Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Edi Rama bio je danas u dispečerskom centru Operatora prenosnog sistema, gde je od danas započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo, prenosi Koha pisanje Top Channel-a.

Takođe je počeo sa radom dalekovod od 400 kV između dve zemlje.

Rama je rekao da je ovo istorijsko dostignuće na koje se čekalo od 2010. godine, a koje je ostvareno tek 2016. godine, dok je razlog zašto nije sproveden do sada bio veto Srbije.

„Napokon smo uspeli da dođemo do ovog dana, što je, kada pogledamo unazad, trajalo dugo. U februaru 2010. godine, vlada je odobrila zajam za izgradnju dalekovoda Albanija-Kosovo, a prema obećanjima prethodnog premijera, linija je trebalo da bude završena za dve godine, što je tada ocenjeno kao istorijski sporazum. Bez obzira na to što se sa tim opisom slažem, moram da podsetim da to nije sprovedeno u delo . Ne samo da ništa nije otpočeto, već je energetski sistem nastavio da se degradira do te mere da je postao teret državi, dovodeći Albaniju u pretnju od bankrota“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vlada koju je vodio završila je ovaj projekat za dve godine.

„Ali evo nas posle 4 godine na završetku projekta, bio sam sa Isom Mustafom kada smo objavili da je projekat gotov. Dalekovod nije pušten u rad tada, reći ću danas, iako će to da ide u prilog onima koji nas kritikuju, zbog veta Srbije. Linija je tada postala talac formalnosti, u uslovima nedostatka političke volje. Srpska strana pristala je da ga prizna samo ako ostane zavisan od Srbije. Ovo je rezultat regionalnog Šengena, projekti koji su od velike važnosti i koji su bili taoci velikih reči i koji su sprečili Albance da vide dalje od svog nosa“, rekao je on.

Rama kaže da su uklonili taj veto i doveli do ovoga danas – otvaranja i stavljanje u funkciju ovog projekta.

„Na krajU ove priče, pritiskom na dugme, dali smo život nezavisnom energetskom prostoru širom Albanije. Puštanje u rad linije imaće pozitivan uticaj i povećaće kapacitet interkonektivne mreže OST. Dovoljno je videti slike medalje da biste razumeli šta je danas postalo stvarnost, integracija mreže i 24/24 interakcija OST-a sa KOSTT-om. Danas smo snažniji. Na Kosovu je poznato da postoje visoki troškovi, jer to zavisi od termoelektrana, a baza proizvodnje je toplota. Sada smo u mogućnosti da racionalizujemo upotrebu energije. I kao Albanija smo po prvi put u mogućnosti kada upravljamo viškovima ili nedostacima“, rekao je Rama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.