Trkulja: Srbija će imati bezbednu vakcinu – neće biti gledano kroz prste

Foto: N1

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova – INOVIA Bojan Trkulja kaže da će građani Srbije dobiti bezbednu vakcinu protiv koronavirusa, jer bez obzira da li je ona već odobrena u EU, naša Agencija za lekove zahteva i lokalno odobrenje, koje će biti po ubrzanom postupku, ali „javnost može da bude sigurna da neće biti gledano kroz prste“. Smatra da ćemo prve doze vakcine dobiti veoma brzo, možda već početkom sledeće godine.

Činjenicu da će Skupština Srbije do kraja sedmice ratifikovati sporazum o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, čime će naša zemlja pristupiti multilateralnom sporazumu koju su potpisale sve članice EU ocenjuje kao „sjajnu vest“, jer nas to dovodi u poziciju da dogovore o kupovini vakcina „pravimo pod kapom EU, što će biti velika olakšica, a pošto nismo članica Unije, pruža nam se i mogućnost da i samostalno pravimo sporazume o vakcini“.

„Naša zemlja je napravila neke takve direktne pogodbe, na primer kada se radi o Fajzerovoj vakcini, što nam garantuje da ćemo je dobiti veoma brzo, već početkom sledeće godine“, kaže Trkulja u N1 Studio Live.

„Moramo da budemo svesni nekoliko stvari: Mi kao mala država ne treba da se merimo sa moćnim državama. Cela ta priča oko nabavke vakcina dobija pogrešnu auru u javnosti sa nekakvom pričom kako su najbogatije zemlje pokupovale vakcine. Stvar je bitno drugačija – velike zemlje su još tokom proleća investirale veliku količinu novca u razvoj vakcine… i tada nije bilo garancije da će sve te vakcine doći do tržišta. To je jedan od razloga što manje zemlje nisu baš mogle toliko da investiraju, što bi nam dalo mogućnost da ih dobijemo među prvima“, navodi Trkulja.

Ističe da će naši građani dobiti bezbednu vakcinu, jer uprkos tome da li je neka vakcina odobrena u EU, naša Agencija za lekove zahteva da postoji lokalni proces, odnosno lokalno odobrenje.

Prema regulativi, podseća, potrebno je 210, odnosno 150 dana po ubrzanom procesu, ali misli da će ovde proces, s obzirom na specifične okolnosti u kojima se i Srbija i svet nalaze kada se radi o pandemiji, biti dodatno ubrzan da traje nekoliko nedelja.

Na pitanje šta tačno znači to ubrzanje, on ističe da „javnost može da bude sigurna da neće biti gledano kroz prste“.

„Na tome će raditi mnogo više ljudi nego što je uobičajeno i paralelno će se raditi više analiza, na taj način može da se uštedi značajno vreme, ali ne znači da će bilo koji od tih procesa biti ugrožen, odnosno sama bezbednost vakcine“, kaže Trkulja.

Smatra da je neophodno vakcinisati minimum 60-70 odsto populacije da bi se zaustavila pandemija.

Na pitanje da li mi imamo mogućnosti za čuvanje Fajzerove vakcine, koja mora da bude na temperaturi od minus 75 stepeni, plus-minus 15 stepeni, Trkulja navodi da Srbija ima logističke mogućnosti za čuvanje te vakcine i da ovo nije jedini slučaj da neki lek ili vakcina zahteva tako nisku temperaturu.

„To, međutim, ne znači da ne možete da je držite na nižoj temperaturi, to joj smanji samo rok trajanja. Onog momenta kad te vakcine budu stizale kod nas, probaćemo u što kraćem roku da ih distribuiramo. S obzirom da vi tu vakcinu nećete davati dok je na minus 75 stepeni, već mora da bude na sobnoj temperaturi, postojaće period od nekoliko dana kada će se čuvati u običnom frižideru. Bitno je da se samo logistički sve dobro isplanira, jer se vakcina daje na sobnoj temperaturi, što će omogućiti period od nekoliko dana kada se neće čuvati na niskoj temperaturi“, ukazuje Trkulja.

Na pitanje da li ćemo svi dobiti iste vakcine, on podseća da je veliki broj vakcina ušao u poslednju fazu testiranja i da će moći za svaku od tih vakcina da se pronađe idealna populacija.

„Nemojmo očekivati da ćemo doći u situaciju da sam korisnik bira, već će zdravstveni radnik biti taj koji će, u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, izabrati vakcinu koja će davati najbolji efekat za vas. To je odlična stvar“, ukazuje Trkulja.

On predviđa da ćemo celu 2021. godinu imati vakcinaciju, „i s time ćemo ući i u 2022, što nije idealno, ali je i dalje najbolji rezultat koji može da se postigne“.

„Na početku neće moći da se vakciniše veliki broj populacije, ali ako se dobro isplanira pa budu prvo vakcinisani osetljivi, smanjiće se pritisak na zdravstveni sistem. Bitno je što pre krenuti i pokriti ugrožene grupe, i na taj način probati da se pandemija uspori, a za godinu, godinu i po dana i zaustavi“, ocenjuje Trkulja.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.