Đorđević: Nismo pitali hoće li biti struje 14. decembra, već da li sistem preuzima prištinska kompanija

Foto: Newsmax Adria, caption

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević odgovorio je na optužbe koje je juče u Zubinom Potoku na njegov račun izneo direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Jedan drugog optužili su da „pokušava da stvori neku vrstu smutnje među Srbima na KiM, odnosno „laže Srbe na Kosovu i Metohiji“, a Đorđević danas dodaje i da Petković „nastavlja politiku predaje Kosova albanskim separatistima“.

U saopštenju pokreta Oslobođenje, navodi se da je Đorđević i njegov pokret došao u sukob sa funkcionerima SNS zbog ukazivanja na činjenicu da će snabdevanje severa Kosova i Metohije električnom energijom preći iz ruku Srbije u ruke prištinske firme KOSTT od sredine decembra.

„Svaki put kada govore o ovome, Petković i njegovi stranački drugovi kao papagaji ponavljaju da će snabdevanje strujom biti nastavljeno i posle 14. decembra. To ih niko nije pitao. Pitali smo da li sistem preuzima prištinska kompanija koja je integrisana u albanski energetski sistem. Da li će ta firma vršiti naplatu, seći struju Srbima, tužiti ih, pritiskati, pretiti i na kraju biti instrument novog proterivanja“, stoji u saopštenju ovog pokreta.

Slično se, dodaju, desilo i sa srpskim sudovima.

„Ni sudovi na severu Kosova nisu prestali da postoje kada ih je Vučić predao Prištini 2013. godine, ali je nestao deo suvereniteta Srbije, pa sudije sada polažu zakletvu na kosovskom ustavu i služe tzv. nezavisnom Kosovu. Tako će očigledno biti i sa energetikom“.

Đorđević je rekao da struje možda bude, ali da će Srbije biti sve manje na Kosovu „ukoliko se nastavi Vučićeva izdajnička politika“.

„Oni se sada pravdaju da Zajednica srpskih opština i prateće institucije nisu formirane jer im eto Priština nije dozvolila. SNS je dao sve, a Priština nije ispunila svoj deo pogodbe i trgovine. To pokazuje svu impotenciju politike Aleksandra Vučića, Marka Đurića i Petra Petkovića“.

Lider pokreta Oslobođenje navodi da je Petković juče izjavio da je „2008. godine tadašnja vlast napustila narod na Kosovu“, podsećajući da je „upravo Petar Petković baš te 2008. bio savetnik premijera Koštunice, i to sa svojih 28 godina i bez dana iskustva“.

Mlađan Đorđević je kao „tragikomične“ ocenio izjave direktora Kancelarije za KiM da je prelazak energetskog sistema urađen po sporazumu iz 2013. godine, jer je, kako navodi, „Petković tada kao portparol DSS žestoko napadao taj sporazum, nazivajući ga izdajničkim činom“.

„Ali taj Petar Petković iz 2013. godine je u pravu u jednoj stvari“, zaključuje Đorđević:

„Aleksandar Vučić jeste izdajnik“.

Povezani članci:

Petković: „Ništa se spektakularno neće desiti 14. decembra“

Portal KoSSev javio je 4. decembra da se 14. decembra završava „tranzicioni period“ definisan ugovorom o povezivanju između kosovskog operatora KOSTT-a i evropske mreže operatora ENTSO-e. Sprovođenje ovog ugovora koji je sačinjen još 2015. i koji KOSTT-u obezbeđuje nezavisnost od EMS-a, godinama je bilo blokirano jer je bilo uslovljeno registracijom preduzeća Elekstrosever pri prištinskom Regulatornom uredu za energiju.

Aprila ove godine, međutim, uprkos protivljenju Srbije, Regionalna grupa kontinentalne Evrope (RGCE) odobrila je ovaj ugovor. Registracija preduzeća Elektrosever, ostala je jedna od tačaka ovog ugovora, ali uprkos tome što ona nije dovršena, prema saznanjima KoSSeva, a iz uvida u zvanični dokument jednog od aktera u procesu, od 14. decembra kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT će „preuzeti sva prava i obaveze“ kada je u pitanju upravljanje elektrosistemom i na Severu Kosova. Od tog datuma „prestaje mogućnost sprovođenja interne razmene električne energije između JP EPS i KOSTT za potrebe snabdevanja potrošača KiM“.

O tome detaljnije: Sever pod upravom KOSTT-a od 14. decembra?

Na upite medija o ovim saznanjima iz EMS-a je stigla informacija da Valač ostaje u sastavu Elektromreže Srbije (EMS), premda nije naznačeno do kada, a nije ni demantovano da postoji tranzicioni period nakon kog KOSTT započinje „samostalan operativan rad“: Beta: Valač ostaje u sastavu EMS, ćerka firma još uvek nije registrovana – potvrdila i Kancelarija za KiM

Slično, iz Kancelarije za KiM saopšteno je da će se snabdevanje energijom nastaviti do registracije dve ćerke firme EPS-a.

Delove ugovora o povezivanju KOSTT I ENTSO možete videti u članku prištinske Kohe od sedine ovo godine: Sporazum KOSTT i ENTSO-E predviđa licenciranje Elektrosevera na jesenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.