS u stoprocentnom vlasništvu države Srbije. A mi kao odgovorna strana, kao Beograd, koji je u dijalogu sa Prištinom, ne samo kada je reč o tom sporazumu, već kada je reč o svim drugim sporazumima, smo učinili sve što je do nas. Tako da je to vaše pitanje, pitanje koje treba pre svega da uputite Prištini – zbog čega opstruiše i ne dozvoljava da se registruju te dve kompanije“, rekao je Petković.

Za kraj je još jednom poručio da će do njihove registracije nastaviti snabdevanje energijom na Severu Kosova i Metohije.

Podsećamo, aprila ove godine, Regionalna grupa kontinentalne Evrope (RGCE) odobrila je ugovor o povezivanju između kosovskog operatora KOSTT-a i evropska mreže operatora ENTSO-e. Sprovođenje ovog ugovora koji je sačinjen još 2015. godinama je bilo blokirano jer je bilo uslovljeno registracijom preduzeća Elekstrosever pri prištinskom Regulatornom uredu za energiju.

Iako taj ugovor o povezivanju nije objavljen, sredinom godine prištinska Koha je prenela neke od tačaka ugovora o povezivanju KOSTT i ENTSO-E koji su mnogi međunarodni zvaničnici na Kosovu pozdravili i okarakterisali kao prvi korak ka samostalnom funkcionisanju KOSTT-a od EMS-a i to u sklopu novog regulatornog bloka energetskih sistema Kosovo-Albanija.

Jedna od tačaka glasila ostala je i registracija Elektrosevera:

  • Da kompanija Elektrosever, aplicira pri Regulatornom uredu za energiju (RUE) i dobije licencu u roku 30 dana prema zakonskom okviru i propisima Kosova, kako bi snabdevala električnom energijom potrošače u severnom delu Kosova.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.