Barikade 20. dan UŽIVO, najavljen kao poslednji, sinhrono uklanjanje barikada

Vest je ažurirana

Dvadeseti dan je barikada. Ujedno i poslednji. Zvanični Beograd, preko Petra Petkovića, a potom i Aleksandra Vučića najavio je, odnosno potvrdio da je sa Srbima sa Severa dogovoreno uklanjanje barikada. Vučić koji je kasno sinoć u kasarni u Raški razgovarao sa Srbima, najavio je da se sa uklanjanjem barikada započinje rano jutros. Međutim, barikade još uvek stoje u prepodnevnim satima, ali su jutros zapaljena dva kamiona. U pitanju je barikada kod Dudinog Krša, u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su one postavljene pre dva dana.

19.24 – I poslednji kamion parkiran kod Tehničke škole uklonjen

Pre nekoliko trenutaka poslednji kamion na barikadi kod Tehničke škole, koji je zatvarao jednu kolovoznu traku, uklonjen je. Put do Bošnjačke mahale sada je u potpunosti prohodan za saobraćaj.

18.25 – Kurti: Sami su postavili barikade, sami ih i uklonili

„Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili. Drugim rečima, oni koji su se blokirali, naprasno su se umorili“, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije povodom kraja godine, koja se održavala istovremeno dok su Srbi na Severu uklanjali barikade postavljene pre 20 dana.

Prisutne medije, u opuštenom izdanju, sa suprugom, obavestio je da se barikade uklanjaju, te poručio da je „još bolje što se ovo radi bez intervencije kosovske policije“.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

17.42 – Sa uklanjanjem barikada uklonjeno i skraćeno radno vreme za ugostiteljske objekte

Ugostiteljski objekti u Kosovskoj Mitrovici od večeras nastavljaju sa radom u novom terminu – do 23.00 časova.

Nakon postavljenih barikada na Severu Kosova pre 20 dana, ugostiteljski objekti nisu radili više od jedne nedelje, a potom im je dozvoljeno da rade sa skraćenim radnim vremenom, odnosno do 18.00 časova.

Kako je za KoSSev portal potvrdilo više vlasnika ugostiteljskih objekata u Kosovskoj Mitrovici, danas im je rečeno da će lokali moći da rade do 23.00 časova.

Opširnije u posebnoj vesti.

17.35 – Oslobođena po jedna kolovozna traka u Rudaru i kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici

Dva sata nakon što su počele pripreme za uklanjanje najčuvanije barikade u Rudaru kod Krsta, sva vozila sa puta su danas nešto pre 17 časova odvežena, izuzev jednog kamiona. On je pravolinijski parkiran preko jedne kolovozne trake, tako da je jedna traka puta sada prohodna, međutim, saobraćaj se za sada još uvek ne odvija.

Jedna kolovozna traka oslobođena je i u Kosovskoj Mitrovici, kod Tehničke škole.

16:45 – KFOR pozdravlja odluku o uklanjanju barikada, traži da se uradi brzo i bez incidenata

Dok traje uklanjanje barikada na Severu, oglasio se KFOR, pozdravivši ovu odluku. Poručili su i da uklanjanje barikada mora biti urađeno brzo, na bezbedan i siguran način, uz izbegavanje „bilo kakvih incidenata ili rizika“. Opširnije u posebnoj vesti.

Inače KFOR večeras nadgleda  uklanjanje barikade u Kosovskoj Mitrovici, koje je u toku.

FOTO: KoSSev/ KFOR
FOTO: KoSSev/ KFOR
17:15 – Uklanja se barikada u Mitrovici uz prisustvo većeg broja medijskih ekipa
16:15 – Pale se motori na kamionima kod Tehničke


Nakon što su u ranim popodnevmim satima uklonjene prve barikade u Zubodolini, Varagama, pa Jagnjenici u Ibarskom Kolašinu, započelo se sa uklanjanjem barikada u zvečanskoj opštini, a nakon toga, sada se pale motori i zagrevaju na kamionima kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici.

15:48 – Počelo uklanjanje barikade u Rudaru

Nešto pre 15 časova, počele su pripreme za uklanjanje najmasovnije barikade na Severu – u mestu Rudare. Do sada su sa ovog mesta odvezena najmanje tri kamiona. Uklanjanje barikade za sada protiče mirno.

Akciju prati veći broj medijskih ekipa, kako beogradskih, lokalnih, tako i medija na albanskom jeziku. Svi oni se na ovom mestu nalaze od jutros. Opširnije u posebnoj vesti.

14.04 – Prve barikade skinute u Zubodolini i Varagama – Z.Potok

U mestu Varage i Zubodolina u opštini Zubin Potok, nešto posle podneva skinute su prve barikade, potvrdio nam je bivši odbornik u skupštini te opštine, Milija Biševac.

Osim toga, kako nam je kazao, meštani su mu javili i da se trenutno očekuje skidanje barikade u mestu Jagnjenica, koje se takođe nalazi u opštini Zubin Potok, kao i glavne barikade na magistralnom putu. Opširnije u posebnoj vesti.

12:30 – Barikade ‘čuvaju’ novinari; odvaja srpske i albanske novinare

U rudaru barikada trenutno razdvaja novinare srpskih i albanskih redakcija. Sa zvečanske strane nalaze se ekipe medija koji izveštavaju na srpskom, a na drugoj strani novinari albanskih redakcija. Tu su i vozila KFOR-a. Još uvek niko se od zvaničnika pojavljuje. Opširnije u posebnoj vesti.

novinari krst rudare barikade mediji
FOTO: KoSSev
11:54 – Barikade u Rudaru, prazni šatori i jelka okićena u bojama srpske zastave

Na barikadi na kojoj je protekle tri nedelje bilo najviše ljudi, od jutros je pusto. U pitanju je mesto Malo rudare, odnosno magistralni put, kod Krsta. Upravo je ovaj krst postavljen prilikom barikada 2011. godine.

Ipak, iako nema, ljudi koji stražare, barikada je i dalje tu. Nju čini više kamiona i poprečen autobus. Takođe, duž puta, razasuti su sada već prazni šatori. U njima su stolice, peći bubnjara i jedna jelka do pola okićena.

Predsednik Srbije ove nedelje ja najavio da će učiniti sve što može da narod na Severu Božić dočeka u kućama.

Prema dogovorenom od juče, to će se i desiti. Danas se očekuje uklanjanje barikada, a zaposlenima je sinoć poslata poruka da ne dolaze na dežurstva na barikade.

11:00 – Barikade u Kosovskoj Mitrovici
10:11 – Prelaz Merdare ponovo u funkciji

Prelaz Merdare, koji je preksinoć zatvorila Kosovska policija i to zbog blokade puta sa srpske strane – ponovo je u funkciji, potvrdila je upravo Kosovska policija. Opširnije u posebnoj vesti.

09:00 – Izgorela dva kamiona sa barikade kod Dudinog Krša u Mitrovici

Dva kamiona koja su činila barikadu na novom mostu u mestu Dudin krš u severnom delu Kosovske Mitrovice, izgorela su noćas. Opširnije u posebnoj vesti.

07:00 – „Ako u slanju jednog čoveka u kućni pritvor neko vidi pobedu Srba, onda je taj neko slep kod očiju“

Svima koji i dalje veruju da su branili Srbiju i srpski narod na barikadama, želimo da im narednih 48h otvore oči i da shvate da je sve bila laž, poručila je sinoć Partija kosovskih Srba. „Laž u režiji Srpske liste i njenog potpredsednika Milana Radoičića“, dodaju.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.