Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova i međunarodnih partnera, Cakaj: Super vest za KS i AL

Energetska nezavisnost jedan je od zajedničkih uspeha Kosova i međunarodnih partnera, oglasio se danas kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što je prethodno njegov kolega iz Albanije, Edi Rama, saopštio, da je danas započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo.

„KOSTT je ispunio sve uslove predviđene sporazumom i sada posluje nezavisno“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da je kosovski operator sistema, prenosa i tržišta električne energije otvorio novo poglavlje u energetskom bloku Albanija-Kosovo.

„Vladina podrška energetskom sektoru biće maksimalna, jer je energetska stabilnost preduslov za održiv ekonomski razvoj zemlje, uvećanje domaćih i stranih investicija u korist građana“, dodao je Hoti.

U međuvremenu je reagovao i ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije, Gent Cakaj.

„Evo još jedne super vesti za Kosovo i Albaniju. Konačno je započelo  nezavisno funkcionisanje Kosova kao regulatornog područja u okviru kosovsko-albanskog regulatornog bloka“, poručio je Cakaj u objavi na Fejsbuku.

Potvrdu vesti da je danas započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru bloka Albanija-Kosovo, danas je prvi saopštio albanski premijer, Edi Rama.

Rama je posetio dispečerski centar Operatora prenosnog sistema u Albaniji, odakle je poručio da je počeo sa radom dalekovod od 400 kV između Albanije i Kosova.

Kazao je da se sa puštanja u rad dalekovoda odlagalo zbog veta Srbije koja je, kako je dodao, pristala da ga prizna samo ako ostane zavisan od Srbije.

Albanski premijer, sa druge strane, bez detaljnijeg objašnjenja, precizira da je veto potom uklonjen, te da je to dovelo do stavljanja u funkciju celokupnog projekta.

Ujedno je poručio da je Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog Šengena.

Podsetimo, na sastanku održanom, 1. decembra ove godine RGCE (Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu) saglasila se da početak rada KOSTT-a kao regulatorne oblasti u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo, odnosno početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra 2020. godine, saopštio je KOSTT 2. decembra.

Slično obaveštenje, prema izvorima KoSSev-a, a nakon istog sastanka dobili su i radnici EMS-a na Kosovu kojima je saopšteno da 13. decembra u ponoć prestaje mogućnost razmene električne energije između JP EPS-a i KOSTT-a koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na Severu.

Nadležni iz Kancelarije za KiM na saznanjima KoSSeva da KOSTT započinje „samostalan operativan rad“ reagovali su izjavama da do prestanka snabdevanja električnom energijom neće doći, dok nije komentarisano da li počinje i primena sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-e.

U prethodnim danima a povodom toga da KOSTT počinje samostalni rad kritike je uputilo više opozicionih partija u Srbiji, koje su ujedno zatražile razjašnjenje od srpske vlasti.

Međutim, na pitanje šta konkretno znači samostalnost KOSTT-a i kako će se ona odraziti na građane na Severu Kosova, odgovor za sada nisu dali ni zvaničnici iz Beograda, ali ni iz Prištine.

Pročijtajte još:

Rama: Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog šengena

KOSTT počeo da radi kao regulatorna oblast u okviru bloka Kosovo-Albanija; Bez objašnjenja građanima na Severu šta to u praksi znači

Otadžbina: Srbija se odrekla elektro-energetske mreže na KiM; Manje važno da li će se to realizovati za nekoliko ili za mesec dana

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.