Uklanjanje barikada: PR o „umoru postavljača“, Zapad o hitnom dijalogu, SL se ne oglašava, retke reakcije iz BG

kamioni traka kamioni
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Veći broj barikada koje su na Severu podignute pre 21 dan juče su uklonjene – mirno i bez incidenata, onako kako je to KFOR i zatražio. Međunarodna zajednica pozdravlja rešavanje nove krize, ali i poziva na hitan dijalog, dok EU ponovo pominje početak 2024. godine kao bitan datum. Za to vreme mali broj reakcija pristiže iz Beograda iz kojeg se samo dan ranije govorilo o još jednoj pobedi, novim garancijama zapada i postizanju „gotovo svega što se može postići“. Nije se oglašavala Srpska lista, a njihovi predstavnici, kao ni građani, nisu viđeni tokom uklanjanja barikada. Sa druge strane, vlast u Prištini poručuje da su barikade uklonjene od strane onih koji su ih i postavili, jer su se „naprasno umorili“.

Srbi sa Severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do juče bilo ih je najmanje 14. Zvaničan povod za postavljanje novih barikada bilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića. Njegovo puštanje, ali uz oslobađanje još dvojice uhapšenih Srba, bio je i jedan od uslova za uklanjanje barikada uz povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba, te povlačenje pripadnika Kosovske policije koji su se rasporedile na Severu.

I dok je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, a Beograd dobio garancije da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama, Srđan Trajković i Miljan Adžić još uvek su u pritvoru, a policajci albanske nacionalnosti i dalje su raspoređeni u etnički mešovitim naseljima severnog dela Mitrovice.

Uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, organizatori barikada pristali su na to da ih uklone.

Potvrda je stigla preksinoć iz Raške, od predsednika, nakon sastanka sa Srbima sa barikada, dok se već sledećeg dana, tj. juče, u popodnevnim satima i krenulo sa uklanjanjem.

Ubrzo zatim stigle su reakcije međunarodne zajednice koja ovu odluku pozdravlja, te poziva na nastavak dijaloga.

Ako se rešenje ne nađe do 2024. moraćemo da počnemo ispočetka

Takvu poruku je među prvima poslao visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, kazavši da je u deeskalaciji tenzija na Severu „preovladala demokratija“, ali i da je sada potreban hitan napredak u dijalogu.

„Pozdravljamo odgovorno rukovodstvo predsednika Vučića i premijera Kurtija. Veliko hvala EU, SAD-u i NATO-u na timskom radu“, naveo je Borelj u objavi na Tviteru.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, kazao je juče u intervjuu za Politico da je, uprkos uklanjanju barikada, nepoverenje veće nego ikada ranije, te da je bitno da ne dođe do nove krize.

„Važno je da lideri Kosova i Srbije počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa. Nadam se da se za nedelju dana nećemo suočiti sa još jednom krizom – ili možemo da zaboravimo na normalizaciju“, poručio je Lajčak, koji je ujedno naglasio da je sada dobar tajming za rešavanje kosovskog pitanja.

Kaže da je sada prilika – „negde do decembra 2023. ili početkom 2024. godine“, odnosno, pre izbora za Evropski parlament i predsedničkih izbora u SAD.

„Ako se stvari ne urade do tada, moraćemo da počnemo ispočetka. Ako se vratimo na krizu i sukobe, onda možemo zaboraviti na rokove“, naglasio je.

I šefica UNMIK-a Karolina Zijade, se zahvalila svim stranama na naporu „da osiguraju bezbednost naroda Kosova u svim zajednicama“.

Portparolka NATO-a, Oana Luganesku, pozdravila je deeskalaciju, ali i poručila da NATO pažljivo prati i spreman je da interveniše ako bude bilo potrebno, u skladu sa svojim mandatom, da održi slobodu kretanja.

„Na putu ka EU bez blokada puteva“ – poručilo je ministarstvo spoljnih poslova Austrije i pozdravilo deeskalaciju situacije između Beograda i Prištine.

„Veoma nam je potrebna stabilnost u regionu, hitan i konstruktivan angažman obe strane, kao i stvarni napredak u dijalogu o normalizaciji“, poručili su na Tviteru.

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke, Adis Ahmetović, uklanjanje barikada na Severu ocenio je kao dobar znak, ali i poručio da to ne znači da je „sukob“ završen, preneli su mediji.

„Sve dok Vlada Srbije ne prizna nezavisnost Kosova, sukoba će biti“, naglašava Ahmetović.

Ujedno je kazao i da je srpska vlada produžena ruka Rusije, te da će „EU biti destabilizovana podsticanjem problema na Kosovu“.

„Ako mi pokušamo dodatno da demokratizujemo Kosovo i ojačamo njegov teritorijalni integritet i suverenitet, Vlada Srbije će, sa druge strane, pokušati da eskalira (situaciju)“, kazao je Ahmetović.

Odluka o uklanjanju barikada naišla je i na reakcije političara u regionu koji imaju različita mišljenja.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ocenio je da je odluka o uklanjanju barikada „nesumnjivo usmerena ka očuvanju mira i ljudskih života“, te da taj dogovor treba podržati „kao čin odgovornog odnosa usmerenog ka dijalogu“.

„Dogovor koji je postignut između predstavnika našeg naroda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o uklanjanju barikada je sigurno teška odluka, ali ona je nesumnjivo usmerena ka očuvanju mira i ljudskih života“, rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Albanski premijer, Edi Rama, drugačijeg je mišljenja – „predstavljanje barikada kao mirno sredstvo protesta je besmisleno, a na kraju ove situacije, svi su otišli kućama“, poručio je.

„Ništa novo, emisija je trajala malo duže, tenzija je malo porasla, reči su se razmenjivale uz malo više vatre, vojni manevri su imali malo više potiska, ali kraj je bio isti i svi su se vratili kući, neko sa svojom pobedom kao i uvek!“, poručio je albanski premijer na Tviteru.

Šta kaže Beograd, a šta Priština?

O barikadama, odnosno njihovom uklanjanju, govorio je juče i kosovski premijer. Na novogodišnjoj konferenciji za medije, Kurti je poručio:

„Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili. Drugim rečima, oni koji su se blokirali, naprasno su se umorili“.

Šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, izvestio je na Tviteru da se barikade uklanjaju, ali i poručio da „ono što ostaje neprihvatljivo jeste pokušaj Vučićevog režima da ‘normalizuje’ tajne akcije, nasilje i pretnju agresijom kao normu koja vodi odnose između Kosova i Srbije“.

Ujedno je najavio da će institucije, ali i policija, nastaviti da obavljaju svoje dužnosti na celoj teritoriji – uključujući Sever.

Nakon što se počelo sa uklanjanjem barikada, potpredsednik opozicione LDK, Ljutfi (Lutfi) Haziri, rekao je da se Sever Kosova kreće ka normali, ali i da odluka nije bila ni u Vučićevim, ni u Kurtijevim rukama.

„Izazvali su haos od besa, ali su partneri naroda Kosova strpljenjem i diplomatijom krenuli u normalizaciju do sledeće krize koju će ponovo proizvesti“, rekao je Haziri, navodeći da su barikade, kao sredstvo pritiska, neprihvatljive i da je dijalog sredstvo koje rešava probleme.

Predsednik Srbije koje je preksinoć i najavio da će doći do uklanjanja barikada, nije se obraćao javnosti tokom jučerašnjeg dana.

Izostale su i izjave Kriznog štaba tokom jučerašnjeg dana. Čelnika Srpske liste nije bilo na barikadama uoči, odnosno tokom njihovog uklanjanja, dok su ujedno izostale izjave za medije.

Jednu od retkih reakcija predstavnika vlasti u Srbiji tokom jučerašnjeg dana uputila je premijerka Ana Brnabić koja se zahvalila predsedniku Srbije i Srbima sa Kosova.

„Nažalost, verujem da ovo nije kraj Kurtijevim provokacijama, ali se nadam, i verujem, da će međunarodna zajednica obezbediti poštovanje dogovora postignutih u poslednjih 24 časa, kako bi se očuvao ovaj trenutak mira i stabilnosti i kako bi se okrenuli ispunjenju Briselskog sporazuma“, poručila je Brnabić juče na Tviteru.

Oglasio se i predsednik Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, koji je govorio o zaslugama Vučića, i ujedno uputio kritike na račun „nekih“ koji su do juče „histerisali na državu“.

„Pisane garancije da bez saglasnosti Srba nema ulaska. Pantić i Nedeljković sa svojim porodicama. A za neke kao da se nije dogodilo ništa? Do juče histerija na državu, sada – muk? Jer svi ističu da zasluge idu Vučiću, a ne uklapa se to u naslove, programske šeme u kojima je – mrak“, kazao je Orlić.

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević ovu odluku, odnosno smirivanje tenzija, nazvao je „malom diplomatskom pobedom Srbije“.

Vučević je posle uklanjanja barikada sa severa Kosova ocenio da je „dobro što posle dužeg vremena, Srbija nije morala ništa da daje“, već je, po njegovim rečima, dobila dodatne akte kojima se „koliko-toliko“ garantuje bezbednost Srbima.

„Treba da budemo zadovoljni, ne preterano, jer i dalje nije lak život za Srbe na Kosovu i Metohiji, nije rešen kosovsko-metohijski čvor. Niko od nas nije u zabludi da je ovim sve rešeno, ali mislim da smo postigli malu diplomatsku pobedu“, kazao je za televiziju Happy.

Ujedno je poručio i da nije optimista da će KFOR prihvatiti zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo, ali i da se nada da će za tako nešto jednog dana biti stvoreni uslovi.

„Nova kapitulacija Srbije na Kosovu i Metohiji“

Tokom jučerašnjeg dana oglasio se i Pokret za odbranu KiM, koji novonastalu situaciju na Kosovu vidi kao novu kapitulaciju Srbije.

Kažu da su srpske vlasti nakon novog talasa „terora naoružanih albanskih separatista“ prvo ohrabrivale Srbe na proteste, da bi posle nešto više od dve sedmice „uspešnog otpora, shodno uvežbanoj manipulatorskoj praksi, narod iznova ostavile na cedilu“.

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je zajedničko saopštenje SAD i EU, objavljeno 28.12.2022, dokument s minimalnim stepenom obaveznosti, spremno dočekao kao alibi za političku akciju usmerenu protiv naroda koji je izašao na barikade“, naveli su.

Potom su predstavili ono što vide kao ishod novog „uspeha“ Aleksandra Vučića.

„Dejan Pantić, jedan od uhapšenih prelazi, u kućni pritvor, iz kojega u bilo kojem trenutku može biti vraćen u pritvor, odnosno u zatvor – ako tako odluči „kosovsko pravosuđe“. O ostaloj dvojici uhapšenih, Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću više ni pomena nema, a kamoli o mnogim drugim Srbima, koji već robijaju na osnovu isfabrikovanih presuda. Nezakonito uspostavljene baze paravojnih snaga albanskih separatista ostaju na severu Kosova i Metohije. Ne pominje se čak ni ZSO, ‘smokvin list’ za izdaju KiM, budući da se uopšteno-maglovita fraza ‘sve obaveze iz dijaloga moraju da se u potpunosti sprovedu bez odlaganja’ s kraja pomenutog saopštenja može shvatiti samo kao prećutno dopuštenje ‘kosovskim vlastima’ da nastave, sa SAD i EU odavno usaglašeno kršenje ugovornih obaveza“, poručili su.

Naglašavaju i da je srpska vlast „dosledna u politici razgraničenja“, te da sve vreme govori samo o Severu, a ignoriše Srbe južno od Ibra i svetinje.

„Najnovijom kapitulacijom, baš kao i Briselskim sporazumom, međutim, srpske vlasti iznova izručuju i sever KiM albanskim separatistima i njihovim NATO mentorima“, naveli su.

Ocenjuju da su se Srbi na Kosovu „obreli u logoru u kojem vlada ničim ograničen albanski teror“.

„Jedan ključ od tog logora drži NATO, a drugi – Aleksandar Vučić. Posle ove kapitulacije, iseljavanje Srba sa KiM, koje je zahvaljujući namernoj pasivnosti Aleksandra Vučića i njegovih saradnika dobilo katastrofalne razmere, dodatno će se ubrzati“, poručili su, uz navode da državna politika na KiM-u mora korenito i momentalno da se promeni – „dok još ima Srba u južnoj pokrajini“.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

 

Barikade 20. dan UŽIVO, najavljen kao poslednji, sinhrono uklanjanje barikada

 

Barikade ušle u 19. dan: Zatvoreno i Merdare, Vučić putuje u Rašku

 

18. dan barikada: Uprkos pozivima da se uklone, nikle i u K.Mitrovici

 

17. dan barikada, Srbija digla borbenu gotovost, a Vučić tvrdi da je i Priština

 

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

 

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

 

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

 

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

 

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

 

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

 

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

 

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

 

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

 

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

 

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

 

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

 

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

 

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

 

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.